недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / UMETNOST JE SAM ŽIVOT, A GLUMA MOJA LJUBAV

UMETNOST JE SAM ŽIVOT, A GLUMA MOJA LJUBAV

Budni sanjar, perspektivni glumac, divan mladi čovek, Bečlija srpskog porekla Milinko Ametović Beganović život je posvetio glumi. Gde se dodiruju san i stvarnost on postoji i brani svoje izbore, hrabro i posvećeno, celim bićem. U razgovoru sa njim saznajemo o njegovim željama, planovima, delima i čežnjama…

 

ZAVIČAJ Kako je počela Tvoja 2013. godina? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Počela je drugačije, nije kao sve ostale. Primećujem da sve manje i manje imam vremena za sebe i odmor. Početak godine je doneo puno uspeha i nastupa, bio sam jako tražen i taj tempo se nastavlja i postaje još intenzivniji.

ZAVIČAJ Kada si se odlučio za glumu i kako je teklo Tvoje školovanje? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Od malih nogu sam želeo da budem glumac, po cenu života što u mom slučaju znači da me ni roditelji nisu od te zamisli mogli odvratiti. Kako je vreme prolazilo uveravali su se da je gluma moja najveća ljubav i da je nijedan dan svog života bez nje ne mogu zamisliti. Nedavno sam u jednoj emisiji za RTS rekao: ‘’Kada želja za glumom umre u meni, umreću i ja! Pohađao sam prve tri godine osnovne škole u Joševi, Opština Loznica, posle čega sam se preselio u Beč. Kada sam ovde završio devetogodišnju, upisao sam Računovodstvo i ekonomiju i trenutno sam na trećoj godini. Od aprila prošle godine sam član Pozorišne akademije Papillon, što je škola glume gde pored glume učim dikciju, scenski pokret, kulturu govora, javni nastup, improvizaciju… Trenutno spremamo predstavu ’’ Mi deca sa stanice Zoo’’ u kojoj igram ulogu novinara. Ostalo je još par meseci do idplome sa kojom mogu raditi u svakoj kancelariji ali ja mislim da će se ta kancelarija zvati Pozorište!

ZAVIČAJ Ko su Tvoji uzori? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Divim se i klanjam celim svojim bićem našoj velikoj glumici i pevačici Oliveri Katarini, na čijem sam koncertu bio u Beogradu i sa kojom se od tada evo već tri godine družim i redovno čujem telefonom. Ona je u meni probudila tu ozbiljnu želju da postanem glumac svojim uspesima i svojom glumom jer je toliko talentovana i posvećena! Od naših glumaca volim još i Evu Ras, Tanju Bošković, Milenu Dravić, Nikolu Simića, Ivana Bosiljčića a poželeo bih karijeru našeg velikama Bate Živojinovića. Od stranih glumaca poštujem Alen Delona, Gretu Garbu, Marlen Ditrih…

ZAVIČAJ Koji su Tvoji najdraži uspesi i na šta si najvise ponosan?

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Svi su mi uspesi dragi. Ovde sam imao puno nastupa na poetskim večerima, uspešno recitovao, glumio, vodio program… Ove sam godine nastupio na Svetosavskom balu u Švehatu sa Pesmom Svetom Savi i tako otvorio ovu veliku manifestaciju. Ponosan sam na svojih petnaest ili više manjih uloga na filmu i televiziji u Austriji. Ponosan sam I na preko dvadeset dokumentarnih emisija koje sam uradio o svom selu. Toliko toga sam već uradio sa svojih osamnaest godina da više ni sam ne znam gde sam sve učestvovao. Ja skoro svake nedelje stojim pred kamerom.

ZAVIČAJ Šta Te pokrece i koji je Tvoj moto? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Moj najveći pokretač je moja velika volja. Ona je najvažnija. Kada nemaš volju, bolje da ništa ne započinješ a moj moto bi bio ona čuveni ‘’Živi svaki dan kao da Ti je zadnji!’’

ZAVIČAJ Ko su autori koje voliš, pesnici, pisci? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Volim da čitam naše domaće pisce, skoro sve… Nedavno sam završio knjigu Jelene Baćić Alimpić ‘’Ringišpil’’. Volim pesme Nevene Džaje, koja me je otkrila među tolikim bečkim umetnicima i sa kojom sarađujem i dan danas. U Beču se sve vreme družim sa piscima, pesnicima, slikarima, umetnicima uopšte. Od kako je sveta i veka tako i nastaju umetničke trupe, kružooci, saveti, savezi umetnika, umetničke radionice i veće institucije čak.

ZAVIČAJ Beč je Tvoja stalna adresa, kakvi su Tvoji angažmani u njemu? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Zaista mi se mnogo toga nudi u Beču, dobijam skoro svakog dana ponude za filmove i ostale angažmane, redovno sam pozivan da govorim na promocijama knjiga, čitam delove iz knjiga, stihove, odglumim neki deo ili i vodim program ujedno. Trenutno radim na tri predstave: u Pozorištu Papillon igram, kao što sam pomenuo, novinara u predstavi ‘’ Mi deca sa stanice Zoo’’, i ta se predstava bavi jako teškom temom iz istoimene knjige, reč je o devojci koja je jako mlada postala deo lošeg društva koje ju je gurnulo u svet droge. Vrlo ozbiljno spremamo tu predstavu još od oktobra prošle godine. Na početku mi je bilo teško da uđem u ulogu novinara pa sam se posvetio proučavanju vas novinara, kako se krećete, šta radite, kako pričate, ponašate se, na šta obraćate pažnju i.t.d. Premijera je zakazana za maj mesec. Uporedo sa ovom predstavom radim na predstavi ‘’Bez cveća’’ u kojoj igram mladog Nemca. Nedostaje nam još samo par proba i predstava je spremna! U toj predstavi se zovem Putzi i igram i pevam i na nemačkom i na srpskom, što je bilo veliki izazov za mene! U predstavi govorim arhaičnim bečkim dijalektom koji nisam znao. Za potrebe predstave učio sam ga od pravih Bečlija. Premijera će biti održana u Beču. Petog aprila nastupan na jednom velikom događaju u Rumi, na Susretu umetnika iz cele bivše Jugoslavije ali i iz Beča. Ja ću nastupiti poezijom, glumom i recitacijom, čak je i mala predstava u pripremi ali neću otkriti sve! Dobio sam pre neki dan i poziv da učestvujem na proslavi Dana škole u Jadranskoj Lešnici.

ZAVIČAJ Šta planiraš dalje? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Planiram da prvo završim ovu trogodišnju školu i da se potom upišem na Akademiju dramskih umetnosti u Beču. Upravo se informišem o svom daljem školovanju tako da još uvek ne znam detalje.

ZAVIČAJ O čemu sanjaš? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Sanjam o tome da studiram glumu u Srbiji i zaposlim se u nekom beogradskom pozorištu, da u Beogradu živim… Ipak ja ne pripadam Beču. Geografski, ovo jeste moja adresa i dobrodošao sam svuda ali adresa moje duše je u Beogradu. Sanjam o tome da jednog dana živim od svog najdražeg zanimanja. Sanjam o tome da napravim uspeh u nekom našem filmu. I kao svi, naravno, sanjam o tome da osnujem porodicu, to se podrazumeva. Osoba sam koja jako voli da sanja, ali otvorenih očiju.

ZAVIČAJ Šta je Tvoj savet mladim glumcima? 

MILINKO AMETOVIĆ BEGANOVIĆ Mnogi mi postavljaju to pitanje i ja uvek dajem sličan odgovor, savetujem svima da budu svoji, da veruju u sebe, da ne slušaju roditelje baš uvek jer oni i pored najveće ljubavi i poverenja, podrške i najboljih namera nisu uvek u pravu. Savetujem im da se sami probijaju i bore za uspeh, slavu… Savetujem im da ne čekaju pojavu nekog menadžera ili agenta, sponzora i slično već da sami idu svojim, željenim putem i da sami sebi nauče da budu najbolji agent, menadžer, PR. Savetujem im takođe da se trude da se sa svim ljudima ovo sveta razumeju i slažu, da ostvaruju kontakte i stvaraju prijateljstva… Da ne razlikuju ljude tek tako po boji kože, nacionalnosti, veri ili izgledu- nego da samo razlikuju dobro od lošeg ali da u ono sve što je dobro veruju i da to dobro neguju! Savetujem svakome da svakodnevno ponešto dobro od sebe da jer se svaka darovana dobrota višestruko dobrim vraća! Verujte u to!

 

                                                             Razgovor vodila Kristina Radulović Vučković

                                                 Fotografije iz privatne kolekcije Milinka Ametovića Beganovića

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

 

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“