недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / BEČ – OD 11. DO 24. MARTA ODRŽAVAJU SE IZBORI ZA RADNIČKU KOMORU – VAŠ GLAS ZA ZAJEDNIČKO BOLJE SUTRA

BEČ – OD 11. DO 24. MARTA ODRŽAVAJU SE IZBORI ZA RADNIČKU KOMORU – VAŠ GLAS ZA ZAJEDNIČKO BOLJE SUTRA

Veoma je bitno da na predstojećim izborima za Radničku komoru (AK) izađe što veći broj glasača, jer time osnažuju glas ove organizacije prema vladi i privredi, ukazuje predsednik AK Rudolf Kaske.

On je, podsećajući da se izbori održavaju od 11. do 24. marta, objasnio da nije nebitno ko sedi u AK i ko zastupa ovu organizaciju, koja brani prava zaposlenih.

Kaske je ukazao da je na prošlim izborima izlaznost iznosila svega 41 odsto, a da je želja da ona ovaj put bude veća. S tim u vezi je podsetio da je AK u 2012. uspela da vodi 11. 000 sudskih sporova u korist zaposlenih, te da se bavi i zaštitom potrošača, rekavši da AK obavi oko 50. 000 savetovanja godišnje.

To sve je moguće samo ako postoji dobro funksionišuća AK, zbog čega je bitno da što više ljudi izađe na izbore, kako bi ojačali svoje funkcionere koji ih zastupaju.

Inače, prema procenama AK u Beču ima oko 112. 000 osoba sa pravom glasa poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, što je značajan broj imajući u vidu da oko 690.000 lica ima pravo glasa.

Inače Kaske se nalazi 10 meseci na mestu šefa AK, a od tada je imao tri težišta – zaposlenje, obrazovanje i stanovanje. Prema njegovim rečima ispostavilo se da su to bila ispravna težišta. AK se, kako je naglasio, zalaže da stanovanje mora biti jeftinije.

Ova tema je veoma važna za sve grupe stanovništva, jer je proteklih godina stanovanje postalo sve skuplje. Mnogima polovina plate ode na stanovanje, hranu i lične potrebštine, što je dramatično za mnoge. S tim u vezi je ukazao da je su u predizbornoj kampanji partije isticale temu stanovanja, ali da je posle izbora gotovo nestala, te u koalicionom sporazumu ovo pitanje nije jasno formulisano, a ujedno i bez rokova za rešavanje.

Kaske je rekao da problem u vezi stanovanja posebno pogađa i osobe migrantskog porekla. Inače u vezi stanovanja AK je pokrenula akciju, traŽeći podršku što većeg broja građana, a ta akcija, kako je ukazao Kaske nije predizborna, već će trajati i posle glasanja. AK zahteva da se, posebno kada je reč o staroj gradnji, ograniče kirije, i da to mora ući u zakon.

Takođe je ocenio da je potrebno više stanogradnje u Beču, jer broj Bečlija stalno raste, i to za više od 170. 000 u poslednjih deset godina. S tim u vezi je konstatovao da je potrebno više socijalne gradnje, kako bi se potraŽnja pokrila. Potrebno je, kazao je Kaske, 10. 000 stanova godišnje, od kojih 8. 000 finansirano iz podsticajnih fondova, a trenutno se gradi svega 6. 000 godišnje.

On je dalje rekao da se sredstva, koja zaposleni, ali i poslodavci uplaćuju na osnovu doprinosa za stanogradnju, moraju trošiti isključivo u te svrhe, ili se treba ukinuti isti namet. Isto tako šef AK je ukazao da postoji i problem ograničenih ugovora kod privatnih stanova u starogradnji. Prema njegovim rečima treba ukinuti ograničene ugovore, jer njih stanodavci koriste često samo za ucenjivanje stanara i povećanje kirije.

Takođe se izajsnio za određivanje naplate provizije posrednika za nekretnine od stanodavaca, a ne stanara. Pord toga AK zahteva i jasna pravila ko je nadležan za održavanej stana i svega što je u njemu.

Kada je reč o radnim mestima Kaske je kazao da se AK bori za smanjenje nezaposlenosti, dodajući da bi nova radna mesta mogla biti otvorena forsiranjem izgradnje socijalnih stanova.

Dalje je kazao da je neophodno da se spreči iseljavanje industrije iz Beča i ulaže u nova radna mesta u oblasti istraživanja i novih tehnologija.

Kaske je naglasio da je neophodno uvesti i bonus – malus sistem za preduzeća u vezi zapošlkavanja starijih osoba, jer radni vek je sve duži, a malo preduzeća je spremno da zapošljava lica starija od 50 godina. AK se, kako je objasnio, zalaže i za priznavanje kvalifikacija migranata stečenih u inostranstvu, kako bi radili posao za koji su obučeni.

Kada je reč o obrazovanju Kaske je rekao da je neophodno da se rasterete roditelji i da deca treba da uče u školama, bez potrebe za dopunskim časovima. Izdaci za dopunske časove iznose 100 miliona evra, ukazao je on. Nemaju svi roditelji novaz za to, te je zbog toga vaŽno da se sve uči u školama, a ne preko dopunskih časova.

„Neophodan je paket mera kojim bi sva deca jednako imala dobre šanse za budućnost“, zatražio je on.

S tim u vezi je rekao da privreda često zna da ukazuje da nema dovoljno stručne radne snage u Austriji, a istovremeno je u poslednjih pet godina za 20 odsto opao broj obučenih mladih ljudi.

IMG 9564 resizeIMG 9561 resizeIMG 9557 resizeIMG 9563 resizeIMG 9550 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“