петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / KUD „BRANKO RADIČEVIĆ“ IZ BEČA GOSTOVAO KOD ZEMLJAKA U MAĐARSKOJ

KUD „BRANKO RADIČEVIĆ“ IZ BEČA GOSTOVAO KOD ZEMLJAKA U MAĐARSKOJ

Folklorni ansambl KUD „Branko Radičević“ iz Beča prošlog vikenda boravio je u glavnom gradu Mađarske. Tri folklorne grupe imale su zapažene nastupe u petak i subotu.

Po dolasku Budimpeštu u čast gostiju priređen je prijem u Srpskoj gimnaziji, gde ih je direktorka Jovanka Lastić upoznala s radom ove jedinstvene srpske prosvetne ustanove u dijaspori.

Izvođački ansambl bio je gost Samouprave Srba u Mađarskoj i Crkvene opštine u Budimpešti i učestvovao je na tradicionalnoj manifestaciji koja se održava već 120 godina – Srpski bal pod maskama.

Tim povodom folkloraši iz Beča su pripremili jednočasovni program s tri koreografije, kojim su se predstavili publici u Budimpešti, a orkestar je svirao nekoliko narodnih melodija. Publici se predstavila i Anđela Lukić recitujući „Srpsko srce Jovanovo“.

U ime Zajednice srpskih klubova u Beču goste je pozdravio predsednik Borislav Kapetanović, koji je predajući poklon, monografiju bečke Zajednice, objasnio da je ta institucija još u decembru donela odluku o saradnji s krovnim srpskim organizacijama iz drugih država.

– Poseta Budimpešti je prva od tri koliko je planirano za ovu godinu – rekao je on uputivši poziv da Samouprava Srba u Mađarskoj bude gost u Beču 20. aprila kad se održava Smotra kulturno-umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji.

U ime kluba „Branko Radičević“, predsednik društva Miroslav Zaharić zahvalio je na gostoprimstvu izrazivši uverenje da će se saradnja nastaviti i da je bitno da ansambli, tačnije srpska omladina iz Austrije i Mađarske uspostave saradnju.

Predsednik Srpske samouprave peštanske županije Petar Krunić i predsednik Prosvjete za Mađarsku Milan Kićevac su takođe izrazili veliko zadovoljstvo što je uspostavljen novi vid saradnje dve srpske zajednice, koje su tako blizu, a do sada nisu imale saradnju.

 U subotu su članovi KUD „Branko Radičević“ obišli Budimpeštu i njene istorijske spomenike, kao i Srpsku pravoslavnu crkvu, a podmladak je učestvovao na međunarodnom festivalu folklora.

Prilikom povratka za Beč članovi su obišli i Sent Andreju i njene kulturne spomenike.

Ukupno je 60 igrača i 45 roditelja provelo nezaboravan vikend u Mađarskoj i izrazilo želju da se ovakva putovanja i druženja nastave.

Branko Radičević 3

Branko Radičević 1

Branko Radičević 2

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …