четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / „BAMBI“ organizovao festival vina

„BAMBI“ organizovao festival vina

Prošle subote KUD„Bambi“ iz Beča je organizovao kulturno zabavno veče u punoj sali škole u Längenfeldgasse 13 u 12.becirku. Folklorni ansambl „BAMBI“ se predstavio sa sve tri svoje folklorne grupe. Najmlađi uzrast je odigrao igre iz Trstenika, pripremni ansambl se predstavio sa Igrama iz zapadne Srbije i igrama iz Knjazevca, kao i sa ženskom pevačkom grupom. Prvi ansambl kluba „Bambi“ je odigrao 3 koreografije (Crnorečje u igri i pesmi, Igre iz okoline Niša i Vlaške igre) i oduševio sve prisutne! Pevčica solista ansambla „Bambi“, Aleksandra Milovanović otpevala je pesmu „Kosovski božuri“.

Gosti su bili Etno udruženje Sveti Georgije iz Valjeva, koji su doživeli velike ovacije publike a može se slobodno reći da dugo godina unazad u Beču nije gostovalo kvalitetnije folklorno društvo! Predstavili su se sa 4 koreografije ( Vranjsko polje, Bugarka, Vranjska svita i Igrama iz Vojvodine). Etno udruženje „Sveti Georgije“ iz Valjeva. Drustvo je nastalo pre 5 godina, ali svojim kvalitetom i uspesima za relativno kratak period dominira folklornom scenom Valjeva. Etno udruženje Sveti Georgije je osnovano, uz Blagoslov Srpske Pravoslavne Crkve, 05.10.2005. sa idejom da postane umetnički, kulturološki i estetski prepoznatljivo. Prvo su folklorno društvo iz SRBIJE, koje je zvanično gostovalo u Hrvatskoj. Na poziv Zajednica Srba održali su koncert u Rijeci. Bili su organizatori Centralne valjevske proslave 50 godina upokojenja Vladike Nikolaja i nastupili na Centralnoj proslavi u Leliću.U sklopu Etno udruženja deluje i dečiji horić SRCULENCE.

Gost iz Živice su se predstavili sa sledećim koreografijama: mlađi ansambl: Pastirskim igrama – koreograf: Tomislav Jotić, prvi ansambl: Leskovac – koreograf: Desanka Đorđević, prvi ansambl: Vlaške igre – koreograf: Vladeta Vlahović. Mesto Živica je jedno relativno malo selo sa oko 750 stanovnika, smešteno u pitomoj ravnici, u blizini ušća reke Velike Morave u Dunav, par kilometara udaljeno od grada Požarevca. I ako tako malo, ovo mesto ima dugu i bogatu kulturno – umetničku tradiciju koju do današnjeg dana brižljivo gaji. Kulturno umetnički život meštana sela Živice datira još od 49.godine prošlog veka,kada je počelo sa radom kulturno-umetničko društvo „Veljko Dugoševic“. Godinama je ovo društvo postizalo velike uspehe širom bivše Jugoslavije. Sticajem raznih okolnosti, društvo prestaje sa radom sredinom osamdesetih godina. Početkom 2009.godine, zahvaljujući grupi entuzijasta i poštovalaca narodne tradicije,a u cilju negovanja i očuvanja narodnog blaga, razvijanja i osećanja običajnih vrednosti srpskog naroda, Kulturno umetničko drustvo oživljava i počinje sa radom pod novim imenom KUD „Dr Raša Lazarević“ Živica.
Tenutno ovo odruštvo okuplja 50-ak članova-decu predškolskog i školskog uzrasta i to iz Živice, Brežana i Dragovca i Požarevca,rasporedjenih u žensku pevačku grupu i dva ansambla- mlađi i prvi ansambl. KUD „Dr Raša Lazarević“ Živica za sobom broji 60-ak nastupa,kako pred domaćom publikom, tako i pred publikom na strani.

Kud „Dukat“ iz Trajskirhena se predtavio sa igrama iz okoline Leskovca. Goste su takodje oduševile nase estradne zvezde Aleksandar Aca Ilic i Biljana Jevtic koje je pratio orkestar Bambi pod upravom Bratislava Brace Dunkića! Voditeljove tradicionalno dobro organizovane priredbe bio je Nebojša Čolić Fiko. Klub „Bambi“ je na nedavno održanoj vanrednoj skupštini Saveza Srba u Austriji, dobio organizaciju Smotre kulturnog stvaralaštva Srba u Austriji koja će biti održana sledece godine, što ujedno predstavlja veliko priznanje za dosadašnji uspešan rad ovog uglednog bečkog kluba.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“