четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / KUD STEVAN SINĐELIĆ IZ SALCBURGA U DRUŠTVU NAJBOLJIH

KUD STEVAN SINĐELIĆ IZ SALCBURGA U DRUŠTVU NAJBOLJIH

Pre nešto više od šest godina u Salcburgu je osnovano Kulturno -umetničko društvo Stevam Sinđelić. Mada su mnogi smatrali da naši zemljaci okupljeni oko ovog udruženja, koje nosi ime slavnog srpskog vojvode (1770 -1809), neće imati mnogo uspeha, vreme, rad a pre svega vera u mlade snage, su sve demantovali. Predrag Pitulić, od prvog dana predsednik popularnog Sinđe, ne krije zadovoljstvo rezultaima postignutim u proteklom periodu, čiji je vrhunac bio 18. Evropska smotra srpskog folklora u Nišu. Podsetimo članovi kluba iz Mocartovog grada su osvojili drugo mesto odnosnosrebrnu plaketu i diplomu za najbolji orkestar:
– Pokazali smo da smo pored Mokranjac iz Beča najbolje srpsko društvo iz Austrije. To nas posebno raduje i čini ponosnim, jer je konkurencija bila više nego žestoka. Imali smo i niz problema i prepreka prilikom putovanja za maticu, ali ništa nas nije moglo sprečiti da pokažemo šta znamo i koliko možemo. Zadovoljstvo je biti na čelu ovakvog tima – sa razlogom upućuje čestitke Pitulić, na račun članova kluba iz grada na reci Salcah.
Ovo mlado društvo je treći put učestovaslo na Evropskoj smotri srpskog folklora. Pokazalo se da je ovog puta bilo i najuspešnije jer jekoreografijom Marka Ivanovića „Igre iz Gornje Pcinje“, po umetničkim rukovođenjem Gorana Čiče, dobila odlične ocene specijalnog žirija, ali što je najvažnije i brojne publike:
Ekipe od 27 igrača je bila željna uspeha. Prevazišli su sami sebe i svom društvu doneli prvi uspeh na jednom velikom takmičenju. Pohvale svim igračima, ali naravno na prvom mestu treba istaći roditelje bez kojih ovaj uspeh nebi mogao biti ostvaren. U ime kluba i u svoje ime, hvala svima – kazao je prvi čovek Sinđe.
U skladu sa tradicijom i kulturom koju gaje, iz Stevan Sinđelića još jednom šalju čestitke prijateljima iz kluba Stevan Mokranjac iz Beča koji je bio apsolutni pobednik 18 Evropske smotre srpskog folklora u Nišu.
– Čestitamo im osvojenu zlatnu plaketu kao najboljem društvu u Evropi. Naravno i drugim društvima, pogotovo onima iz Austrije upućujemo najiskrenije čestitke za rezultate koje su postigli u gradu na reci Nišavi – istakao je Pitulić.
Društvo Stevan Sinđelić broji 65 članova. koji su podeljeni u tri grupe. Osim poslednjeg, ujedno i najvećeg uspeha u šestogodišnjoj istoriji, ovi vredni zemljaci su do sada imali najviše uspeha sa pripremnim ansamblom, koji je 2009. godine osvojio prvo mesto nasmotri srpskog folklora u Austriji u Beču. Na smotri iste kategorije u Gmundenu 2010. godine, su bili drugi.  kao i na smotri u Dornbirnu i kvalifikaciju za učešće na prošlogodišnjoj Evropskoj smotri srpskog folklora u Čačku.Untitled-1 copy

942993 475204282555538 210717069 n

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“