понедељак , 22 јула 2024
Početna / Некатегоризовано / Živahni ples sa senkama naših misli

Živahni ples sa senkama naših misli

Kao što je Walker Evans rekao 1971. u intervjuu, koji je sa njim radio Leslie George Katz: ‘’ With camera, it’s all or nothing. ’’. Pa, ja obožavam Maraševo ‘’sve’’ u fotografiji! Nijedno staro niti novo pravilo ne mogu ga zaustaviti; on je nepredvidiv, darovit, mlad buntovnik i istinski umetnik! On stvara svoje mesto, prostor i ritam- nezavisne i čiste elemente slike! Samo napred- obožavaćemo!

Kristina Kristi R.V.
~ Umetnost, muzika i mediji ~
Amsterdam 2010.

Ako sam ikada videla da fotograf igrajući se senkama stvara svetlost, bilo je to u radu Nemanje Maraša. Ozbiljan samo zato jer je rođen sa slobodnom dušom za koju preuzima odgovornost i otvoren samo zbog toga što nikada nije poželeo da vidi manje. Ovaj brižni anarhista je pronašao novi put ljubavi i poštovanja za svačiji izbor.

U  Maraševim fotografijama srela sam Večnost i zaboravila na uobičajeno značenje Mira. Za njega, Mir je sasvim kratak trenutak Sklada a Sklad se neprestano menja. Takav odnos sa fotografijom proizilazi iz njegovog odnosa prema bitku. Marašev dijalog sa publikom ima osnov u njegovom ophođenju prema svima i svemu u celosti- tako spontanom ali stamenom, divljem ali elegantnom u izrazu. On nas podseća sve vreme na to da Život sve poseduje! Lov na slike je strateški vođen, tako da i posmatrač postaje ulov ali ne ostaje plen. Otmena igra na megdanu sa mladim umetnikom Marašem pismene i plemenite, znatiželjne i slobodne ne ostavlja praznik ruku.

Kada ste dovoljno srećni da po drugi put kreirate istoriju stvari kroz koje ste prošli jer Vam je Bog dao mogućnost da izrazite svoje utiske- gladni ste davanja i lako Vam je da živite. Postajete umetnik. Smejete se sa Vremenom, dogovarate sa Iskušenjima lično jer ceo Život za Vas postaje Iskušenje. I nemate šta da izgubite, već ste izabrani!

Ako ste prihvatili svoju sudbinu i ulogu na Zemlji, sami oblaci Vam daju sklonište. Sklonište za Nemanju Maraša je nazvano Camera Obscura.

Ramovi ga ne mogu kontrolisati, imena ga ne mogu uhvatiti. Slobodna kakva jeste, njegova umetnost živi svuda- gde god ste Vi slobodni da izaberete lepotu življenja onoga što ste! Maraš ne baca fokus na nas, on baca fokus na naše živote. Odgovorni umetnik, radosni građanin. Boja svetlosti postaje svetlost Istine kada je Istina dovoljno moćna da kaže šta želi.

Moderna fotografija koju Maraš stvara je moderna i zato što njegov život pripada eri poznatoj kao Moderna era. Istina je da bi njegove fotografije mogle naći mesto bilo gde vremenski: u samim počecima fotografije ili budućnosti ovog medija- kao iskreni svedoci svega što on proživljava. Ovaj sjajni talenat je dat čoveku koji je hrabar i čovečno posvećen svojoj snazi. Jaka osećanja, jasne misli, vedra očekivanja daju prave zaključke, uglavnom. Svako ko je iskren, nagrađen je činjenicama. A činjenice niko ne odbacuje, samo im može tražiti druga značenja ili mesta.

Ako biste mogli da smestite sve stare bajke i legende u jednu reč- koja bi to reč bila? Bila bi to MOGUĆNOST. Šta ako Vam kažem da Maraš vidi mogućnosti svuda, da li biste ga nazvali čarobnjakom? Ja bih. I jesam.

Nage scene predstavljaju Slobodu i sve boje svetla prikazuju hod i ples Mudrosti, koju rađaju sanjari. Fotografije postaju glasnici i čuvari najdraže igračke ovog mladog čoveka i zrelog umetnika. Ako foto- aparat može biti njegova omiljena igračka, ja mogu biti njegov omiljeni prorok- Nemanja Maraš, rođen si sa znanjem stvaranja svojih sledećih lica, dana, gradova, krila, vetrova i mora- vodi nas na svoja nova mesta, želimo Tvoje nove izložbe i jedva čekamo da Te sretnemo na širokom putu! Ako će sve biti otkriveno, Sve je jednom moralo biti tajna. Da bi se tajna postao- mora se proći kroz tunel zvani Camera obscura! Svrstavaš se u velike vodiče, ko je god video ono što si Ti video- veruje Ti. Ko god želi da ode tamo gde si uperio pogled- verovaće Ti. A sa poverenjem je takođe: Sve ili ništa! Uzmi moju ruku. Hvala Ti.

Biografija: Nemanja Maraš je rođen 18.4.1989. u Beogradu. Krajem 2006. godine počinje ida se interesuje za fotografiju, a 2008. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjena grafika, smer fotografija. Njegova interesovanja su uglavnom usmerena ka modnim i reklamnim fotografijama, gde je svoj talenat već uspeo da iskaže. Fotografije su mu objavljivane u časopisima The Man, Status i FAAR.
Već duži niz godina, glavni je fotograf dve muzičke organizacije 13Family i GrupnaTerapija, gde je zadužen za sve reklamne kampanje i omote za muzička izdanja. Do sada je ostvario uspešnu saradnju sa Kristinom Kovač, Strukom, Dadom, Ludim, Batom Spasojević i drugima. Pored navedenih uspeha, Nemanja je osvojio i prve nagrade u oblasti fotografije na smotri regionalnog centra za talente, kao i na nedavno održanom festivalu Š.U.N.D. Smatra da je i velika čast što je imao priliku da izlaže svoje radove na Svetskom bijenalu studentske fotografije, održanom u Novom Sadu 2009. godine. Uprkos poslovnim angažmanima, uspeva da se posveti studiranju i tamo opravda svoj talenat. 21. maja 2010. godine, zvanično je otvorio svoj foto studio

Engleska verzija

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI