петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / UROVICO, UROVICO, ZAVIČAJU MILI

UROVICO, UROVICO, ZAVIČAJU MILI

Urovica je jedno od najvećih, ali i najuređenijih sela negotiske Opštine, zahvaljujući prvenstveno svoj dijaspori, ali i odličnoj saradnji sa prijateljima koji su ostali u zavičaju. Godinama deluje Evropsko udruženje prijatelja Urovice, koje je zvanično registrovano, sa svojim ograncima u raznim evropskim zemljama gde je više od 700 porodica razvejao vetar života. Najviše ih ima, a i najaktivniji su u Austriji, Francuskoj, pa Nemačkoj i Švajcarskoj. Ono što je za sve njih važno je sloga i rešenost, da od svog sela naprave evropsko selo u koje će se rado vraćati, ne samo ovi vremešniji. Već i oni mlađi, iz najmlađe generacije, koji iako zaboravljaju jezik, ne zaboravljaju svoj zavičaj.

Da bi i mlade nekako zainteresovali, Evropsko udruženje prijatelja Urovice, organizuje i tradicionalni Sabor dijaspore, svojevrsni festival folkora i narodnih običaja. Česti su gosti ne samo, folkoraši iz Srbije veći iz susednih zemalja.

UROVICA 12

 

Ono što posebno krasi ove ljude je i velika ljubav prema pesmi, igri i druženju. Okupili su se prošle subote da se provesele u čast, dolazećeg Dana žena, i prirede svečanost, majkama, suprugama i ćerkama. Da bi to sve što lepše bilo, uz tradicionalne karanfile, koji su darivani svim damama, u goste im je došao „Božin bend“ sa Slobodanom Domaćinovićem čudesnim pevačem vlaških pesama i virtouzom na harmonici Ljubišom Božinovićem.

Veselje i dobro raspoloženje trajalo je, kao i uvek do sitnih sati. Dobro raspoloženje će ih dražati do narednog susreta, a njih više od 300 koji su došli sa porodicama, praviće svojim lepim pričama „zazubice“ onima koji nisu došli.

Došao im je u goste i predsednik Mesne zajednice Urovica Petar Katić, pa je to bila prilika, da popričaju o narednima aktivnostima u selu.

Dobrivoje Andrekulović, predsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice, rekao je za „Vesti“ da će deo prihoda od proslave i ove godine biti uložen na račun Udruženja i kada se skupi dovoljno para, lako će se kao i uvek dogovoriti šta novo treba selu, jer su dosta toga uradili.

Da bi fotografije stigle do vas i ovog puta se pobinuo Mića Pudarević.

UROVICA 12

 

UROVICA 6

UROVICA 9

UROVICA 1

UROVICA 4

UROVICA 6

UROVICA 7

UROVICA 8

UROVICA 9

 

 UROVICA 10

Tanja Bal 8 resize

UROVICA 11

 

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …