субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO LITURGIJU U NEGOTINSKOM SELU DUŠANOVAC

PATRIJARH IRINEJ SLUŽIO LITURGIJU U NEGOTINSKOM SELU DUŠANOVAC

Više od hiljadu vernika okupilo se na vaskrsni ponedeljak da prisustvuje osveštanju živopisanih radova, koji su završeni zahvaljujuči prilozima parohijana koji žive u Dušanovcu, jednom od najuređenijih sela negotinske Opštine, ali i širom Evrope.

Nova crkva  koja je sada sigurno jedna od najlepših u Srbiji, osveštana je 15. septembra 2001. godine. Osveštao je Patrijarh Srpski Pavle sa Episkopom Timočkim Justinom i Episkopom Branićevskim Ignjatijem.

Osveštanje živopisanih radova Crkve Uspenja presvete Bogorodice u Dušanovcu, obavili su danas Patrijarh srpski Irinej i Episkop timočki Justin uz sasluženje sveštenika Timočke eparhije.

Najviše odlikovanje koje crkva dodeljuje najzaslužnijim sveštenicima potvrda je protojereju Ranku Aleksić, starešini crkve za njegov samopregorni dvadesetpetogodišnji rad u Dušanovcu.

Orden svetog kralaja Milutina, dobili su Boris Pistolović i Mile Jordačijević, za njihov ktitorski doprinos dušanovačkoj crkvi. Pistolović živi i radi u Austriji, a Jordačijević u Francuskoj.
Pomenimo da ju veliki doprinos oslikavanju Crkve dali pripadnici srpske diaspore iz Dušanovca, koji žive i rade u Beču i njen Odbor koji čine predsednik  Slobodan Krstić, potpredsednici Dragan Dulić i Dušan Pavlović, članovi Dušan Džontić, Boban Popović, Slađan Perković, Dragan Jovanović, Zoran Radosavljević i Dragan Krstić i blagajnik Novica Colanović. Administratori zaduženi za medije su Serž Jordačijević i Boris Pistolović.

Nakon liturgije za sve prisutne priređen je svečani ručak, a uveče uskršnji bal i zajednička večera.

Među zvanicama bio je i dirеktоr Kаncеlаriје zа sаrаdnju s crkvаmа i vеrskim zајеdnicаmа Мilеtа Rаdојеvić.

Tekst i fotografije Gordana SpasićIMG 4194 resizeBoris Pistolović i Mile Jordačijević resizeIMG 4216 resizeIMG 4221 resizeIMG 4238 resizeProtojerej Ranko Aleksić resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“