недеља , 21 јула 2024
Početna / Некатегоризовано / ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA DVA SRPSKA SLIKARA U FRANKFURTU

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA SLIKA DVA SRPSKA SLIKARA U FRANKFURTU

Dragoslava Madzar cita svoju poezijuZajednička izložba slika srpskih slikara Radovana Madžara i Milorada Mikija Milenkovića, otvorena sinoć u galeriji  udruženja WEST KUNST NID, okupila je  mnogobrojne slikare i ljubitelje umetnosti. Interesantne i neobične tehnike slikarskog rada dvojice umetnika kao i izbor tema, bile su intrigantne za prisutnu publiku.

Milorad Milenković, slikar i pesnik koji oko pet decenija živi u  Nemačkoj, nije nepoznat  ovdašnjoj javnosti. Sinoć je, međutim , iz svog  stvaralačkog  opusa, publici ponudio dvadesetak slika manjeg formata u tehnici arabesknog i ornamentnog slikarstva u pasteli. Takav način slikanja, prepoznatljiv još iz vremena grčke civilizacije, omogućava primaocu  umetničkog dela tumačenje iz bilo kog ugla posmatranja. To je u pozdravnoj reči i istakla Spomenka Alečković, predsednik ovog  internacionalnog slikarskog udruženja u Frankfurtu.

Predstavljajući Radovana Madzara, drugog učesnika zajedničke izložbe,  Alečković  se osvrnula na  novu slikarsku inspiraciju  u njegovom radu koju crpi iz poetskog stvaralaštva. Slike nastale na osnovu pesama njegove supruge , tematski se odnose na svakodnevne, životne teškoće i tragične trenutke. Sam slikar je, govoreći o temi koja provejava kroz veliko platno  pod  nazivom Kavez, govorio o toj metafori u kojoj se svi nađemo u nekim životnim trenucima.

Slikarsko veče bilo je ispunjeno i poetskim kazivanjem stihova Mikija Milenkovića i Dragoslave Madžar.

  D.V.Madžar

Madžar izložba 3Madžar izložba 1Madžar izložba 2

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI