петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / U BEČU ODRŽANA 31. SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA SRBA U AUSTRIJI

U BEČU ODRŽANA 31. SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA SRBA U AUSTRIJI

Velika sala bečkog hotela „Piramida bila je prošle subote stecitešte raspevane i razigrane srpske mladeži u Austriji. Ported folkloraša u ovoj jedinstvenoj manifestaciji naše dijaspore, učestvovfali su i slikari, recitatori, instrumentalist, pevači…ukupno njih hiljadu. Možda ima preterivanja u tekstovima koji se pišu puna srca, ali je utisak da je bar jot toliko bilo u publici. Ne samo da je sve zvonilo od lepih pesama i oči bile pune raznobojnih nošnji, već je i cela atmosfera odisala posebnom svečanošću. Njoj su sigurno doprinele i brojne značajne zvanice koje su se najlepšim rečima pohvale obratile prisutnima.

Ovogodišnju Smotru jeste obeležilo prisustvo brojnih zvaničnika Austrije, ali i odsustvo predstavnika Kancelarije za dijasporu. Na otvaranje Smotre došao je ministar za rad, socijalno i zaštitu potrošača Rudolf Hundstorfer, a u publici bili su još predsednik Radničke komore Rudolf Kaske, ambasador BiH Tanja Milašinović-Martinović i otpravnik poslova Ambasade Srbije Goran Bradić.

Nakon svečanog otvaranja krenulo je predstavljanje grupa i pojedinaca u mnogim oblastima kulturnog stvaralaštva. Ono najbitnije i ovog puta, bili su plasmani u nastupima folklornih ansambala, jer je od njih zavisio i odlazak na Evropsku smotru folklora, koja će biti održana sredinom maja u Nišu.

Čak deset folklora iz Austrije učestvovaće na predstojećoj Evropskoj smotri u Nišu, a među njima najviše je bečkih društava. Predsednik Saveza Srba Austrije Zoran Aleksić, uspeo je, kako je istakao, da se izbori da Austrija na predstojećoj Smotri u Nišu ima više ansambala.

– Umesto dosadašnjih sedam Austrija će biti zastupljena sa deset folklora na Evropskoj smotri – rekao je on dodajući da se time omogućilo folklorima iz drugih pokrajina, osim Beča da učestvuju na ovom takmičenju.

U takmičenju srednjeg uzrasta folklora prvo mesto zauzeo je SKUD “Karađorđe” iz Beča sa osvojenih 98 bodova za koreografiju Velimira Agovskog “Igre iz okoline Leskovca”, zatim sledi KUD “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95 bodova za koreografiju Milorada Runja “Oj ubava mala Moma” i KUD “Stevan Sinđelić” iz Salcburga sa 92 boda. Dodatna nagrada za kostim, prema odluci žirija, pripala je KUD “J. J. Zmaj” iz Feldkirha, koji su izveli Igre iz okoline Knjaževca.

U glavnoj kategoriji, takmičenju izvođačkih ansambala, najstariji igrači bili su u kolu KUD “Jedinstvo”. Naime, pred žiri na pozornicu izašli su “veterani”, čiji je prosek godina bio oko 48 godine. Na drugoj strani najmlađi sastav imao je KUD “Knez Lazar” iz Gmundena, koji je u glavnom uzrastu nastupio sa mladim talentima, među kojima je najmlađi imao tek devet godina. Devetogodišnji Stefan Vasiljević odlično se pokazao na bini i oduševio je publiku.

U nadmetanju u literarnim radovima Aleksandar Pantić iz Bambija osvojio je prvo mesto, prema odluci žirija koji su činili književnik Darko Markov, dramska umetnica Gordana Tasić, profesor srpskog jezika Srđan Mijalković. Drugo mesto pripalo je Branki Stojadinović iz KSZS Harmonika Salcburg, a treće Spomenki Milojković iz Bratstva iz Inzbruka.

U recitacijama je prvo mesto osvojila Spomenka Milojković iz Bratstva, drugo Nevena Stevanović iz Bambija, a treće Stanko Milošević iz KSZS Harmonika.

Kada je reč o muzičkom takmičenju za koje je dnevni list “Vesti” obezbedio nagrade, ponovo su članovi Bambija bili među najboljima.

Prvo mesto među solistima instrumenstalistima osvojio je harmonikaš Božidar Zarić iz “Karađorđa” Beč, ispred harmonikaša Rada Miloševića iz KUD Mladost Leoberzdorfa i frulaša Ljubiše Zarića iz Bambija.

Posebna pohvala za nastup, prema odluci žirija, koji su činili muzički urednik RTS Branka Radonjić, etnomuzikolog Mira Drobac i muzikolog Dragana Karakaš, pripala je violončelistkinji Tijani Miličević iz kluba Bratstvo iz Insbruka.

U kategoriji grupa instrumentalista pobedu su odneli muzičari kluba “J. J. Zmaj” iz Feldkirha, ispred Bambija i  “Mokranjca” iz Beča.

U disciplini izvorno pevanje-solista prvo mesto pripalo je Aleksandri Milovanović iz Bambija, ispred Jelene Davidović iz SKUD “Karađorđe” i Anđele Milenković iz kluba Mladost.

U izvornom pevanju – grupi pevača, najbolji su bili iz KUD “Stevan Sinđelić” iz Salcburga, zatim pevači klubova Bambi i Kolo iz Beča.

Na 31. smotri kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji KUD Bambi iz Beča bio je najbolji od klubova, a bečka Zajednica najuspešnija u svim disciplinama.

Klub Bambi uspeo je da izbori pobede u brojnim disciplinama takmičenja, koje ne obuhvata samo folklor, već i nadmetanje u muzici, recitovanju, pisanju i slikanju.

U ime Zajednice srpskih klubova u Beču, predsednik Borislav Kapetanović zahvalio se klubovima koji su učestvovali.

– Ova velika manifestacija čiji smo bili domaćini još je jedan od dokaza da naši klubovi i udruženja idu dobrim putem u cilju očuvanja naše kulture, jezika i nacionalnog identiteta. Svim dobitnicima nagrada najsrdacnije čestitam, a mislim da su pobednici svi koji su učestvovali – naglasio je on u pismu upućeno svim klubovima. Posebno se zahvalio članovima žirija, koji su koji su svoj deo posla obavili bez novčanih naknada.

– Mi smo kao domaćini uložili mnogo truda i finansijskih sredsatva da ova manifestacija bude na najvišem mogućem nivou. Mislim da smo najvećim delom uspeli uz posebno zalaganje 40 članova klubova bečke Zajednice koji su radili u organizaciji Smotre – istakao je Kapetanović.

KONAČNI PLASMAN FOLKLORNIH ANSAMBALA

1. KUD “Branko Radičević” Beč (97 bodova) – “Starobosansko nijemo kolo iz Glamoča” koreograf Borislav Kapetanović

2. KUD “Stevan Mokranjac” Beč (96) – “A ja đavo, pa ga malo diram” koreograf Milorad Runjo

3. SKUD “Karađorđe” Beč (95) – “Molitva – Đurđevdanski običaji” koreograf Velimir Agovski

4. KSD Bambi Beč (94) – “Pesme i igre iz Gornje Pčinje” koreograf Igor Gudić

5. KUD “Stevan Sinđelić” Salcburg (93) – “Igre iz Gornje Pčinje” koreograf Marko Ivanović

6. KUD Kolo Beč (88) – “Nedeljo, nedeljo”, koreograf Dajana Kostić

7. KUD Mladost Leoobersdorf (87) – “Pesme i igre iz Vladičinog Hana”, koreograf Milorad Runjo

8. KUD Zavičaj Klagenfurt (83) – “Dođi Jelo, dođi dušo”, koreograf Milan Glamočanin

9. KUD Jedinstvo Beč (82) – “Igre iz Gruže”, koreograf Milorad Runjo

10. KSZS-Harmonika Salcburg (81) – “Igre iz okoline Leskovca”, koreograf Jovan Nebrigić

11. KUD “Knez Lazar Gmunden (80) – “Igre iz okoline Leskovca”, koreograf Dragiša Vasiljević

12. KUD Ostrog Inzbruk (79) – “Igre iz okoline Leskovca”, koreograf Marko Lazić

13. KUD Zavičaj Kenigšteten (78) – “Dedino je najubavo”, koreograf Vladan Radojković

 Specijalne nagrade

Za najbolji muzički aranžman nagradu je dobio SKUD “Karađorđe” iz Beča

Za koreografiju najbližu izvornom stvaralaštvu KUD “Branko Radičević” iz Beča

Za najbolju novu koreografiju SKUD “Karađorđe” iz Beča

Za najbolju rekonstrukciju gostima KUD “Branko Radičević” iz Beča

Za najbolju originalnu nošnju KUD “Stevan Mokranjac” iz Beča MG 0131 resize

POGLEDAJTE NAŠU FOTO GALERIJU

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …