среда , 25 маја 2022
Početna / Некатегоризовано / PREDESEDNIK TOMISLAV NIKOLIĆ U BEČU – AUSTRIJANCI CENE SRPSKU DIJASPORU, A PREKO NJE I SRBIJU

PREDESEDNIK TOMISLAV NIKOLIĆ U BEČU – AUSTRIJANCI CENE SRPSKU DIJASPORU, A PREKO NJE I SRBIJU

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je u četvrtak uveče u Beču sa srpskom dijasporom i pozvao je na jedinstvo, rekavši da nije imao česte prilike da naiđe na složne Srbe u inostranstvu, a kao primer naveo je da u „maloj“ Makedoniji ima osam udruženja, koja ne govore među sobom. „Molim da budete složni“, rekao je on u obraćanju prisutnim predstavnicima srpske dijaspore, dodajući da oni predstavljaju najbolji deo populacije, jer su ih domaćini – Austrijanci hvalili.

Ono što su novinari uočili je srdačana i opuštena atmosfera u kojoj su vođeni razgovori. Hotel de France je bio pravo mesto da se čuju pojedinačana mišljenja predstavnika srpske dijaspore, da svi budu raspoloženi i da zamole predsednika za zajedničku fotografiju. Ipak se i mi, kao i većina prisutnih nadamo da će ovakvi susreti biti češći i malo duži, jer dijaspora ima toliko toka da kaže, a još više može da učini za svoju maticu.

Nikolić je rekao da u razgovorima sa austrijskim vlastima nije mogao čuti da se bilo ko žali na srpsku dijasporu, dodajući da je Srbija dužna da se brine da se Srbi osećaju dobro u Austriji, i da održava dobre odnose sa zemljom domaćina koja ih je primila. On je istakao da Beograd Austrija smatra važnim partnerom, i podsetio da je Beč drugi po veličini posle Čikaga nama važan grad zbog velikog broja Srba.

„Preko vas cene Srbiju“, naglasio je Nikolić dodajući da mu je žao, što prilikom radnih poseta, ne može da se više vidi sa našim ljudima. Takođe je izrazio žaljenje što nije bio u prilici da vidi Beč, jer kao i kod drugih poseta, nema mogućnosti da razgleda grad.

„Voleo bih da mogu kao nekad da prošetam ulicom i prozdravljan se sa ljudima“, kazao je on.

Govoreći o dijaspori i Austrijancima Nikolić je u šali kazao:“ kada dođemo ovde mi se lepo snađemo, a kada dođu kod nas oni nadrljaju. Tako je išlo kroz istoriju“.

On je ukazao da je Austrija i dalje najveći investitor u Srbiji i da to treba ceniti, posebno zbog činjenice što su došli u našu zemlju kada je bilo nesigurno, a i dan danas su ostali kada još nije sigurno. Nikolić je rekao da je razlika između Austrijanaca i naših ljudi što oni ulažu zarađeni novac, dok u Srbiji više zarađeni novac „držimo u slamarici.

„U Srbiji ima malo rada, mnogo kriinala, i svega i svačega. Delimično što nema posla, delimično što neće da rade“, podvukao je on.

Nikolić je  poručio da će Srbija uskoro dobiti novu vladu koja će biti posvećena evropskim integracijama, ali i saradnji sa svim prijateljima u svetu.

„Imaćemo za dvadesetak dana novu vladu koja će biti posvećena evropskim integracijama, saradnji sa prijateljima u svetu, i ostati neutralna u sporu“, naglasio je on obraćajući se Srbima U Beču. Nikolić je ukazao da bi mešanje u spor oko Ukrajine samo nanelo štete.

„Ovo nije vreme da se Srbija odluči za jednu stranu, već da bude svuda. Od Drugog svetskog rata nije Srbija nikada nije bila ni na jednoj strani. Možda je samo 2000. postojao surov zaokret ka zapadu, i videlo se da to ne valja“, ukazao je on.

Predsednik Srbije je kazao da nikome u EU ne odgovara da prestane da izvozi u Rusku Federaciju, kao ni da Rusija prestane da izvozi energente i sirovine u Uniju.

Nikolić je podvukao da je u ovoj godini veoma bitno da pokažemo da nemamo nikakav spor iz prošlosti sa Austrijom.

Istovremeno je izrazio žaljenje što nema puno vremena da se vidi sa našim ljudima.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović, koji je prisustvovao zajedno sa predstavnicima klubova koji čine bečku Zajednicu, u izjavi za novinare, ocenio je da je poseta predsednika Nikolića Austriji veoma bitna za Srbe u toj zemlji.

On je ukazao da se iz obraćanja vidi da je predsednik sa austrijskim zvaničnicima razgovarao o srpskoj dijaspori, koja je pohvaljena od Austrijanaca kao grupa sa kojim nema problema.

„To znači da je predsednik u razgovorima austrijskim zvaničncima izneo i probleme koje imamo. Porbleme za koje je potrebna pomoć matice, a to su pitanje očuvanja jezika, učenje jezika u sistemu austrijskog orbazovanja, i održavanja kulture“, objasnio je Kapetanović dodajući da saradnjom institucija dve zemlje može da se pospeši položaj srpske dijaspore.

Kapetanović je Nikoliću uručio knjigu „40 godina Zajednice srpskih klubova u Beču“.

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić uručio je Nikoliću Zlatnu Plaketu sa amblenom zajednica svih pokrajina u znak uspomene na prvi boravak u Austriji i razgovor sa dijasporom. Aleksić je novinarima, rekao da od posete Nikolića očekuje dalje učvršćivanje odnosa dve zemlje. On je posebno pohvalio organizovanje susreta sa dijasporom ocenivši da je to dokaz da država Srbija poštuje srpsku dijasporu i računa na nju. Aleksić je istakao da je ovo znak da dijaspora ima značaj za maticu posebno na putu približavanja EU.

Predsednik SPKD „Prosvjeta“ Srđan Mijalković kazao je da činjenica da je predsednik posetio Beč i našao vremena da se vidi sa srpskom dijasporom već govori dovoljno da je odnos Srbije prema dijaspori podignut na viši nivo.

„Mi se nadamo da će ova poseta doprineti da se to na strukturalnom planu još razvije i ocekujemo da se u novi sastav vlade vrati Ministarstvo za dijasporu, koje bi prema Austriji i Beču trebalo da vodi jednu intenzivniju politiku posebno u domenu obrazovanja, rada sa mladima i naročito u kulturnoj i ekonomskoj oblasti. Nadamo se da će Srbija obratiti pažnju na resurse koje imaju Beč i Austrija“, naglasio je on.

Predsednik Nikolić razgovarao je u četvrtak sa predsendikom Austrije Hajncom Fišerom, predsednicom austrijskog parlamenta Barbarom Pramer, predstavnicima partija, kao i austrijskim privrednicima.

On je obišao i manastir mehitarista, u kojem su štampana kapitalna dela na srpskom jeziku.

Štamparija manastira Mehitarista štampala dela Vuka Stefanovića Karadžića, za koja je izlila slova po njegovoj ideji. Tako su zahvaljujući jermenskim kaluđerima štampani Vukov rečnik, njegove zbirke narodnih pesama, njegov prevod Novog zaveta, a nešto kasnije, 1847. godine i Gorski vijenac pod neposrednim nadzorom autora, Petra Petrovića Njegoša.

Štamparija je aktivno sa ručnim slogom radila sve do 1999. godine.

Nešto pre toga ponudila je na prodaju stara olovna slova raznih azbuka, pored ostalog i prve Vukove srpske ćirilice. 

Pošto tadašnje vlasti nisu našle za potrebno da otkupe taj slog mehitaristi su ga pretopili u olovo i prodali kao sirovinu.

Predsednika Nikolića u manastiru dočekala su jermenska deca sa hlebom i solju, a starešina manastira otac Paulus ukazao je delegaciji priliku da vide i u rukama drže prva štampana dela Vuka Karadžića.

 

MRKIĆ: UZORNA SARADNJA SRBIJE I AUSTRIJE

Može se očekivati jedino dalje kretanje odnosa Srbije i Austrije ka boljem, rekao šef srpske diplomatije Ivan Mrkić nakon posete predsednika Tomislava Nikolića Beču.

Mrkić je u izjavi Tanjugu rekao da su ti odnosi najbolji od kada postoje, a Austrija i Srbija se doživljavaju maltene kao susedne države, iako to nisu geografski.

Po raznim kolosecima saradnja je uzorna, naglasio je Mrkić koji boravi u Beču u sklopu srpske delegacije i dodao da postoji puno zajedničkih planova.

Razgovori koje je vodio Nikolić u Beču, prema rečima Mrkića, bili su srdačni i prijateljski, i videlo se koliko nas stvari zbližava.

„Austrija je bila jedna od zemalja koja je davala svesrdnu pomoć u našem hodanju ka EU, i sada pruža podršku. Austrija je javno i na skupovima koji nisu bili pod prismotrom medija, podržavala otpočinjanje pregovora“, ukazao je šef srpske diplomatije.

Mrkić je rekao da se sa Austrijom i ove godine srećemo i povodom Prvog svetskog rata, kada smo bili sukobljeni.

„Baš to što planiramo da budemo zajedno, obeležavajući tako nešto, pokazuje koja je zrelost među nama i da smo i mi i oni okrenuti isključivo budućnosti i da ćemo u razvoju saradnje samo jačati što su inače postojeće veze među nama“, zaključio je Mrkićw032702o resize exposureIMG 0142 resize exposureIMG 0158 resize exposureIMG 0166 resize exposureIMG 0187 resize exposure

w032703a resize exposure

POGLEDAJTRE NAŠU FOTO GALERIJU

http://www.novinezavicaj.com/foto-galerija/category/201-predsednik-nikolic-u-becu?limitstart=0

 

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva