субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / ZAJEDNO ZA SRBIJU I SRPSKU

ZAJEDNO ZA SRBIJU I SRPSKU

Saopštenje za javnost Koordinacionog tela za prikuplјanje humanitarne pomoći Zajednice srpskih klubova iz Beča:

Povodom nezapamćenih poplava koje su pogodile Srbiju i Republiku Srpsku na osnovu inicijative srpskih klubova i udruženja u Beču pokrenuta je zajednička humanitarna akcija pod nazivom “ Zajedno za Srbiju i Srpsku “ a u saradnji sa Ambasadom Republike Srbije i  Regionalnim Predstavništvom Republike Srpske u Austriji.

Formiran je koordinacioni odbor za prikuplјanje humanitarne pomoći za područija ugrožena poplavama na teritoriji Srbije i Rrepublike Srpske. U cilјu što efikasnijeg sprovođenja akcije, koordinacioni odbor doneo je i određene odluke o načinu prikuplјanja pomoći i to :

– Na osnovu konsultacija sa predstavnicima amabasade Srbije i predstavništva Republike Srpske, prioritet akcije je prikuplјanje novčanih sredstava. S obzirom da ne postoji nestašica potrebne robe u ugroženim područijima (hrana, voda, garderoba), slanjem novca i kupovinom robe u Srbiji, odn. Repiblici Srpskoj znatno ćemo ubrzati nabavku najneophodnijeg.

– Biće otvoren jedinstven bankovni račun Austriji (u ponedelјak, 19.maja) na koji građani i pravna lica mogu uplaćivati donacije .

– Polovina sredstava biće uplaćena na namenski račun Vlade Republike Srbije, a druga na namenski račun Vlade Republike Srpske koji su otvoreni za uplatu sredstava u svrhe odklanjanje posledica poplava.

– Uplate na gore navedene namenske račune vršiće se jednom nedelјno a sve donacije će biti transparentno objavlјene .

Pored novčanih sredstava, sakuplјaće se i neophodna nematerijalna sredstva u vidu konzervisane hrane, ćebadi, higejnskog materijala itd. i to na sledeći način:

1.U koordinaciji sa Crvenim krstom Srbije i R.Srpske od kojih ćemo dobiti spisak prioritetnih namirnica i ostalih potrebština, namenski ćemo prikuplјati stvari. Ova vrsta pomoći prikuplјa će se od ponedelјka 19.maja.

2. Na osnovu velikog odaziva lјudi da učestvuju u pomoći ugroženim područijima, određena su i mesta tj.lokacije gde će se u nedelјu, 18.maja u periodiu od 09-18 časova, moći predate novčana i nenovčana sredstva, koja će u ponedelјak biti upućena u Srbiju, odnosno Republiku Srpsku.

Lokacije za prikuplјanje humanitarne pomoći u nedelјu 18.maja su:

– Zajednica srpskih klubova u Beču, Gudrunstrasse 133b, A-1100 Wien.

– Klub “ Stevan Mokranjac „, Arthaberplatz 3, A-1100 Wien.

– Klub „Jedinstvo“ , Praterstrasse 9, A-1020 Wien

-SKUD „ Karađorđe“, Leberstrasse 118A. A-1110 Wien

Molimo sve građane Austrije koji žele i mogu da podrže ovu zajedničku humanitarnu akciju „Zajedno za Srbiju i Srpsku “ da radi lakšeg transporta i administrativnih pravila, pomoć donose u kutijama sa spiskom stvari .

Sve detalјnije informacije možete dobiti na sledeće brojeve telefona:

-068183727097

-069919999577

-01/5121247

01/7121205 i na sajtovima organizacija www.wien.serben.at, www.prosvjeta.at, www.rep-srpska.at,  www.vienna.mfa.gov.rs, kao i na fejsebuk profilu Saveza Srba u Austriji, a u okviru namenske grupe „Humanitarna koordinaciona grupa“ (https://www.facebook.com/gropus/pomozi.mi/)

                                                U Beču, 17.05.2014 MG 4914 resize MG 4923 resize MG 4914 resize MG 4917 resize MG 4918 resize MG 4919 resize MG 4921 resize MG 4930 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“