субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / ŠESTI FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE “GERGINA 2014” SVI SU POBEDNICI, JER SU POSVEĆENI PRAVIM VREDNOSTIMA

ŠESTI FESTIVAL VLAŠKE MUZIKE “GERGINA 2014” SVI SU POBEDNICI, JER SU POSVEĆENI PRAVIM VREDNOSTIMA

Na Šestom festivalu vlaške muzike u Negotinu, u organizaciji Udruženja „Gergina“, prve takmičarske večeri nastupilo je sedamnaest  neafirmisanih vokalnih i instrumentalnih solista, koji su se nadmetali na fruli, trubi, saksofonu, klarinetu, harmonici, gajdama i violini, u pratnji orkestra Javora Tufarevića. Prema oceni tročlanog žirija kojim je predsedavao Ljubiša Pavković, jedan od najznačajnijih muzičkih umetnika, virtuoz na harmonici, najbolji vokalni solista je bio Ivica Prvulović, iz Gradskova u opštini Zaječar, prošlogodišnji pobednik na festivalu vlaške pesme u Boru. Na instrumentu, najviše domete pokazao je Srđan Petrović, mlad i talentovan solista na harmonici iz Topolnice kod Majdanpeka. Njima su uručene novčane nagrade Šestog festivala “Gergina”, dok je za najboljeg učesnika ovogodišnje manifestacije, novčano i Specijalnim priznanjem “Božidar Janucić”, nagrađen Aleksandar Živković, solista na fruli, rodom iz Boljevca, koji se školuje na odseku klarineta u Negotinu, u MŠ “Stevan Mokranjac”.

Za Najboljeg solistu, Najboljeg instrumentalistu i Specijalnog pobednika. Svi su dobili vaučer od po 5 hiljada dinara za kupovinu u Tekijankinim marketima.

U obrazloženju odluke žirija, Ljubiša Pavković je rekao da mu je čast što učestvuje na Festivalu “Gergina”, kao predsednik, ali i učesnik revijalnog programa, na svojoj harmonici sa kojom se i proslavio. “U vremenu kada vladaju šarene televizije koje deci i omladini nude sve i svašta, vidim da ovi mladi ljudi čuvaju svoj folklor i bave se pravim stvarima sa mnogo ljubavi i ja sam zbog toga oduševljen. Mislim da su svi pobednici jer su posvećeni pravim vrednostima”, istakao je Pavković, koji je na čelu Narodnog orkestra RTS, proveo skoro tri decenije.

Radiša Dragojević, predsednik NSV u Srbiji koji je u ime jednog od pokrovitelja, otvorio Festival “Gergina” u Negotinu” imao je reči hvale za napore organizatora da ovaj festival održi i u njega, s godinama, udene novi kvalitet. “ Festival “Gergina” je jedna od najprestižnijih manifestacija u Istočnoj Srbiji. Predstavlja našu specifičnu kulturu, vlašku pesmu, muziku i folklor koji nas karakterišu kao manjinu, identifikuju je i odvajaju od drugih i po tome se prepoznajemo. NSV je već četiri godine pokrovitelj Festivala “Gergina”, tako će biti i ubuduće i mi ćemo pružati podršku u svakom pogledu i finansijsku, naravno”, rekao je Radiša Dragojević, otvarajući festival “Gergina” u Negotinu, koji je okupio brojnu publiku i poštovaoce vlaške kulture i muzike.

Verni programskoj koncepciji, organizatori Festivala su na veliku scenu Doma kulture u okviru prve večeri izveli i pionire KUD “Rudna Glava”, koji su se predstavili spletom vlaških kola.

U nastavku Festivala revijalno veče je okupilo najznačajnija imena vlaške pesme i muzike iz Srbije i susednih zemalja, Rumunije i Bugarske. Inače, drugo veče Festivala posvećeno je pevačkim zvezdama vlaškog melosa i istaknutim instrumentalistima.

U pratnji orkestra Srđana Demirovića “Nema dalje”, između ostalih, nastupili su Nadica Jovanović, Slobodan Domaćinović, Branka Bukacić, Staniša Paunović, ali i maestro Ljubiša Pavković na harmonici, Gjorgji Kostadinov, kavalista iz Bugarske i trubač iz Rumunije Njelucu Murgile. Gosti su bili i članovi KUD „Dimitrije Belivakić“ iz Bukovča.

U popodnevnim satima u galeriji Doma kulture promovisana su tri nova izdanja Udruženja „Gergina“ i Nacionalnog saveta Vlaha, monografije o Staniši Paunoviću i Slobodanu Domaćinoviću i zbirka 100 najlepših vlaških pesama.

U okviru pratećeg programa, prve festivalske večeri otvorena je izložba slika “Pronađeni u prevodu”, poznatog slikara Dragoljuba Stajkovića – Stajka, koji je diplomirao na Akademiji lepih umetnosti u Parizu, a koji duže od dve decenije živi i radi u Krajini.

Tekst i fotografije Gordana Spasić5 resizePobednici resize resize MG 4359 resize resize MG 4394 resize resize MG 4399 resize resize

1 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“