недеља , 21 јула 2024
Početna / Srbija / KREMEN KAMEN VINARIJE MATALJ – VINO DEKADE

KREMEN KAMEN VINARIJE MATALJ – VINO DEKADE

KREMEN KAMEN VINARIJE MATALJ – VINO DEKADE

CARSKI KABERNE SOVINJON IZ NEGOTINSKE KRAJINE

Na dodelama godišnjih i decenijskih nagrada, a povodom desetogodišnje rada magazina Vino & Fino, jedno veliko vino iz Negotinske Krajine proglašeno je za – vino decenije. Kremen Kamen 2017 kuće Matalj bio je jednoglasan izbor, kao vino koje je

označilo prelomnu tačku i korak napred za srpsko vinarstvo i koje nam već deceniju pokazuje šta zaista znači teroar. Vinarija Matalj dokazala je da autentična vina mogu da se prave i od internacionalnih sorti. Kremen Kamen postao je šampion gde god da se takmičio, pokazujući šta znače dobre enološke prakse i kako se u vinu zaista čuvaju i intepretiraju sorta, podneblje i vinograd. To je vino internacionalnog karaktera, ali je samo svoje i jedinstveno, koje pronosi slavu vinske Srbije širom regiona i sveta.

“Kremen Kamen”, jedno je od najviše rangiranih srpskih crvenih vina, dobitnik najznačajnijih priznanja, od koga dva zlata na prošlogodišnjem “Dekanterovom” ocenjivanju kao prvo vino koje je najviše odličje osvojio za dve različite berbe.

“Potpuno me je iznenadila ova nagrada “Vino decenije” po izboru ljudi koji se u Srbiji bave vinom i njihova reč ima neku meru. Ona je iznenađenje i veliki uspeh. Magazin koji vodi Igor Luković, naš cenjeni kritičar vinski, čovek koji je stasavao sa modernom vinskom scenom u Srbiji od 2000. pa na dalje, jako posvećen njenom razvoju i njen dobar poznavalac sa svojim timom dodelio je za mene jedno veliko i prestižno priznanje”, kaže Nikola Mladenović, prvi čovek Vinarije “Matalj”.

Nagrada “Kremen Kamenu 2017”, kaže Nikola Mladenović, je i priznanje i podsticaj za dalji razvoj ove negotinske vinarije čija vina nose oznaku geografskog porekla.

– Može i da se bude bolji jer se mi bavimo jednom pričom podneblja. Nama je svaka godina izazov jer ti uslovi nisu uvek idealni, ni za 2017. koja je definitivno godina sa neverovatno dobrim uslovima za proizvodnju crvenog grožđa i crvenog vina, besprekorna i odlična godina, ne može da se kaže da je bila idealna. Nama je izazov da kada takva godina dođe da se potrudimo i to prenesemo u vino. To nije jednostavna stvar, to je glavni posao vinara da prirodne uslove pretoči u bocu. Zato je vino mistično piće koje izaziva toliku pažnju kroz vekove. Osvojili smo mnogo nagrada ali je to samo podsticaj da budemo bolji i bolji u otkrivanju podneblja i teroara gde radimo i gde živimo.

Kremen kamen”, premijum vino Vinarije “Matalj”, zagasito rubin crvene boje, raskošnog i intenzivnog bukea, dolazi iz vinograda “Kremenjača”, iznad sela Tamnič. Guste je arome kupina i likera od borovnice izrazite postojanosti, pravljeno za otmeno sazrevanje.

U narednoj sezoni očekujemo, kao i uvek, nama fenomenalan “Kremen”, kao naše vino koje nosi ceo podrum. Imamo dobar “Kremen Kamen”, govorimo o berbi 2019. koja treba da izađe na tržište, a što se tiče berbe 2020. i 2021. imamo jako dobra crvena vina i imamo mlada bela sveža vina koja će izaći na tržište početkom proleća”, dodaje Nikola Mladenović Matalj.

– Ja pozivam mlade ljude koji su pripadnici naše dijaspore da pođu mojim primerom i ulažu u Srbiju, da sade vinograde, proizvode vino, jer je naša zemlja stvorena da daje najbolje grožđe i da pravimo vina svetskog kvaliteta. Istovremeno molim i naše ljude koji imaju restorane u inostranstvu, da u ponudi imaju i srpska vina, jer su izuzetnog kvaliteta sa veoma konkurentnim cenama u odnosu na strana vina. Srpska vina imaju sjajnu perspektivu, zato je moj predlog mladima, iskren i smislen, kaže Mladenović, čestitajući čitaocima božićne i novogodišnje praznike.

.Titulu “vino decenije” čuveni negotinski kaberne sovinjon “Kremen Kamen”, berba 2017. osvojio je, kako se navodi u obrazloženju, jer sublimira sve ono što ta etiketa jeste i što predstavlja za srpsko vinarstvo u protekloj deceniji.

“Vino koje je označilo prelomnu tačku i korak napred za srpsko vinarstvo i koje nam već deceniju pokazuje šta zaista znači teroar. Vinarija “Matalj” dokazala je da autentična vina mogu da se prave i od internacionalnih sorti. “Kremen Kamen” postao je šampion gde god da se takmičio, pokazujući šta znače dobre enološke prakse i kako se u vinu zaista čuvaju i intepretiraju sorta, podneblje i vinograd. To je vino internacionalnog karaktera, ali je samo svoje i jedinstveno, koje pronosi slavu vinske Srbije širom regiona i sveta”, navodi se u obrazloženju ove nagrade.

Tradicija gajenja vinove loze i proizvodnje vina u Negotinskoj Krajini teče od Starih Rimljana i vladavine Marka Aurelija Proba.

Marko Aurelije Prob (Marcus Aurelius Probus; Sirmijum, 232. — Sirmijum, 282) bio je rimski car od 276. do 282. godine.

Sa Fruške Gore, gde su posađeni prvi čokoti, praksa gajenja vinove loze se prvo proširila do Smedereva, a zatim prateći reku Dunav i do Negotinske Krajine. U blizini Kladova je iz tog vremena pronađena mermerna ploča sa reljefom Libera i Libere, rimskih božanstava vina, plodnosti i slobode. U srednjem veku, vinarstvo doživljava svoj procvat, međutim dolazak Turaka prekida taj uspon i ograničava kulturu proizvodnje vina na manastirska imanja. Prvi pisani dokument u kom se pominje proizvodnja vina u Negotinu datira iz 1530. godine.

Rejon Negotinska Krajina je prava vinska riznica Srbije. Vina iz ove regije su se u novijoj vinarskoj istoriji Srbije izborila za svoje mesto kvalitetom koji je potvrđen na najznačajnijim internacionalnim vinskim takmičenjima.

Takođe pogledajte i ...

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33. ROĐENDAN

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33.ROĐENDAN Domaći porodični trgovinski lanac Tekijanka proslavila je krajem februara 33. rođendan. …