недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Predstavljena monografija o našim klubovima u Beču

Predstavljena monografija o našim klubovima u Beču

U svečanoj sali Haus des Sports u 4. bečkom okrugu u sredu je predstavljena monografija 40 godina srpskih klubova u Beču kojom je dokumentovan istorijat rada srpskih udruženja u austrijskoj prestonici u prethodne četiri decenije. Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, Borislav Kapetanović, naveo da je u monografiji na četiri stotine strana prikazan deo aktivnosti udruženja i Zajednice kao svedočanstvo prošlog vremena. On je naglasio da je monografija nastala vrednim radom tima u kome su se nalazili Sava Babić, Dijana Boro-Đuričić, Mićo Đekić, Miroslav Zaharić, Borko Kapetanović, Slobodan Jovanović, Karoline Kojić, Radiša Pajkić i Dragutin Petković. Prezentaciji monografije prisustvovali su predsednica Privredne komore Beča Brigite Jank, potpredsednik Radničke komore Norbert Baher, poslanica Socijaldemokratske stranke u bečkom parlamentu Anica Macka Dojder. Mihael Huber Štraser iz državnog sekretarijata za pitanja integracije kao šef konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji Kosta Simonović. Predsednica Privredne komore Brigite Janke je ukazala na podatak da su Srbi dolazili u Beč vekovima ranije kao trgovci i poslovni ljudi, kao i da je doprinos rada srpskih udruženja veliki kako za samu srpsku zajednicu tako i za celokupno društvo. Norbert Baher je ocenio monografiju važnim pokazateljem procesa integracije i prisustva srpske zajednice u svim sferama života i njenom doprinosu razvoju grada. Šef konzularnog odeljenja Ambasade Republike Srbije u Austriji, Kosta Simonović, pozdravio je prisutne u ime ambasadora Milovana Božinovića podsetivši na dugu tradiciju Zajednice srpskih klubova u Beču.“Zajednica je uložila velike napore u integraciji u austrijsko društvo i to je uspelo. Dijaspora je i spona u odnosima Srbije i Austrije“, rekao je Simonović. U okviru prezentacije, na rad i početke osnivanja prvih udruženja ljudi iz tadašnje Jugoslavije podsetili su oni koji su pre četrdeset godina dali lični doprinos i pečat svemu.

Mićo Đekić, Blaško Papić i Lazar Bilanović su ovom prilikom podsetili na prve korake na tom putu i osnivanje nekadašnje fudbalske Jugo lige, koja je uspela da sakupi za kratko vreme 170 registrovanih fudbalera. Prezentaciji monografije su prisustvovali i predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić, potpredsednica Tatjana Kukić Jank, kao i predsednici brojnih srpskih udruženja i klubova koji i danas aktivno rade. Posebnu zahvalnost Kapetanović je uputio gradu Beču i gradskoj ministarki za pitanja integracije Sandri Frauenberger, državnom sekretarijatu za pitanja integracije koje vodi Sebastijan Kurc, Privrednoj komori i Radničkoj komori i njihovim predsednicima Brigiti Jank i Herbertu Tumpelu kao i Ministarstvu vera i dijaspore Republike Srbije i ministru Srđanu Srećkoviću.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“