петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / SALVE APLAUZA HORU IZ OTADŽBINE

SALVE APLAUZA HORU IZ OTADŽBINE

ZS copyU hramu Svetog Oca Vasilija ostroškog sa velikom radošću su dočekali drage prijatelje iz matice, sveštenike i hor iz crkve Silazak Svetog Duha na apostole iz Obrenovca. Prvog dana gostovanja u parohiji u Lincu članovi hora su priredili nezaboravan i predivan koncert u hramu. Dragi zemljaci su stigli u Linc zahvaljujući pozivu starešine hrama Dragana Mićića, koga između ostalog veže dugogodišnje prijateljstvo sa protojerejem-stavroforom, ujedno arhijerejskim namesnikom posavskim Jovanom B. Petrovićem.

Zanimljivo je da je hor „Sveti Joakim i Ana“ sastavljen najviše od intelektualaca. Tako ovde možete sresti inženjere, ekonomiste, pravnike… ali medicinari su ipak najbrojniji. U horu peva čak petoro lekara, od kojih je jedan vojni i zaposlen je na VMA u Beogradu.

Ljubav članova prema Bogu i muzici je sve veća, kako kažu sami članovi. Oni se trude da svoju ljubav prenesu i drugima. Zbog toga hor često nastupa u humanitarne svrhe. Učestvovali su na raznim svetovnim manifestacijama, ali im je do sada, kako kažu, najdraži nastup, u maju 2008. godine, kada su održali dobrotvorni koncert za decu sa posebnim potrebama.

Hor je posle večernje službe, koju su držali gosti iz crkve iz Obrenovca, pojanjem oduševio vernike, mada ih nije bilo ni izdaleka u broju koji je očekivan. Ipak, oni koji su ostali do kraja nastupa imaće dugo šta da pričaju i prepričavaju.

Repertoar je bio veoma bogat. Počeo je pojanjem Očenaš. Brojni aplauzi posle svake pesme govorili su sami za sebe. Bilo je tu i dečice koja su pomno pratila odlično uhodan sastav vođen veštom rukom dirigenta doktorke psihijatra, Gabrijele Vučaj.

Otac Jovan B. Petrović ukratko nam je predstavio hor koji je upravo zahvaljujući njemu osnovan pre 12 godina.

– Hor je nastao 2000. godine , pre svega kao želja da u našoj crkvi, brojnim vernicima ulepšamo trenutke provedene na službama. Do sada smo učestvovali na raznim manifestacijama, smotrama i takmičenjima. Od juna 2007. godine hor vodi dr Gabrijela Vučaj, inače lekar psihijatar, koja svoju ljubav prema medicini prenosi i na muziku – između ostalog je rekao prota Petrović.

Posle prvog samostalnog koncerta 2007. broj članova hora se udvostručio. Što se tiče inostranstva imali su priliku da posete Sloveniju i Italiju, a prošle godine su bili gosti i braća iz pravoslavne parohije u Minhenu. Dolazak u Linc im je upotpunio divnu sliku o našim ljudima u dijaspori, a auskoro će gostovati i u Poljskoj.

Hor je, inače, prvi samostalni koncert, koji je održan 2007. godine u Obrenovačkoj crkvi, snimio i na kompakt disk.

 

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …