субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / MILAN URUKOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN:- RAD JEDINI POKRETAČ RAZVOJA I DOBROBITI

MILAN URUKOVIĆ PREDSEDNIK OPŠTINE NEGOTIN:- RAD JEDINI POKRETAČ RAZVOJA I DOBROBITI

Ko dugo nije boravio u Negotinu, ne samo kroz razgovor sa zvaničnicima, već i sa zaposlenim i mladim ljudima, može saznati, a i lično se uveriti, da se svakodnevno nešto pozitivno događa, što vraća osmehe na licima građana. Bilo da su zbivanja u oblasti kulture, ili je reč o privredi, obrazovanju, socijalnoj zaštiti, poljoprivredi, pa čak i uređenju atarskih puteva, svemu se pridaje značaj. Opštinsko rukovodstvo u svom radu je otvoreno za sve sugestije i pomoć koji treba brže da pokrene razvoj Opštine.
Magistar Milan Uruković, predsednik opštine Negotin, uvek je zahvalan i pravi sagovornik da se iz prve ruke saznuj sve informacije koje građene interesuju, bilo da rade u Sbiji, Austriji ili dalekoj Skandinaviji.
ZAVIČAJ: 48.‘’Mokranjčeve dane’’ su i ove godine pobrali aplauze i priznanja…
Festival “Mokranjčevi dani” i ove godine ispunio je očekivanja, kako publike tako i organizatora, sledeći koncept “ Na tragu Mokranjca”. Učestvovalo 18 horova, oko 1000 izvođača iz zemlje i inostranstva, čije je nastupe pratilo više od 7000 posetilaca. Tražila se i karta više za riznicu koncerata klasične muzike. Odličan odziv bio je i predfestivalske večeri, 12. septembra, kada je premijerno izveden Igrokaz Žitije Hajduk Veljka Petrovića. Publika je ovacijama pozdravila opersku divu Jadranku Jovanović, koja se na negotinskoj sceni pojavila nakon duže pauze, ali i program posvećen 200 – godišnjici rođenja Petra Petrovića Njegoša.
Ovogodišnji Festival u Negotinu protekao je u znaku značajnih godišnjica: 180 godina oslobođenja Negotina od Turaka, 200 godina od pogibije legendarnog junaka Hajduk Veljka, ali i priprema za jubilarni 50. Festival i obeležavanje stogodišnjice smrti slavnog kompozitora. Sledeće godine očekuje nas još veći zadatak, za koji organizujemo i priređujemo još kvalitetniji i sadržajniji program. Biće to 49. Mokranjčevi dani, i uvod u jubilarni pedeseti festival koji nam postavlja nove ciljeve i kriterijume. Na nama je da ih dostignemo i očuvamo. Za ovogodišnje “Mokranjčeve dane” iz opštinskog budžeta izdvojeno je 3,5 miliona dinara. Sve činimo za naš grad, pa su tako i karte snižene i koštale su simbolično pa je svako mogao da uživa u zlatopisu negotinskog muzičkog venca.
ZAVIČAJ: Veliku pažnju privukla je i rekonstrukcija gradske pijace…
Pre dva meseca započeli smo rekonstrukciju jedine zelene pijace u gradu i to je kapitalni projekat za opštinu Negotin. Moram da naglasim da se u uređenje prostora na koji su upućeni svi građani i gde se odvija veliki promet poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, decenijama nije ulagalo. Negotin će na ovaj način dobiti najsavremeniju pijacu u regionu koja zadovoljava sve standarde, na zadovoljstvo kupaca i prodavaca, što će sasvim sigurno uticati i na povećan promet i zaradu proizvođača.
Projektom uređenja pijace predviđena je izgradnja hale za prodaju mleka i prerađevina, na čiju potrebu nam već godinama ukazuju sanitarna i tržišna inspekcija. Gradićemo i nove lokale i urediti funkcionalan prostor za promet poljoprivrednih proizvoda. Biće postavljena nova vodovodna i kanalizaciona mreža, prostor će biti popločan behaton pločama.
Vrednost celokupne investicije je 114 miliona dinara i kompletno se finansira iz budžeta Opštine Negotin. Za izvođača radova, kao najpovoljniji ponuđač, izabrana je firma „Tončev gradnja“ iz Surdulice.
Rok za završetak radova na prostoru ukupne površine 14.500 kvadratnih metara je maj 2014. godine.
ZAVIČAJ: Da krenemo sa životnim pitanjima. U toku je rekonstrukcija mostovi na Timoku koji su godina bili problema meštana.
Sagledavajući potrebe meštana naših mesnih zajednica, kao prioritetne i neophodne izdvojili smo radove na rekonstrukciji mostova na Timoku oštećenih pre više od tri decenije. Za ove investicije iz budžeta opštine izdvojeno je 32 miliona dinara. Kao i za sve druge investicije u mesnim zajednicama kriterijum nam je bila potreba meštana, a ne politička opredeljenost saveta MZ.
Mostovi kod Crnomasnice i Kovilova, su bili zatvoreni za saobraćaj, ali su ih meštani koristili i to na sopstvenu odgovornost. Tako je tokom ovog leta obavljena rekonstrukcija takozvanog slomljenog mosta prema Crnomasnici koji koriste i meštani Braćevca i zaječarskog Šipikova i koji je zbog specifičnog oštećenja bio je poznat i u širim razmerama. Most na Timoku na putu prema Crnomasnici sagrađen je 1962. godine, ali je prilikom poplava 1987., nakon ulegnuća nosećeg stuba havarisan i zatvoren za saobraćaj. Radnici beogradske “Mostogradnje” ispravili su oštećenu konstrukciju, a na mestu gde je došlo do sleganja tla, postavljeni su novi noseći stubovi. Investicija vredna 10 miliona dinara bez PDV finansira se iz budžeta Opštine Negotin.
Trenutno je u toku i rekonstrukcija mosta preko Timoka na lokalnom putu Rogljevo-Kovilovo. Reč je o investiciji od 22 miliona dinara koja se takođe finansira iz budžeta Opštine.
ZAVIČAJ: Prionulo se i na uređenje atarskih puteva…
Opština Negotin i ove godine dobija bespovratna sredstva iz republičkog budžeta za uređenje poljskih puteva. Po konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za poljoprivredno zemljište, našoj opštini odobren je projekat ukupne vrednosti 13,4 miliona dinara za revitaluzaciju atarskih puteva u mesnim zajednicama Srbovo, Jasenica, Bukovče i Braćevac, ukupne dužine 2.849 m i površine 11.396 m2.
Po Ugovoru o korišćenju sredstava za uređenje atarskih puteva Opština Negotin u ovom projektu učestvuje sa 7.983.084 dinara, dok nam je od Uprave za poljoprivredno zemljište odobreno 5.388.774 dinara republičkih sredstava.
Inače, atarske puteve vredne 10 miliona dobio je Jabukovac, Vratna za 4,8 miliona, Karbulovo 2,5 miliona, Plavna 1,5 miliona…
Takođe, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave dodelilo je opštini Negotin bespovratna sredstva u iznosu od 2,5 miliona dinara za sufinansiranje Projekta sanacije i rehabilitacije puteva na teritoriji opštine Negotin.
Tim sredstvima biće realizovan projekat sanacije lokalnog puta L 21, od karbulovske table na putu M 25, do sela, dužine 1940 metara. Predračunska vrednost ovog projekta je 5,8 miliona dinara, a drugi deo sredstava obezbeđuje se iz budžeta opštine Negotin.
ZAVIČAJ: Komasacija u Radujevcu je bila uvek interesantno pitanje.
U krajinskom selu Radujevcu, na mestu zvanom”Gaj” površine 297 hektara na kojoj ima 1174 parcela, prosečne površine svega 0.25 ha, biće realizovan pilot projekat „Komasacija i borba protiv napuštenog zemljišta“, vredan 49.625 evra. Reč je o jedinoj katastarskoj opštini u nizijskom delu opštine koja u prethodnom periodu nije obuhvaćena komasacijom, a koju karakterišu izrazito usitnjeni posedi. Projekat finansira Evropska unija, kao i nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a implementaciju projekta sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ. Cilj celokupnog projekta je podrška politici ruralnog razvoja, kroz efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.
Inače, u opštini Negotin u periodu od 1980.-1986. godine sprovedena je komasacija na području 12 od ukupno 42 katastarske opštine. Tom prilikom komasirano je 20.430 parcela ukupne površine 11.375 ha.
ZAVIČAJ: Pored ulaganja u mesne zajednice i njihovu kompletnu infrastrukturu u milionskoj vrednosti, kako bi žitelji naše opštine imali bolji kvalitet života i rada, ulaže se puno i u obrazovanje…
Tokom leta završeni su radovi na rekonstrukciji delova objekata Muzičke i osnovne škole u Prahovu. Obe investicije, vredne preko 2,5 miliona dinara finansiraju se iz opštinskog budžeta.
Na delu zgrade Muzičke škole u Negotinu, sagrađene daleke 1908. godine, koja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ojačani su temelji i zidovi jer je zbog sleganja došlo do velikih pukotina koje su ugrozile stabilnost objekta. Vrednost ovih i radova na obnovi fasade koji predstoje, je milion dinara, a sredstva su obezbeđena sa pozicije za investiciono održavanje obrazovnih institucija.
Ove godine u budžetu opštine Negotin za investiciono održavanje obrazovnih institucija predviđeno znatno više sredstava nego prethodnih, ukupno 15 miliona dinara, 10 za osnovno i pet za srednje obrazovanje. Želja nam je da našim đacima obezbedimo što kvalitetnije uslove školovanja.
Ojačanje temelja i zidova u dela zgrade Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu koji se iz bezbedonosnih razloga godinama ne koristi, takođe se privodi kraju. Reč je o investiciji vrednoj oko million i po dinara.
Bezbednost školskih objekata je naš prioritet ove godine kada je u pitanju investiciono održavanje školskih objekata.
U osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Negotinu izvršena je zamena kanalizacione mreže i priključenje na glavni kanalizacioni vod. Ovi radovi neophodni su radi priključenja na mrežu rekonstruisanog toaleta za đake koji je još 2006. godine zatvoren rešenjem sanitarne inspekcije. Reč je o investiciji vrednoj 548.000 dinara koja se u potpunosti finansira iz budžeta Opštine Negotin.
Osnovna škola „Pavle Ilić Veljko“ u Dušanovcu sanirala je, u okviru prve faze,deo krovne konstrukcije koji se srušio iznad fiskulturne sale.
Osnovna škola“12. septembar“ je sanirala dotrajali krov, ukupne vrednosti 1.200.000, 00 dinara.
Budžet opštine obezbediće sredstva i za nabavku autobusa za potrebe prevoza učenika Poljoprivredne škole „Rajko Bosnić“ Bukovo.
U dečijem vrtiću „Pčelica“ u toku je rekonstrukciju ograde prema zelenoj pijaci. Potpuna rekonstrukcija dela zidane ograde prema zelenoj pijaci, koja je predstavljala potencijalnu opasnost za decu podrazumeva rušenje zida dužine oko 80 metara i ponovnu izgradnju, kao i delimičnu sanaciju drugog dela. Radovi su vredni oko dva miliona dinara.
U jedinoj dečijoj predškolskoj ustanovi obavljena je sanacija krova nove zgrade, obnova fasade i krečenje holova po projektu japanske vlade vrednom 85.955 evra.
Ove školske godine u Negotinu je otvoreno odeljenje Fakulteta ekološke poljoprivrede Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice. U četvrtak 26.09. u prostorijama Poljoprivredne škole biće priređen prijem za prvu generaciju od 37 studenata. Imajući u vidu da je opština Negotin poljoprivredni kraj i da imamo dugu tradiciju edukovanja poljoprivrednih stručnjaka u školi u Bukovu koja je osnovana pre 122 godine, a sa željom da svim našim sugrađanima omogućimo da, bez odlaska u velike univerzitetske centre, steknu osnovne i akademske studije iz ove oblasti, odlučili smo da sa univerzitetom Educons započnemo saradnju sa ciljem da u Negotinu otvorimo Poljoprivredni fakultet.
ZAVIČAJ: Pomaže se i samohranim roditeljima…
Opština Negotin nastavila je sa, pre tri godine započetom praksom, pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovništva. Pomoć će ove godine dobila grupa od 142 samohrana roditelja. U odnosu na prošlu godinu iznos pomoći je povećan za 2.000 dinara po roditelju, tako da će samohrani roditelj jednog deteta dobiti 12.000 dinara, sa dvoje dece 14.000 dinara, troje 16.000 i tako redom. Po ovom osnovu samohranim roditeljima isplaćeno je 1,85 miliona dinara. Ovo je druga raspodela pomoći samohranim roditeljima, prva je bila u aprilu, a do kraja godine još jedna grupa roditelja dobiće jednokratnu novčanu pomoć.
Prošle godine podsećam, pomoć je u tri navrata, u aprilu, septembru i decembru, dobilo ukupno 116 samohranih roditelja.
Prošle godine, za ove namene iz opštinske kase izdvojeno je preko milion dinara, tako će biti i ubuduće. Ove godine iz budžeta opštine Negotin za socijalne potrebe izdvojeno je 8.405.000 dinara. Jednokratnu socijalnu pomoć, pored stalnih korisnika, dobijaju i stara i nemoćna lica .
Sa željom da proverenim vrednostima, kao što su nauka, kultura, umetnost, ali i moral, etika i poštenje, vratimo mesto koje zaslužuju, opština Negotin, po prvi put darivala je letovanjem 14 đaka generacije osnovnih i srednjih škola.
Na kraju školske godine, nastavljena je, prošle godine ustanovljena praksa, nagrađivanja najuspešnijih đaka negotinske opštine. Đacima koji su osvojili prvo mesto na republičkom takmičenju, uručene su nagrade u iznosu od 10.000 dinara, za drugo mesto nagrada je 8.000 i za treće 6.000 dinara, dok su svi učesnici takmičenja dobili knjige.
Velika pažnja posvećuje se i najmlađima, a mi smo opština koja redovnom isplatom naknada roditeljima za novorođenu decu stimuliše porast nataliteta.
ZAVIČAJ: Aktivnosti Kancelarije za mlade privukli su veliku pažnju.
U Negotinu od ove godine vrlo aktivno radi Kancelarija za mlade i redovno organizuje brojne aktivnosti koje okupljaju veliki broj omladinaca.
Klub omladine Negotina pri Kancelariji za mlade u saradnji sa sekcijom žena Udruženja penzionera Negotin započeo je projekat „Osmeh Vama,osmeh nama“. Vrednost projekta je oko 400.000 dinara, a finansira ga Ministarstvo, rada, zapošljavanja i socijalne politike. Projektom biće pružana starim teško pokretnim ili invalidnim osobama kroz geronto servis.
Projekat „Za rad i veselje – MOJE NASELJE“ – projekat odobren na konkursu “Mladi su zakon“ od strane Resurs centra Bor koji finansira Ministarsvo omladine i sporta. Kroz projekat biće uređen park Cvećara,nabavka sportskih rekvizita(golova,koševa,mreža i sl.) i renoviranje postojećeg dečijeg igrališta. Projekat traje do kraja oktobra 2013.
Projekat „Aktivna zona- teretana na otvorenom“ – projekat koji se realizuje u saradnji sa Helenik grupom tj. Koka kolom. Projektom će biti izgrađena teretana na otvorenom na izabranoj lokaciji u Negotinu koja je osvojena na takmičenju u glasanju „45 godina u Srbiji“. 45 opština dobilo je teretranu, opština Negotin plasirala se na 6. mesto u grupi srednjih opština. Izgradnja je predviđena do kraja maja 2014.godine.
ZAVIČAJ: Koliko se radi na projektima Opštine?
U Opštini Negotin u toku je realizacija tri projekta prekogranične saradnje. Reč je o projektu socijalnog preduzetništva za marginalne grupe građana vrednom oko 386.000 evra. Pored osnivanja zadruge za prikupljanje i selekciju otpada kojom će biti zbrinuto 10 socijalno ugroženih osoba, JKP“Badnjevo“ dobiće kamion za odvoženje smeća.
U okviru Susedskog programa Rumunija- Srbija u toku je realizacija sledećih projekata : „Razvoj prekograničnih aktivnosti u oblasti kulture i sporta” vrednog 145.000 evra i projekta “Promocija turističkih atrakcija u prekograničnom regionu Drobeta” vrednog oko 60.000 evra.
Pored projekata iz fondova prekogranične saradnje Opštini Negotin odobrena su dva nova projekta koji će biti finansirani iz fondova Evropske Unije i Austrijske razvojne Agencije (ADA). Reč je o projektima “Donje Podunavlje – lepše lice turizma” i “Dunavska kuća meda’’ čija ukupna vrednost premašuje 400.000 evra.
Projektom “Donje Podunavlje – lepše lice turizma” biće obezbeđeni novi turistički sadržaji na najatraktivnijim destinacijama u opštini, pešačke i biciklističke staze kao i katamaran, kanui sa opremu za kanuing i bicikli.
Projektom “Dunavska kuća meda’’ negotinski pčelari imaće priliku da unaprede proizvodnju zahvaljujući osnivanju Regionalnog edukativnog centra. Projektom je predviđeno renoviranje i opremanje zgrade pčelarskog uduženja ,,Hajduk Veljko’’ iz Negotina i instaliranje ranije nabavljene opreme za potrebe svih članova. Kroz projekat biće izađena studija o geografskom poreklu Timočkog meda.
Opština Negotin, takođe, kao jedna od 18 u Srbiji, učesnica je programa “Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji”, koji sa 45 miliona evra finansira Nemačka razvojna banka. Zahvaljujući donaciji od 400.000 evra i našim učešćem od 120.000 evra u našem gradu počela je rehabilitacija i modernizacija sistema grejanja.
ZAVIČAJ: Da li mere aktivne politike zapošljavanja postižu rezultate?
Subvencije za samozapošljavanje i subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta, finansiraće se samo iz budžeta opštine Negotin, ukupna sredstva u iznosu od 5.000.000,00 dinara.
Nova radna mesta najavili su novi vlasnici IHP Prahovo, iz kompanije „Eliksir grupa“ koji su već u modernizaciju pogona prahovske hemijske industrije, samo prošle godine uložili tri miliona evra. Takođe, posla će, za veći broj radnika, biti i u hotelu Inex Krajina koji je dobio novog vlasnika.
ZAVIČAJ: Šarkamen je arheološki biser u svetskoj kulturnoj baštini…
Posle deset godina pauze ovog leta nastavljena su istraživanja na arheološkom lokalitetu Šarkamen na kojem je 1996. godine pronađen set carskog zlatnog nakita iz doba imperatora Maksimina Daje. Opština Negotin, preko Muzeja Krajine spremna da učestvuje u istraživačkim radovima radi bolje turističke valorizacije i povratka lokaliteta Šarkamen na trasu “Puteva rimskih careva”.
Sledeće godine izdvojićemo iz budžeta opštine i do dva miliona dinara kao sopstveno učešće, kao bi uvećali iznos koji daje Ministarstvo culture za istraživanja Šarkamenu. Turizam je velika razvojna šansa opštine Negotin I ne želimo da se ovako vredan lokalitet nađe van projekta “Putevima rimskih imperatora” jer po značaju to zalužuje. Takođe deo sredstava koja dobijamo za uređenje atarskih puteva usmerićemo na sanaciju puta od sela Šarkamen do lokaliteta. Inače, ovogodišnju kampanju sa 500.000 dinara sredstvima republičkog budžeta finansira Arheološki institut, dok Muzej Krajine na raspolaganju ima i 350.000 dinara sopstvenih sredstava.
Iako je teško bilo da se odvoji vreme za novinare „Zavičaja“, zbog bojnih svakodnevih obaveza, predsednik Milan Uruković, je svojom ljubaznošću, konretnim i sažetim odgovorima sve nadoknadio. Još jedan ugodni razgovor otićiće u svet, pronoseći istinu o Opštini Negotin, gde su se zahvaljujući opštinskog rukovodstvu, svi opredelili za rad kao jedini pokretač razvoja i dobrobiti.IMG 3603

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“