среда , 29 новембра 2023
Početna / Некатегоризовано / AUTORSKO KNJIŽEVNO VEČE LJUBIŠE SIMIĆA U FRANKFURTU

AUTORSKO KNJIŽEVNO VEČE LJUBIŠE SIMIĆA U FRANKFURTU

   VODOSKOK REČI

Promocija, pete po redu knjige srpskog književnika, u poetsko muzičkom ambijentu, oduševila srpsku, rusku i nemačku publiku. Stihovalo se na srpskom, ruskom i nemačkom jeziku proteklog vikenda na promociji nove knjige  „Vodoskok reči“ autora Ljubiše Simića, srpskog književnika, inače, predsednika Udruženja pisaca „Sedmica“ u Frankfurtu na Majni.

U prisustvu mnogobrojnih gostiju na čelu sa Aleksandrom Đorđević, Generalnim konzulom Republike Srbije u Frankfurtu i Nikicom Džambom, konzulom Federacije Bosne i Hercegovine kao i predstavnicima srpskih i nemackih udruženja i organizacija, predstavljen je celokupan stvaralački opus našeg književnika.

Pozdravljajući goste, Aleksandra Đorđević je istakla zadovoljstvo što je u prilici da prisustvuje jednoj neobičnoj književnoj večeri na kojoj se  ne čita samo poezija za odrasle nego i za decu kao i kratke priče iz rodnog kraja autora.

 „Vodoskok reči“ je pravi naziv nove knjige autora čije je literarno stvaralaštvo obimno i plodno. Njegova poezija i proza imaju, osim melodičnosti u kazivanju, vrcav stil, često rimu ali skoro uvek – boje zavičajnog neba. Ljubitelji pisane reči bili su u prilici da čuju već poznatu pesmu „Tamo – amo“ koja se smatra himnom dijaspore ali i satirične priče iz zavičaja na originalnom, leskovačkom dijalektu. Međutim, talenat za pisanje dečije poezije i nekoliko objavljenih knjiga u dvojezičnom izdanju potvrđuju opredeljenje autora i njegovu posvećenost deci. To je u besedi  o stvaralaštvu Ljubiše Simića istakla Ruža Mijović Šorić, pesnik i član Predsedništva Udruženja. Najdragocenije priznanje piscu jeste upravo činjenica da je autor poznat u dečijem svetu a da slušajući te stihove svaki čitalac pronalazi tragove deteta u sebi.

U recenziji o ukupnom stvaralaštvu književnika, Dijana Pijetlović, pesnik i član Predsedništva „Sedmice“, osvrnula se na suštinu njegovog poetskog rada vezanu za život na ovim prostorima i zavičajnu nostalgiju koju svako nosi u sebi. A iz redova nemačke publike kratku analizu književnog dela dala je i gospođa Marijane Štrojbel Glatar, nekadašnji direktor visokog školstva u Bajernu.

Muzički deo programa uz klavir i violinu, upotpunio je umetnički ambijent autorske večeri srpskog književnika Ljubiše Simića.

                                                                                     D. V. Madžar

LJUBISA I OLGA SIMIC resize

Aleksandra Djordjevic-Generalni konzul u Frankfurtu resize

LJUBISA SIMIC resize

SAM 2185 resize

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …