четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / AUSTRIJA – PRAVOSLAVCI OKO TRPEZE LJUBAVI

AUSTRIJA – PRAVOSLAVCI OKO TRPEZE LJUBAVI

Prema ustaljenoj tradiciji u Beču je, u prvoj nedelji velikog posta, služeno svepravoslavno večernje, ove godine u rumunskom hramu Vaskrsenja Hristova.
Pravoslavni vernici koji žive u Beču zajednički su prisustvovali svepravoslavnom bogosluženju koje su služili sveštenici ruske, rumunske, bugarske, srpske, gruzijske, češke pravoslavne crkve.
Konstantinopoljsku patrijaršiju predstavljao je mitropolit bečki i austrijski i egzarh ugarski Arsenios, Rusku pravoslavnu crkvu arhiepiskop jegorski Mark, Srpsku pravoslavnu crkvu episkop bački Irinej, Bugarsku pravoslavnu crkvu konstantinski vikarni episkop za zapadnu i srednju Evropu Antonij, a Rumunsku pravoslavnu crkvu mitropolit Serafim.
Inače, u Beču živi oko pola miliona pravoslavnih vernika, među kojima su najbrojniji Srbi.
Posle večernjeg bogosluženja za sve prisutne je priređena trpeza ljubavi.
Crkva Beč 1

Crkva Beč 2U prošlu subotu, u sali bečkog hrama Svetog Save, održana je redovna sednica Eparhijskog saveta i Eparhijskog upravnog odbora Eparhije austrijsko-švajcarske. Sastankom je predsedavao episkop bački i administrator eparhije Irinej. Na sednici su usvojeni završni računi za prošlu godinu i predlog budžeta za tekuću, kao i izveštaj o radu tokom prethodnog perioda.

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI