понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / Tadić: Verujem da se datum može dobiti do kraja godine

Tadić: Verujem da se datum može dobiti do kraja godine

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je večeras, nakon razgovora sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom u Beogradu, da se datum za početak pregovora o pristupanju članstvu EU može dobiti do kraja godine, i da on zavisi pre svega od daljih iskoraka u dijalogu Beograda i Prištine.

– To zavisi od sposobnosti Srbije da učini dalji iskorak u dijalogu sa Prištinom. Kriterijumi su jasno poznati i oni se tiču pre svega telekomunikacija i energetike, pitanje pravnog sistema. Imamo jasne okvire za učešće u dijalogu. Predložili smo i plan od četiri tačke koji je jasan i može da reši sve probleme, kao i buduće u dijalogu o tehničkim pitanjima – rekao je Tadić.

On je naveo da je posebno važno što Srbija ima jasan plan kada je u pitanju Kosovo i da je svoj predlog predstavila međunarodnoj zajednici, i nije bilo negativnih reakcija.

– Verujem da će nakon izbora biti stvorene nove mogućnosti za sveobuhvatni dijalog na temu rešavanja problema na KiM. Taj problem mora biti rešen u dobroj veri da je moguće rešiti dobro funkcinisanje sistema, minimiziranja obe strane, zaštitu evropskih interesa, jer su Srbija i Kosovo na teritoriji Evrope i bilo kakav oblik nestabilnosti ima svoje reperkusije na kontinent – rekao je Tadić.
Tadić je ukazao da bilo kakva nestabilnost na Kosovu ne bi bila dobra za Evropu, jer su i Kosovo i Srbija deo evropskog prostora. On je zahvalio Fišeru na podršci u dobijanju statusa kandidata i podsetio da je „Austrija prijatelj Srbije i zemlja iz koje dolazi najviše investicija“.

– Imamo viši nivo investicija u prošloj godini nego Slovenija, Hrvatska i Mađarska zajedno – rekao je Tadić i dodao da je jedino pitanje oko kojeg ne postoji isti stav je pitanje gledanja na problem Kosova.

Fišer: Austrija nastavlja da podržava Srbiju
Srpsko stanovništvo u Austriji bez sumnje je jedan od važnih mostova koji nas spaja sa Srbijom. Sticanje austrijskog državljanstva, a samim tim i učešće Srba politici je trajan proces, ali se već sada srpska imena mogu naći u svim delovima našeg društva, ocenjuje predsednik Austrija Hajnc Fišer. Srbija je na dobrom putu evropskih integracija i Austrija će nastaviti da joj pruža podršku.

Da li Vaša kancelarija ima kontakta sa Srbima koji žive u Austriji. I kakvi su Vaši utisci o njigovoj ulozi u državi i društvu?
– Danas sam video cifre da je treći po najveći srpski grad u svetu. U Beču?? živi skoro 200.000 Srba, i mnogi od njih su veoma dobro integrisani. Srpska imena ćete naći u svim delovima našeg društva: u ministrstvima, umetnosti, sportu, biznisu, medicini. Tako da mogu reći da je razvoj veoma pozitivan.

Ipak, uzimajući u obzir broj Srba u Austriji, da li mislite da bi mogli imati uticajniju ulogu i u društvu, i u politici?
– Pravni sistem u Austriji omogućava da neko može dobiti zahtevati državljanstvo čak i posle četiri godine provedenih u zemlji???, ukoliko nema prepreka. To je trajan proces da Srbi u Austriji postoju austrijski državljani, steknu pravo da glasaju i da budu birani, i da igraju ulogu politici. Sada ima članove srpske zajednice, na liderskim pozicijama u sindikatima, ministarstvima, Parlamentu grada Beča, tako dalje.

Može li srpska dijaspora da bude taj veoma most između dve zemlje?
– Postoje nekoliko mostova između dve države: istorijski, ekonomski, ali srpska populacija u Austriji je svakako jedan od tih mostova, bez sumnje. To je most koji postaje sve snažniji, i snažniji.

Kako biste ocenili razvoj Srbije prema Evropskoj uniji?
– Evropske zemlje su jednakoj ravni. Mi nismo udnosima učenika i đaka, i ne dajemo ocene: jedan, dva, tri… Mogu da kažem da se za članstvo u Evropskoj uniji, i čak i za status kandidata moraju ispuniti određeni uslovi, i Srbija je radila jako puno poslednjih godina da bi te uslove iskunila. Ako pogledate saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, za Srbiju je to bilo veoma izazovno, ali je ispunila te uslove. Takođe, i u drugim oblastima je ispunila te uslove. Tako da je odgovor pozitivan. Da, vi pripadate onim državama koje su ispunile kriterujume za početak pregovora, za status kandidata, i mi smo zbog toga srećni. Mislimo da je to dobar razvoj, da je pravac pozitivan.

– Austrija će nastaviti da podržava Srbiju na evropskom putu, i zalagati se da pregovori o pristupanju EU sa Srbijom otpočnu što je pre moguće. Naša politika je nepromenjena i usmerena da pregovori koji moraju biti vođeni budu uspešni. Austrija nema nijedan razlog da bude zainteresovana za odugovlačenje sa pregovorima. Posebno smo se zalagali u donošenju odluke koje su dovele do dodele statusa kandidata Srbiji.

Kakva saradnju očekujete sa novim vlastima u Srbiji?
– Za Austriju je ispravno da korača evropskim putem, i uveren sam da je to bilo ispravno za Hrvatsku i Sloveniju, kao i da je ista logika ispravna i za Srbiju. U fudalu igramo jedni protiv drugih, inače su odnosi jako dobri. Ministarstva spoljnih poslova tesno sarađuju, i lično imam odličan odnos predsednikom Borisom Tadićem. Godinama unazad Austrija je najveći investitor u Srbiji, a naša bilateralna trgovinska razmena uskoro će dostići 900 miliona evra.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …