субота , 25 маја 2024
Početna / Некатегоризовано / Idealni jezik slobode

Idealni jezik slobode

Idealni jezik slobode osmišljen je tako da razgovara sa svima, u stvarnosti i stvarnim snovima. Svi ga znaju i razumeju ali ga nekolicina govori. Sve smo mogli u svoje vreme i svojim smo IZBORIMA oblikovali svoje živote. Ne zahtevajmo od drugih da ponavljaju naše modele i idu našim putevima. Sve možemo i ništa ne moramo- to je čovekova veza sa SUDBINOM. Svi u dubini sebe znamo da i pre i posle odluka živimo odgovornost zbog svojih izbora. Sloboda donosi prava ali prava nose obaveze a odgovornost u ispunjavanju obaveza čini nas vezanim za VELIKI IZVOR iz koga SVE dolazi. Igraš ili ne igraš, VREME teče i sve se računa. To što ne radiš ništa ne znači da na praviš greške. Ja sam slobodna i Ti si slobodan, svako na svoj NAČIN, svako u svoje vreme i svoje ime. Ponudiću Ti sve i neću Ti tražiti ništa.

Da ‘’Slika govori više od hiljadu reči.” ispostavilo se kao ISTINITO kada sam ušla u fotografiju Mysche Oreo Ligthart zakoračivši u samu sebe. Najčešće, izlaz iz sebe i BEG u srećnije krajeve nalazim u ponuđenim umetničkim delima na koje nailazim. Kada se vratimo k sebi nosimo SEĆANJA i kada ona izblede opet smo oni koji gledaju napolje. ZAVOĐENJE u umetnosti nas neretko ostavlja praznih ruku: mi obožavamo i dajemo sebe, mi kupujemo~ i to bi bila najkraća priča nas i UMETNOSTI u svakodnevnom ŽIVOTU.

Ali, naišla sam na nešto što me je ponovo oživelo. Umetnost Mysche Oreo Ligthart je PROZOR otvoren ka nama i pošteni KRUG komunikacije, primopredaje i slobode LJUBAVI. Njen izraz je iskren, nepotkupljiv i u skladu sa skladom– o da, tako nešto zaista postoji!

Stanovala sam u većini njenih fotografija i ulja na platnu, upoznala njen način života i odlazila tako daleko ali nikada nisam napustila ili izgubila sebe! Osećati, misliti i delati SKLADNO način je življenja ŽIVOTA koji nikada ne izdaje sebe! Disciplina i beskonačna posvećenost u njenom umetničkom radu ogleda se u Mišinom svakodnevnom, danonoćnom FOKUSU. Poštovanje svetlosti, čišćenje oruđa i negovanje modela izgleda nam poznato jer mi upravo tako ZAMIŠLJAMO stare, ispravne, iskonske RITUALE iz kojih je nastalo sve što je zabeležilo naše greške i pretvorilo ih u ZNANJE!

Biblioteka RADOSTI, LAKOĆE i večite INSPIRACIJE iz Mišinog životnog razgovora sa ljudima i svim bićima nagrađenim i u ovom krugu životom- svima nam je dostupna! Retko srećem umetnike koji se ne vezuju za objekat davanja, zbog ideje da su već toliko nahranjeni bogatstvom ovog SVETA da žele da izraze svoju ZAHVALNOST za to! Filozofija života  Mysche Oreo Ligthart, ujedno je i život ove filozofije!

U ŽELJI da sačuva svoj osnovni OSEĆAJ Myscha se prepustila učenju fotografije kroz sam rad na njoj i kao iniciran darom, marljivi, samouki umetnički fotograf otkrila svoj prepoznatljivi stil. Pustila ga je da slobodno nađe i odredi svoje mesto i predstavi se u svojoj čistoći novorođenčeta svetu.

Njen fotografski koncept nastao je iz sasvim čistih ideja o objavljivanju njene prepiske sa prirodom i postojanjem. Na primer, savremeni način Isceljivanja života tamo gde život sam sebe koristi nameće se kao neprirodni manir. Moderno vreme karakterišu svi uslovi za idealnu raspodelu prava, imovine, POMOĆI i SNAGE u toku naše turističke role na ZEMLJI. Ipak, neravnomernosti u tim raspodelama donose samo privremenu MOĆ onima koji veruju u nju i koriste je radi trajnih efekata. Kasnije, zbog očuvanja ove iluzije mnoge generacije žive u ropstvu. PORUKE Myschine umetnosti sasvim su jasne i bave se samo pozitivnom afirmacijom, lepim recima, davanjem sebe za one stvari koje mogu služiti svima. U ljubavi ne postoji nešto kao polovna ljubav ili ljubav iz treće ruke. Pravda na moderan i damski nacin! BOGINJA umetnosti ju je učinila PRINCEZOM!

Motiv JAGUARA kreće se kroz Myshinu fotografiju i njenu umetnost uopšte graciozno ali moćno baš kao što zamišljamo da te plemenite životinje i anime to čine u prirodi, slobodno i spontano. Nazvala bih to pravom na POSTOJANJEM i POŠTOVANJEM tog prava. Humanitarni rad za dobrobit i očuvanje ove divne vrste prelepih i moćnih životinja, za Myschu znači sam život! Neštedimice i tako milosrdno nastupati u svemu hrabro je, viteški je, damski je, čovečanski je, plemenito je a plemenitost obavezuje!

Kristina Radulović Vučković,

Amsterdam, 2011.

   

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“