недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Lepota u službi Srpske diplomatije

Lepota u službi Srpske diplomatije

Nikada se nije desilo u Tunisu da iko iz Srbije dobije sat vremena prostora u direktnom prenosu državne televizije.   Zato je ogroman uspeh- gostovanje Miss Srbije organizacije na TV Sedam, najgledanijoj tunižanskoj televiziji i udarnom šou- programu. Srpske lepotice na čelu sa Vesnom de Vinčom ekskluzivnim TV novinarem i našim poznatim diplomatom ambasadorom, slikarem  Dušanom Simeonovićem. ‘’Bili ste dostojanstveni . Nismo znali koliko su Srbi pametan i lep narod.’’ komentarisao je glavni novinar, urednik programa Žamil Dahlaui. Dok su devojke elegantno hodale pistom, u studiju je govorio tim- Ranko Rajević o inteligenciji lepote, Jovanka Atanackovic o besedništvu i javnom govoru koje lepotice- ambasadori moraju da savladaju, Bata Spasojević i Marija Šabić o svojim kolekcijama DIDON. Ambasador Dušan Simeonović se publici obratio na izuzetnom arapskom govoreći o kulturi lepote i vezama koje vežu Srbiju i Tunis. Svi su bili u šoku. Ipak, najveću harizmu je pokazala Miss Srbije Jelena Marković pričajući o misiji lepote.

Vesna de Vinča se očigledno dobro snalazi u arapskom svetu. Pored Oriane Falači, de Vinča je jedina evropska novinarka koja je intervjuisala izuzetno veliki broj arapskih lidera. Možda je to zbog toga što je lično upozanala Jasera Arafata i intervjuisala ga kada je kada je došao u Gazu ili kada je razmaku od deset godina napravila emisije o Gadafiju.  ‘’ Arapski svet ima tajnu i ima čaroliju. Za mene je najveća čarolija- Sahara. Atmosfera koja Te uvek uvlači u duboka vredna razmišljanja. Nije slučajno što je Isus odlazio u pustinju i u njoj gladovao četrdeset dana, prosvetljujući se na poseban način. ’’

HOD PO SLATKIM MUKAMA
Hodamo po slatkim mukama. Divan ambijent a radi se punom parom! Nećete  verovati šta sve u ovom trenutku paralelno dešava . Najpre Bata Spasojević snima foto- sešn o tunižanskoj gastronomiji koja nas je uvodila u arapski svet čula, filozofije  života, smirenosti i muzike. Drugo, finalistkinje učestvuju na press konferenciji sa generalnim direktorom  i šefovima  svetskih ispostava Tunis Aira. Uporedo  teče drugo snimanje na Antonijevim termama, na ruševinama stare Kartagine. Modeli u virtuoznim novim, stilizovanim rimskim haljinama kreatora Marije Šabić. Sve to se dešava dok je predsednik Vesna de Vinča, na specijalnom gostovanju kod izuzetno uticajnog, generalnog direktora državne televizije Mohameda Fehria Čelbija, koji je rekao- ‘‘Nadam se da smo ovim izuzetnom saradnjom kojom povezujemo lepote Srbije i Tunisa počeli novu višu fazu saradnje naših zemalja‘‘ . I najzad, dok vama stiže ovaj izveštaj u toku je susret dvojice diplomata- gospodina Muhameda Brahama, guvernera za predsednička pitanja Tunisa i našeg ambasadora Dušana Simeonovića.
Razgovora se o svim principima buduće saradnje Srbije i Tunisa. Uz lepotu je sve lakše. Lepota zaista može da spasi svet, kako je rekao Dostojevski!

VELIKA VRATA AFRIKE
Gala večera i modna revija sinoć u rotonda – holu eksluzivnog hotela El Mouradi Gamart ostaće zapamćeni. Koreografija je bila posebna.  vojska lepotica koračala je u strogom koraku prema gostima. U prvim redovima bile su VIP ličnosti Tunisa na čelu sa čelnicima turističkog borda Tunisa, El Mouradi grupe hotela, Tunisa Aira , medija  i mnogih novinskih kuća i televizija. Nafed Gribi-  možda jedan od najvećih političkih komentatora tunižanskog žurnalizma rekao nam je da je fasciniran organizacijom ovog događaja i novim oblikom komuniciranja ovom uporednom diplomatijom. Ogroman aplauz se sinoć proneo salom kada se na visokom arapskom jeziku Njegova ekselencija Dušan Simeonović, Tunižanima poznat i kao slikar obratio našim specijalnim gostima i poklonio im film o Džerbi, i njegovim slikama. Biljana Inđić otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tunisu i njen izuzetan tim koji je veče pre revije u Hotelu El Mouradi u Gamartu specijalno za naše lepotice i ekipu organizovao prijem u rezidenciji u Kartagini, nalazila se u prvom redu . Čestitke je uručio u ime Njene ekselencije Hurie Ferćići, ambasadorke Tunisa u Srbiji i Tunis Aira- gospodin Faruk Ben Zina. On je sa porodicom prisustvovao svečanoj reviji i gala- večeri se u ime našeg sponzora Tunis Aira obratio prisutnima rečima- ‘‘ Pripreme za Miss Srbije 2010 u Tunisu, polufinala kojima sam prisustvovao u Srbiji, sve to govori o jednoj hrabroj grupi ljudi koja želi da iskorači napred mimo svih ograničenja u kojima Srbija postoji.‘‘  Voditelj,  Jelena Marković, aktuelna Miss Srbije je, kao pravi diplomata u ime svih nas govorila o tome koliko je važno putovati i širiti ovu plemenitu misiju prestižne titule Miss Srbije u svetu- Abu Dabi, Johnaseburg, London, Kina i tako dalje. Svi smo bili jako uzbuđeni činjenicom da sav uloženi trud dobija ovakve razmere medijske podrške i tunižanskog  naroda i da smo sve više i više prisutni u javnom životu ove divne zemlje.

U toku su tri takmičenja- u besedništvu, u sportu i u talentu. Pobednice ulaze automatski u final. Požrtvovanje je zato ogromno. Jer, ko uđe u Top Ten dobija šansu da poredstavlja državu i putuje po svetu. Za nama su čudesna mesta, kuće, porodične galerije i mnoge tunižanske tajne koje ćete saznavati u novim tekstovima. Budite sa nama. Domaći ali i tunižanski mediji nam se neprestano javljaju tražeći nove izveštaje i fotografije sa ovog čudesnog putovanja. Svi sa nestrpljenjem očekujemo  veliki  šou u Centru Sava.

Vidimo se u Beogradu!

PRESS Služba Miss Srbije 2010.
Kristina Radulović Vučković

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“