четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / PRIJEM U AMBASADI SRBIJE U BEČU POHVALA ZA HUMANOST I RAZVOJ

PRIJEM U AMBASADI SRBIJE U BEČU POHVALA ZA HUMANOST I RAZVOJ

Ambasador Srbije u Austriji Pero Janković primio je delegaciju predstavnika Saveza Srba u Austriji, koju su sačinjavali predstavnici osam pokrajinskih Zajednica srpskih klubova predvođeni predsednikom Zoranom Aleksićem. Susretu su prisustvovali i Mladen Filipović direktor ekonomskog predstavništva Republike Srpske u Beču i Goran Bradić zamenik ambasadora.

Povod je bio ukazivanje zahvalnosti građana i Vlade Republike Srbije za učinak udruženja tokom prolećnih i potonjih poplava koje su zadesile maticu. Razgovaralo se i o drugim temama, a predstavnici svake zajednice su dobili priliku da predstave svoj rad. Ambasador Janković koji je proveo više od tri decenije sa srpskom dijasporom pre svega u Nemačkoj, pokazao je odlično razumevanje njihovog rada i problematike na terenu:
„Osnovni problem je u načinu nastupa prema austrijskim institucijama. Umesto da se zajednički nastupi, često su to klubovi činili pojedinačno. Tako smo se prema domaćinima predstavljali kao neorganizovana zajednica i svi su bili zadovoljni mrvicama koje je domaćin izdvajao za rad organizacija drugih etničkih zajednica. Svako je radio projekte za sebe“, ukazao je ambasador.
Da se situacija značajno menja, istakli su skoro svi prisutni predstavnici srpske zajednice.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić naglasio je da je veliki i najbitniji korak u osnovi učinjen samom činjenicom da su osnovane zajednice srpskih klubova u svim pokrajinama gde su za to postojali uslovi (više od 3 kluba) i da se time i odnos austrijskih vlasti polako menja. Nažalost, situacija se bitno razlikuje od pokrajine do pokrajine.
Primera radi u Gornjoj Austriji vlasti finasiraju dva radnika koji obavljaju administrativne poslove za potrebe srpskih klubova i Zajednice, dok u Koruškoj i Štajerskoj udruženja nemaju gotovo nikakva sredstva na raspolaganju. Dobar rad zajednica pospešuje i osnivanje sve većeg broja klubova, tako da se ti uslovi moraju stvoriti svuda gde za to postoji zakonska mogućnost.
Zajednice postaju predstavnici pokrajinski klubova, pa se kao značajni partner pojavljuju reprezentujući veći broj klubova koji ima zajedničke projekte, ukazao je Aleksić.
Ranka Savić-Čergić, predstavljajući rad Zajednice KOSSA NOE, koja okuplja klubove u Donjoj Austriji, podvukla je značaj zajedničkog nastupa.
„Svi klubovi u Zajednici su preuzeli obavezu da se projekti rade zajednički. To nam je u direktnom interesu i pokazalo se da nas sada mnogo više uvažavaju, jer su ranije, neki manji klubovi koje imaju po nekoliko članova, tražili sredstva. Istovremeno, apliciranje sa projektima treba da bude stručno i u većem brioju oblasti, od kulture do sporta“, objasnila je ona.
Takođe je ocenjeno da treba okupljati i studente, a s tim u vezi je predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović ponovio da će se studenti okupljati u prostorijama ove Zajednice, što je vrlo pozitivan trend približavanja.
Opšti utisak bio je da je da se ove godine valjano radilo, kako na humantirnom polju tako i reformama udruženja. Ambasador Janković je najavio da će, tokom već planirane posete pokrajinama, razgovarati sa vlastima o položaju srpske dijaspore, te je zamolio predstavnike zajednica da prisustvuju tim sastancima, i dostave mu pregled svojih aktivnosti i informacije o organizaciji.
Ambasador je, potom, predstavnicima Saveza Srba u Austriji uručio zahvalnice za izuzetan doprinos u prikupljanju finansijske i materijalne pomoći poplavljenima u Srbiji.
IMG 1524 resizeIMG 1496 resizeIMG 1497 resizeIMG 1499 resizeIMG 1501 resizeIMG 1503 resizeIMG 1505 resizeIMG 1508 resizeIMG 1509 resizeIMG 1511 resizeIMG 1513 resizeIMG 1515 resizeIMG 1517 resizeIMG 1520 resizeIMG 1522 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“