недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Sedmi tradicionalni međunarodni otvoreni festival šaha Radenci 2012

Sedmi tradicionalni međunarodni otvoreni festival šaha Radenci 2012

Poznato slovenačko lečilište Radenci bilo je svo u znaku šaha. Srpsko kulturno društvo Štajerska zajednica iz Maribora već sedam godina organizuje poznate međunarodne festivale šaha, na kojima uzimaju učešće poznati šahisti iz država ovog dela Evrope. Festival se svake godine održava u nekom od gradova, koji pripadaju slovenačkoj i austrijskoj Štajerskoj pokrajini. Ove godine je festival održan u sportskim prostorijama doma »DOSOR« u Radencima.

Veoma aktivni članovi Srpskog kulturnog društva Štajerska zajednica iz Maribora, već godinama vrše svoje poslanstvo na promociji ove veštine među mladim ljubiteljima šaha iz ovog dela Evrope. To su pravi entuzijasti, koji veliki deo svog slobodnog vremena posvećuju sportskim aktivnostima. Među njima su poznata imena iz sporta. Svako od njih je ostavio traga u nastojanjima da se šah u štajerskim pokrajinama unapredi. To su: Cvijetin Blagojević, Rade Bakračević,  Zdravko Majstorović, Dobre Stojanovski i Zoltan Časar. Oni veliki deo svog slobodnog vremena posvećuju šahu. Njih veže velika ljubav do šaha.

Ove godine su u Radence stigli šahisti iz Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije iSrbije.
Pravo učešća na ovim festivalima šaha imaju svi igrači bez rejtinga i igrači koji se nalaze na rejting  listama evropskih zemalja, zaključno sa titulom FIDE majstora.Veličinu ovom sedmom festivalu dao je dolazak velemajstora Duška Pavasovića, selektora državne reprezentacije  Slovenije.

Prve poteze izveli su Duško Pavasović, selektor i Rade Bakračević, predsednik Štajerske zajednice i predsednik organizacionog odbora Festivala. Prilikom otvaranja Festivala Duško Pavasović je pozvao mlade iz Slovenije i drugih država da se što više posvete ovom sportu i obećao da iduće godine dođe na Osmi festival šaha, koga će Štajerska zajednica organizovati u Celju. Tom prilikom će na inicijativu Cvijetina Blagojevića Pavasović odigrati simultanku sa mladim šahistima iz Celja. Prvo mesto zazuzeo je Jože Zorko iz Celja, koji već sedam godina učestvuje na ovim festivalima.  Drugo mesto pripalo je Branku Tajnšeku a treće mesto osvojio je Gojko Musić, koji se već godinama nalazi na vrhu štajerskih festivala šaha. Svi trojica dobili su pehare i originalne grafike poznatih svetskih grafičara specijalista, koje im je poklonio Mihailo Lišanin, vlasnik Galerije mladih iz Celja. Za aktivnosti oko organizacije Festivala šaha, Rade Bakračević je predao grafiku Lojza Logara Cvijetinu Blagojeviću iz Celja. Alimpije Košarkoski, ikonopisac iz Šoštanja poklonio je umetničku ikonu Dušku Pavasoviću kao znak spoštovanja do ovog velikog šahiste, koji je stigao iz Ljubljane da otvori festival

 1. Jože Zorko
 2. Branko Tajnšek
 3. Gojko Musić
 4. Tone Jager
 5. Radule Stašević
 6. Andre Keglevič
 7. Momčilo Jocić
 8. Nejc Hanc
 9. Milan Ružić
 10. Franjo Zver
 11. Stanko Borkovič
 12. Mirale Hasišić
 13. Marjan Štelcer
 14. Cvijetin Blagojević
 15. Jovo Krljanović
 16. Miroljub Manić
 17. Janko Narat
 18. Simon Hanc
 19. Angel Gelev

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“