четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Srbija / JEDINSTVEN INDUSTRIJSKI MUZEJ, PODRŠKA RAZVOJU ELIXIR PRAHOVO I OPŠTINE NEGOTIN

JEDINSTVEN INDUSTRIJSKI MUZEJ, PODRŠKA RAZVOJU ELIXIR PRAHOVO I OPŠTINE NEGOTIN

JEDINSTVEN
INDUSTRIJSKI MUZEJ, PODRŠKA RAZVOJU ELIXIR PRAHOVO
I OPŠTINE NEGOTIN

Mladen Trišić, dipl. ing. tehnologije, zaposlio se u IHP Prahovo kao pripravnik, i u hemijskoj industriji proveo 40 godina, dočekavši penziju. Prošao je dug, naporan i odgovoran put od inženjera proizvodnje do generalnog direktora IHP. Učestvovao je u privatizaciji IHP Prahovo, prvoj, firma Neochimiki-Grčka, i drugoj, sadašnji vlasnik, Elixirgroup Šabac.
Poslednje godine radnog staža je, zahvaljujući podršci menadžmenta Elixir-a, proveo u pisanju obimne monografije „Hemijska industrija u Prahovu, juče, danas, sutra.“ Promocija monografije je održana 2019. godine.
Logičan nastavak prikazivanja istorijata i sadašnjosti Prahova, je ideja o postavci industrijskog muzeja „Elixir Prahovo.“ Vlasnik kompanije Stanko Popović je sa velikim odobravanjem podržao ideju i obezbedio finansiranje tog tehničko-kulturnog nasleđa hemijske industrije u Prahovu.
Zadatak je poveren Mladenu Trišiću koji je odabrao tim ljudi koji će završiti ovaj veoma značajni projekat, ne samo za opštinu Negotin, nego i za širu zajednicu, što su potvrdili nedavno i članovi Odbora za hemiju, nemetale i gumu, pri Privrednoj komori Srbije.
Muzej će biti postavljen u nekadašnjoj zgradi ERC (IHP Prahovo) na samom ulazu u fabriku. Pored zatvorenog prostora, koji je već adaptiran za potrebe muzeja, biće iskorišćen i eksterijer od oko pola hektara gde će biti izloženi artefakti starih pogona, u okruženju parka prilagođenog za tu svrhu.
Unutrašnjost zgrade je podeljena na dva dela. Prvi, za edukaciju, naučne skupove i ekskurzije fakulteta i srednjih škola, sa velikom salom, projektorom i potrebnim rekvizitima za prezentaciju putem usmenih izlaganja i filmskih projekcija.
Drugi deo ima tri celine, IHP Prahovo kroz istoriju, Elixir Prahovo danas i industrijsko, hemijski Park Prahovo sutra. Biće izloženo oko 1000 autentičnih fotografija nastanka i života hemijske industrije, fotografije današnjeg Elixir-Prahova, i osnovne šeme i pravci razvoja Parka. Pored fotografija, biće izloženi i sačuvani predmeti, makete, sinoptičke table i slično.
Posebni deo je posvećen onima koji su to Prahovo stvarali, te će biti izložene njihove fotografije iz radnog okruženja. 
Plan je da muzej bude otvoren tokom ove godine, na dan kad je startovao prvi reaktor superfosfata 1960. godine u IHP-Prahovo.
Industrijski muzej će biti deo kulturne ponude grada Negotina i biće otvoren za javnost, ,jer će pored osnovne namene, biti i kulturološki centar Elixir Prahovo, jer će se u njemu održavati i pesnički i muzički susreti, izložbe slika i fotografija i drugi slični sadržaji. Naravno, po posebnoj proceduri zbog ulaska u hemijsku industriju i merama zaštite i odgovornosti.
Očekivanja su, da će najčešći posetioci biti organizovane grupe, od starih radnika do đaka i studenata. Stručniji deo će biti posebno organizovan za kolege iz drugih fabrika, poslovne partnere i buduće programe industrijsko-hemijskog Parka Elixir Prahovo.
Industrijski muzej Elixir Prahovo, za korak napred u podršci razvoja Elixir-Prahovo i Negotinske Krajine.

Mladen Trišić je iskoristio priliku da pozove sve nekadašnje radnike IHP Prahovo i članove njihovih porodica koji imaju fotografije o radu u prahovskoj hemijskoj industriji, da iste ustupe za muzej. Sve fotografije će biti potpisane na panoima, a posle skeniranja biće vraćene vlasnicima. Tako će svi dati svoj veliki doprinos da buduća pokolenja i radnici imaju dokumentarna saznanja o rastu ovog izuzetnog i velikog kolektiva, o radu i radnicima koji su ga podizali. Naravno mogu dati i druge predmete koji bi bili interesantni za posetioce, a to mogu biti razna priznanja, pohvalnice, značke, medalje, makete ili predmeti interesantni za muzejsku postavku.

Zato još jednom pozivam penzionere IHP i njihove naslednike da pomognu svojim starim fotografijama da se ovaj segment muzeja dostojno predstavi javnosti.

Svi koji imaju pomenute predmete za muzej, informaciju o načinu ustupanja mogu dobiti na brojeve telefona 063 417 870 i 063 412 948.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU