субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / Anđeli na zemlji – Priča o Olji Dakić

Anđeli na zemlji – Priča o Olji Dakić

Svi veliki talenti imaju cipele za dugi hod, suncobran za mesto pod Suncem, stolicu za odmor na obalama sreće i kofer pun želja i pisama… Tako sam zamislila i Olju Dakić, čiji sam dramski sopran čula i ostala bez daha… Odrastala sam uz brojne ploče operskih pevačica, dugo sam tragala za glasom koji će opet zaustaviti vreme i ostaviti mesto za slobodan san. Upravo se to dogodilo kada je Oljina pesma došla do mene. Imam čast da čitaocima Zavičaja širom sveta predstavim prelepu, sjajnu primadonu, divnu osobu poreklom sa naših prostora u intervjuu koji sledi, uzivaćete…

Zavičaj Draga Olja, kako si prepoznala sebe u ogledalu kao opersku divu i koliko su Tvoje želje bile Tvoje zvezde vodilje?
Olja Dakić Nikad sebe nisam videla kao divu , nego prvenstveno kao muzičara. Ja sebe čak ne nazivam ni operskom pevačicom, jer mi i to zvuči pretenciozno. Volim da kažem da sam ja pevač klasične muzike. Naziv diva prepuštam koleginicama koje vole sebe u umetnosti, a ja još uvek volim umetnost u sebi. Nažalost danas je izraz diva doveden do apsurda i više dijagnoza , nego opisni naziv za izvanredan vokalni talenat. Želju za muzikom sam otkrila u najranijem detinjstvu i doista je želja da se kreativno ispoljim bila moja zvezda vodilja.

Zavičaj Kako je teklo Tvoje muzičko školovanje i obrazovanje?
Olja Dakić Na moje insistiranje roditelji su me upisali u nižu muzičku školu. Počela sam sa časovima klavira u šestoj godini i maštala o tome da postanem pijanista i kompozitor. Negde u osmoj godini poželela sam i da pevam i pokušavala da postanem član nekog od dečijih horova, što je moju mamu beskrajno zasmejavalo. Kako sam imala predubok glas u odnosu na moje vršnjake uvek su me savetovali da dođem iduće godine. Sa dvanaest godina moj glas se promenio i moj pevački talenat je zapravo otkrio upravo moj profesor klavira. Od prof. Zvezde Damevske, Ruskinje sa velikim pedagoškim iskustvom , dobila sam prve časove pevanja i fundament vokalne tehnike, a najvažnije je bilo što sam stekla i smernice koje su mi kasnije u školovanju i karijeri pomogle da napravim prave izbore. Započela sam  muzičku skolu u Zagrebu, nastavila je u Banjaluci, gde su me i otkrili i završila gimnaziju i srednju muzičku školu u Skoplju, gde sam stigla sa 16 godina. Bilo je to teško, ratno vreme , ali  je moja profesorka  rekla: “Ti nemaš drugo vreme– ovo je tvoje vreme!”.
Završila sam Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu , takođe odsek za solo pevanje za nepune 3 godine, kao student generacije i sa nagradom “Anita Mezetova” za najboljeg studenta.
Usledili su master- studiji u Berlinu na Univerzitetu umetnosti, Odseku za solo- pevanje i muzički teatar, gde sam primljena u konkurenciji od preko 1000 studenata iz celog sveta sa još jednim mladim basom. Imala sam tada 21 godinu i našla sam se u centru klasične muzike u Evropi  i bila najsrećnija osoba na svetu. Završila sam u klasi prof. Julie Varady, poznate svetske sopranistice , kao i Lied interpretaciju kod prof. Ditricha Fischer- Discaua jednom od najpoznatijih nemačkih operskih pevača i lied interpretatora. Nakon toga upisala sam Konzertexamen na Hochschule für Musik “Hans Eisler”u Berlinu, što je najviši stepen u obrazovanju klasičnih muzičara, koje sam završila 2007.god. sa koncertom Wagner-ovih Wesendonck Lieder sa Berlin Simphony Orchestra u Konzerthaus-u u Berlinu sa najvišom ocenom. Učila sam i kod profesora Petera Mausa i poznate američke sopranistkinje Karan Armstrong, kao i kod danas najpoznatijeg nemačkog  baritona Thomasa Quasthoff-a.

Zavičaj Da li je lični izbor presudan u karijeri i koliko put do zvezda zavisi od sredine, pedagoga i života koji se dešava za to vreme?
Olja Dakić Lični izbor je presudan uopšte u životu, pa tako naravno i u karijeri. Najvažnije je napraviti prave izbore u pravo vreme i ne pokolebati se. Ponekad izbori mogu izgledati apsurdno i biti vezani sa bolnim rezovima, ali ukoliko sledite sopstvene želje- ispostavi se da nikad ne pogrešite.
Necu osporiti uticaj sredine, pedagoga i zivotnih okolnosti, ali mislim da oni nisu presudni. Ja sam najbolji primer da vam pomenute okolnosti ne moraju uvek ici na ruku. Odrastala sam u ratu i nisam uvek imala naklonjene pedagoge i podrsku sredine, ali ako  imate cvrstu volju, hrabrost i verujete u sebe i svoj talenat, onda je sve moguce.

Zavičaj Ko su bili ljudi koji su bili uz Tebe od detinjstva do danas, na putu do prekrasnih mesta na kojima si pevala i pevaš?
Olja Dakić Moja baka, koja mi je i usadila ljubav prema glumi  i muzici, jer je i sama bila glumica. Ona mi je kupila klavir, crni lakovani “Čajkovski “ pianino, koji i danas posedujem. Moja majka , koja me je uvek podržavala, čak i u najnemogućnijim uslovima i kad su moje želje u datim okolnostima izgledale apsurdno. Moja velika sreća je da mi je majka lekar i da mi je uvek mogla dati savet kako da sačuvam psiho- fizičko zdravlje uprkos pritiscima kojima je svaki umetnik izložen. Naravno i moja sestra, koja je kao svestrana ličnost- inženjer, filmski reditelj i magistar medija i komunikacije, moj najodaniji prijatelj i savetnik.

Zavičaj Da li si oduvek znala da će se snovi ostvariti i ko su Tvoji najdraži pedagozi?
Olja Dakić Moj najveći san je bio da se bavim muzikom i znala sam da će se ostvariti. Mišljenja sam da se niti jedna ideja ne rodi slučajno. Najvažnije je ostati dosledan sebi, a istinski talenat je poput vode- uvek nađe svoj put.
Svoje pedagoge sam već pomenula i imala sam sreću da učim od velikih operskih imena današnjice, ali svaki muzičar se u jednom trenutku mora odvojiti od pedagoga i krenuti za sopstvenom vizijom. Jer ono što odlikuje pravog umetnika jesu njegov integritet i individualnost.

Zavičaj Ko su Tvoji omiljeni kompozitori i koje su Tvoje omiljene muzičke scene u svetu?
Olja Dakić Omiljeni kompozitori su mi Tchaikovsky, Mahler, Rachmaninov, Grieg i Brahms. Volim i baroknu muziku i izdvojila  bih italijanske majstore poput Vivaldija, kao i nemačke savremenike Bach-a i Händl-a. Omiljeni autori 20. veka su mi  Bartok, Prokofiev, Stravinsky , Schönberg i Ligeti. Od savremenika najviše cenim Lachenmann-a. Operski stvaraoci koje najviše volim da slušam i izvodim su Puccini i Wagner. Lepota posla nas klasičnih muzičara upravo i jeste u tome da proniknemo  i predstavimo zamisao kompozitora.
Nemam omiljenu scenu , jer me zgrada ne inspiriše sama po sebi na izvođenje.  Bit umetnosti je komunikacija sa publikom , a ne sa zidinama. Možda mogu izdvojiti Konzerthaus u Berlinu , jer sam tu i debitovala i pevala više solističkih koncerata. Volim i Berlinsku Philharmoniju zbog fantastične akustike. Svaka scena je lepa ,bila mala ili velika, bitnog ili nebitnog imena, ako svojim izvođenjem doprete do srca slušalaca. Možda mi je ovakav stav i pomogao da nikad ne osećam tremu, nego uživam u samom procesu stvaranja na sceni.

Zavičaj Da li bi volela da se baviš pedagoškim radom, koji su Tvoji trenutni angažmani i koje su operske i koncertne scene pred Tobom?
Olja Dakić Baviti se pedagoškim radom, pogotovo vokalnom pedagogijom nosi sa sobom veliku odgovornost i po mom mišljenju pevači se olako upuštaju u pedagoški rad, često  iz razloga jer sami nisu sposobni da izdrže solističku karijeru. I to je veoma opasno i neozbiljno. Glas je živ instrument i loši pedagozi mogu da naruše zdravlje, čega mnogi nisu svesni. Ja sam srećom na samom početku sa 12 godina srela pedagoga, koja me je naučila kako ću se sačuvati i zaštititi. Mnoge moje kolege na fakultetu bile su nažalost žrtve loše pedagogije.
Verovatno ću se posvetiti pedagoškom radu u poznijim godinama, onda kad završim svoju solističku karijeru i kada budem osetila iskrenu želju da svoje znanje i iskustvo prenesem na druge.
Trenutno izvodim Lied recital sa 3 različita programa , a prvi naredni koncerti su mi u Filharmoniji u Berlinu , gde izvodim program baroknih arija, slede Palau Musica Catalana u Barceloni, Wigmore Hall u Londonu, Konzerthaus u Becu ,gde ću izvesti veče romantične solo pesme (Grieg, Brahms, Tschaikovsky i Rachmaninov), kao i operske uloge Toska, Santuzza i Dalila u operskim kućama u Berlinu i drugim evropskim prestonicama.

Zavičaj Za Tvoj posao potrebno je puno volje, puno ljubavi i sve od života da bi se životi slušalaca, gledalaca i drugih, pokretali kao na kolu sreće. Koliko se toga Tebi vrati kroz pesmu i nastupe i šta Te čini najviše srećnom u Tvom plemenitom poslu?
Olja Dakić Imam veliku sreću da se bavim poslom koji volim. Sam proces stvaranja me već  ispunjava i zaista uživam u probama i pripremama. Naravno najlepši trenutak je kad ste na sceni i uspete da prenesete emociju na slušaoca. Kad uspete da rasplačete rusku publiku pevajući Rachmanjinova, Nemce pevajući Baramsa i kad vam u Italiji ushićeno aplaudiraju za izvedbu Pučinija, tada shvatite koliko je muzika moćan medij i kako zaista ne poznaje granice. Upravo to je lepota mog poziva.

Razgovor vodila Kristina Radulović Vučković

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“