недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Sidnej, Australija razgovor sa Dr Vesnom Savić Urošević

Sidnej, Australija razgovor sa Dr Vesnom Savić Urošević

Dr Vesna Savić Urošević je porodični lekar koji živi i radi u Sidneju, u Australiji. Nadaleko poznata po svojoj posvećenosti poslu i savesnom odnosu prema pacijentima privukla je veliku pažnju na prošlogodišnjoj Medicinskoj konferenciji dijaspore, u organizaciji NjKV Princeze Katarine Karađorđević. Na krstarenju beogradskim rekama, obratila se prisutnim lekarima iz Srbije i sveta, domaćinima i gostima izuzetnim govorom koji je bio pravi mali čas iz jako bogatog radnog iskustva, lične nadogradnje, velikog uspeha u drugoj sredini, zemlji, kontinentu i samopregornog usavršavanja koje je krunisala pozivom na saradnju i na sve prisutne ostavila najjači utisak.

Zavičaj: Kakva su Vaša iskustva kada je u pitanju Medicinska konferencija 2011.?
Dr Vesna Savić Urošević: Medicinska konferencija 2011. pod pokroviteljstvom Njihovih Kraljevskih Visočanstva Princa Aleksandra i Princeze Katarine Karađorđevic a pod sloganom ”Medicina u svetu i u Srbiji”, je definitivno bila uspešno i krajnje profesionalno organizovana. Princ i Princeza su najtoplije pozdravili prisutne lekare i cenjeni skup u veličanstvenom krajlevskom Belom dvoru. Ne mogu a da ne pomenem to da Princeza Katarina zrači velikom i istinskom ljubavlju, plemenitošću i entuzijazmom i to je ono što dotiče ljudska srca, nemoguće čini mogućim i čini njen rad i sve njene projekte uspešnim. Oduševljena sam činjenicom da su na ovoj značajnoj konferenciji učestvovali naši lekari koji žive i rade u inostranstvu, lekari iz otadžbine, kao i renomirani stručnjaci iz inostranstva.

Zavičaj: Privukli ste veliko interesovanje svojih kolega i dobili ste najveći aplauz na konferenciji. Vaša stručnost, ali i upućenost do tančina u sve zakone, protokole i sporazume Svetske zdravstvene organizacije je na zavidnom nivou. Istakli ste da je budućnost napretka medicine saradnja studenata, predavača, naučnika i lekara?

Dr Vesna Savić Urošević: Predočila sam im važne činjenice u vezi zdravstvene organizacije i Medicine na zapadu. Drago mi je ako sam u bilo čemu mogla pomoći svojim dragim kolegama, istaknutim stručnjacima ili prosvetliti njihove vidike svojim iskrenim i dobronamernim zapažanjima kao kolega- specijalista sa punim radnim  vremenom u kliničkoj praksi (Family physician), kao direktor svog privatnog Medicinskog centra ‘’ City Medical Practice’’ , kao doktor koji obučava studente sidnejskog Univerziteta medicine u oblasti Opšte medicine i kao ispitivač specijalizanata od strane Kraljevskog koledža u Australiji – Royal Australian College of General Practitioners(FRACGP)- koji sigurno najbolje poznaje standarde zdravstvenog sistema Australije.

Zavičaj: Kako vidite razmenu iskustava u saradnji naših medicinara iz matice i iz dijaspore?
Dr Vesna Savić Urošević: Medicina 21. veka je medicina koja se zasniva na dokazima tako da je razmena iskustava i znanja među kolegama, lekarima iz inostranstva i Srbije neobično važna, prosto neizbežna. Činjenica je da svi mi lekari u inostranstvu imamo malo slobodnog vremena, ali nas je okupila želja da prisustvujemo ovoj važnoj konferenciji i doprinesemo da sistem zdravstvene zaštite u Srbiji bude bolji, efikasniji i da ne zaostaje od zdravstvenog sistema vodećih zemalja u oblasti medicine u svetu. Ovim nas na svoj način obavezuju Hipokratova zakletva, Ženevska konvencija a i stena u Svetoj Studenici na kojoj je neko zapisao u 12. veku ” Ovde je osnovana prva srpska bolnica.” Ponosno sam poverila svoju kliniku i pacijente u Sidneju kao i studente sa Sidnejskog univerziteta medicine svojim kolegama u Sidneju za vreme svog odsustva i prisustva na ovoj važnoj konferenciji u Beogradu. Konferencija je postigla svoj cilj razmene profesionalnih iskustava iz oblasti medicine kao i učvršćivanje mreže solidarnosti i prijateljstva. 

Razgovor vodila Kristina Radulović Vučković
Fotografije Kristina Radulović Vučković

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“