субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: OČEKUJEM BRZ PRIJEM SRBIJE U VELIKU EVROPSKU PORODICU

DRAGAN MARKOVIĆ PALMA: OČEKUJEM BRZ PRIJEM SRBIJE U VELIKU EVROPSKU PORODICU

DSC 1130 resizeDSC 1131 resizeDSC 1138 resizePredsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković – Palma, koji predvodi veliku delegaciju studenata, gradonačelnika i privrednika, koja se nalazi u poseti Beču, istakao je juče da očekuje da će Srbija veoma brzo postati članica velike evropske porodice.

Da je Srbija na dobrom putu dokazuje činjenica da je bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer došao u Srbiju da postane savetnik prvog potpredsednika srpske vlade Aleksandra Vučića, ukazao je Marković u svom obraćanju na sastanku u Privrednoj komori Beča.

„Nama je posebno drago što je jedan takav političar, iz jedne razvijene ekonomske države došao u Sbriju da pomogne bez para“, naglasio je on.

Marković je rekao da je u Beč došao sa delegacijom koja broji 600 članova, od kojih su 540 studenti, a ostatak gradonačelnici i predstavnici političkih partija.

Kao razlog za posetu on je kazao da, gde god da odu na neki prijem predstavnici gradova iz Srbije oni čiju kako su strane delegacije bile u Beogradu.

„Nije Srbija samo Beograd. Srbija i je i 12 gradova gradonačelnika koji su sa nama. Mi želimo da vas upoznamo da u Srbiji postoje veliki gradovi koji imaju dosta potencijala, resurse, tako i kvalitetne stručne ljude“, kazao je Marković.

On je istakao da su gradonačelnici došli u Beč da ponude industrijske zone u svojim gradovima i da te industrijske zone daju besplatno investitorima.

„Konkretno što želimo vama je da ponudimo ekonomskiu saradnju, i svaki grad je poneo svoj materijal“, kazao je Marković pozivajući privrednike iz Beča da dođu u Jagodinu ili bilo koji drugi grad u Srbiji.

„Svi gradovi se bore za ekonomsku decentralizaciju. U Srbiji postoji više od 160 gradova. Hoćemo da budemo vaši domaćini, da dođe predsednik Privredne komore Beča u Srbiju i ne želimo da se taj sastanak održi u Beogradu, hoćemo da Beograd dođe na noge u neki od gradova predstavljenih ovde“, poručio je on rekavši da od austrijske strane očkeuje da dovede dvadesetak investitora.

Marković je predložio da jedan deo proizvoda koji se uvozi u Beč ubuduće uveze iz Srbije. „Nama socijalna pomoć ne treba, trebaju nam partneri“, podvukao je on dodajući da je Srbija najstabilnija država, te ako su u Srbiju iz Austrije došle 400 kompanija, a da nijedna nije otišla, to jasno tu činjenicu potvrđuje.

On je ocenio da nije dovoljno iskorišćen geografski položaj i blizina, bez obzira što je već 400 austrijskih preduzetnika prisutno u Srbiji.

Šefica odeljenja za međunarodne odnose Privredne komore Beča Gabrijela Firer objasnila je model komora u Austriji, istakavši da su one nezavisne od države, i da se finansiraju isključivo od članstva.

Prema njenim rečima komore su izuzetno bitne u procesu približavanja Srbije EU.

„Ako nemate jake komore koje zastupaju vaše ekonomske interese u Briselu osuđeni ste na propast“, podvukla je Firer.

Takođe je ukazala da je Austrija druga po redu po bogatstvu u EU, a Beč deseti po bogatstvu gradova u Uniji.

Međutim, kako je dodala, visoki troškovi rada i izrazito velike plate dovele su da su u proteklih deset godina sva proizvodna preduzeca izašla iz Beča, naselivši se u susedne članice EU.

„Veliki broj kompanija otišao je i u Srbiju, ali taj potencijal koji postoji između dve zemlje još nije iskorišćen“, naglasila je ona.

Firer je dalje navela da je trenutno 140 milijardi evra austrijskog kapitala investirano u inostranstvu, od čega je 90 milijardi iz bečkih preduzeća.

Govoreći o delegaciji koju predvodi Marković ona je konstatovala da je po brojnosti ova delegacija najveća za koju je ikada čula da je posetila Beč.

Delegacija, na čelu sa predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem – Palmom, prethodno se sastala sa šefom Direkcije za međunarodne odnose grada Beča Andreasom Launerom.

Što se studenata tiče, zbog velikog broja, oni će u više grupa tokom dva dana posetiti bečki Univerzitet gde će se upoznati sa situacijom studenata u ovoj zemlji, načinom i uslovima studiranja.

Takođe studenti, među kojima je i 24 iz drugih 12 gradova, će posetiti brojne istorijske i kulturne spomenike Beča.

Prva grupa od 230 studenata Beč je posetila u februara 2010. godine druga od 200 studenata prošle godine u decembra, a ove godine u martu je putovalo 400 studenata.

 U izjavi za Zavičaj predsednik opštine Negotin Milan Uruković je ukazao na potencijal Negotina i pozvao austrijske investitore da dođu da ulažu. On je naveo da je Negotin poznat po vinu i ponudio saradnju u ovoj oblasti.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“