понедељак , 22 јула 2024
Početna / Kultura / SA SRBIJOM U SRCU FOLKLOR JE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLOR JE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

U ŠVEHATU ODRŽANA AUSTRIJSKASMOTRA SRPSKOG FOLKLORA

SA SRBIJOM U SRCU FOLKLORJE VIŠE OD IGRE, JER ČUVA IDENTITET SRPSKOG NARODA

Nakon dve godine pauze zbog epidemije korona virusa, ozbiljnih priprema i velikog iščekivanja, u Švehatu pokraj Beča u subotu održana je 37. Smotra kulturno umetničkog stvaralaštva Srba u Austriji, koja je okupila više od 700 učesnika, dece i mladih, koji su na sceni konačno mogli da prikažu svoje umeće, u ispunjenoj dvorani.
Titulu najboljeg poneo je Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac”, iz Beča, ali je svrha Smotre, u organizaciji Austrijskog saveza srpskog folklora, bila pre svega da se naši ljudi okupe i druže, tako da su svi folkloraši igrama izazvali oduševljenje publike, koja ih je nagradila gromkim aplauzima, što je dokaz da su naši u Austriji jedva dočekali ovu manifestaciju.
Žiri, koji su činili Miloš Rašić, Bojan Milinković i Vesna Bajić, bio je na teškim mukama, jer su svi bili na visini zadatka, ali je na kraju, prvo mesto zasluženo odlazi u vitrine bečkog “Mokranjca”, čiji je ansambl koreografijom uvežbanom gotovo do perfekcije, pobrao sve simpatije i oduševio i publiku i žiri.
Članovi žirija rekli su da su uživali u programu, i da su fascinirani, energijom koju klubovi i njihovi igrači nose, kao i organizacijom.
“Dijaspora razvija i našu umetnost. Na ovakvim Smotrama se susreću nove koreografije, nešto što se stvara”, poruka je žirija, u koje su ocenili da je program na Smotri u Austriji, kvalitetniji nego u Srbiji.
Evropska smotra je ove godine otkazana, ali je ova austrijska opravdala sva očekivanja, a jedinstven stav svih učesnika je jasan – deca su s nestrpljenjem čekala Smotru, da se druže, stanu i zaigraju.
Nakon svečanog otvaranja i intoniranja himne Srbije, predstavili su se srednji ansambli osam klubova – “Bambi” iz Beča, “Bosiljak” iz Velsa, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Ostrog” iz Linca, kao i “Ostrog” iz Insbruka, te “Sloga” iz Salcburga, Kulturno sportska zajednica Srba u Salcburgu (KSZS), te “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Zaigrali su srpsko kolo, predstavili igre iz različitih delova Srbije, pokazali da tokom pauze zbog korona virusa nisu izgubili interesovanje za folklor, i dobili zaslužene aplauze.
Poredak je, odlukom žirija, bio takav da je pobedio pripremni ansambl KSZS sa 97,5 bodova, a zlatnu plaketu dobili su i SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča sa 95,5 bodova I KSD “Bambi” Beč sa 94,5 bodova.
Srebrnu plaketu dobili su, sa 86,5 bodova KUD “Sloga” Salcburg, sa 91 bodom KUD “Jovan Jovanović Zmaj”, Feldkirh i sa 92 boda KUD “Ostrog” Linc, dok je bronzana plaketa otišla u ruke KUD-a “Ostrog” iz Inzbruk sa 79 bodova i KUD-a “Bosiljak” u Vels.
Zatim je usledio nastup izvođačkih ansambala iz devet naših klubova – “Bambi” iz Beča, “Ostrog” iz Insbruka”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, “Salzburg”, “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, “Jedinstvo” iz Beča, “Ostrog” iz Linca, “Mladost” iz Leobersdorfa i “Stevan Mokranjac” iz Beča.
Upravo je “Mokranjac” izvojevao pobedu i Zlatnu plaketu, i to sa gotovo celim “plenom” od 99,5 bodova, a za njima slede KSD Bambi Beč sa 97 bodova, te KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua, sa 94,5 dinara.
KUD “Ostrog” iz Linca osvojio je Srebrnu plaketa, 93,5 bodova, zatim KUD “Mladost” Leobersdorf, sa 90,5 bodova KSZS Salcburg, dok je treća Srebrna plaketu otišla u ruke je u ruke KSZS Salcburg, sa 89 bodova.
Bronzana plaketa sa 88,5 bodova pripala je KUD-u “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha, zatim, sa 86,5 bodova, KUD-u “Jedinstvo” Beč, te KUD-u “Ostrog” iz Insbruka, sa osvojenim 81 bodom.
Specijalni gost na Smotri bio je direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, koji je istakao da je važno da se na ovakav način čuva identitet srpskog naroda.
“Drago mi je što sam ovde. Austrija je blizu Srbije, a vama je, iako ste ovde, Srbija u srcu. Folklor igra važnu ulogu u očuvanju identiteta srpskog naroda. To je više od igre. Svako dete koje igra, ponavlja korake koje su naši preci igrali i prenosili s kolena na koleno”, rekao je Gujon. Dodao je da i svoju decu uči srpskom folkloru.
“Srpsko kolo se igra svuda, na svim veseljima širom sveta gde se okupljaju Srbi. Time negujete kulturu, tradiciju i identitet srpskog naroda”, istakao je Gujon.
Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Saša Stanković istakao je da je cilj Smotre da se deca osećaju kao ambasadori kulture, da se upoznaju, druže, neguju jezik i tradiciju predaka.
Sa Smotre sešalje poruka jedinstva srpske i austrijske kulture:
“Srce mi je prepuno kada vidim ovoliko dece ovde. Ostvarili smo ono što smo želeli, što su želeli naši umetnički rukovodioci, ali pre svega ono što su želela naša deca. A, želeli su i čekali dve godine da im se pruži mogućnost da vide svoje vršnjake, da se druže i da dožive ovaj dan, da pokažu ono što su naučili”, rekao je Stanković.
Bilo je planova o festivalima za prošli jun, pa i novembar, ali su se umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
umetnički rukovodioci opredelili da to, ipak, bude Smotra, na kojoj će postojati i mogućnost revijalnog nastupa.
“Ali, svako dete koje se pojavilo na ovoj Smotri je pobednik. Niko nema pravo da tu decu sprečava da danas dođu, da vide vršnjake, da razmene iskustva, pokažu šta znaju, dobiju majicu smotre i da se zadovoljni, puni utisaka vrate u svoja društva, a zatim te utiske prošire i na druge vršnjake, probude njihovo interesovanje za srpsku tradiciju i folklor”, rekao je Stanković.
Saša Božinović potpredsednika SKC „Mokranjac“, rekao je za čitaoce Zavičaja, da je presrećan uspehom svoga kluba, ali da je izuzetno zadovoljan nastupima i drugih klubova, kao i organizacijom Austrijske smotre srpskog folklora. Lično je ponosan odzivom visokih gostiju koji su došli na smotru, a svim folklorašima SKC „Mokranjac“ i koreografu Miloradu Runji na ogromnom trudu i uspehu.
– U ovakvom trenutku ne znaš odakle da počneš, ali na prvom mestu su moji mali i veliki igrači , kao i saradnici koji su moj ponos. Sve čestitke upućujem njima , njihovom radu i razumevanju za sve ove naše zajedničke trenutke.
Pošto zajedno stvaramo i težimo ka novim ciljevima veliku zahvalnost upućujemo Darku Ćitiću i najboljem orkestru . Jučerašnji dan je protekao u Srpskom jedinstvu i duhu našeg naroda. Sve čestitke za postignute rezultate i pohvale učesnicima Austrijske smotre srpskog folklora. izjavio je koreograf „Mokranjca“ Milorad Runjo.
Bilo je i društava koja nisu prijavila učešće, ali su njihovi predstavnici došli na Smotru, kako bi pružili podršku i ukazali na značaj očuvanja tradicije, srpske igre i pesme, za sve ljude u rasejanju.
“Značajno je što je Smotra ponovo pokrenuta, što su kulturno-umetnička društva posle dve godine pandemije, ponovo oživela. Dobro je što je Austrijski savez srpskog folklora uspeo da objedini sve folklore”, rekao je predsednik KUD “Zavičaj” iz Tulna Milan Zorić.
I on je ukazao da je pandemija teško pogodila naše klubove, a “Zavičaj” je morao da odloži proslavu 10 godina postojanja, sa prošle na ovu godinu.
Predsednik Kulturno sportske zajednice Srba u Salcburgu (KSZS) Nenad Šulejić rekao je da mu je žao što ovogodišnje okupljanje, prvo posle pandemije, nije festivalskog, već takmičarskog karaktera.
“Trebalo je da bude festivalskog karaktera da pokažemo da postojimo i okupimo decu. Posle dve godine pauze nisu klubovi još spremni za takmičenja”, smatra Šulejić.
Ipak, slaže se da su deca željna folklora i raduju se što ponovo mogu da igraju.
Predsednik KUD “Jovan Jovanović Zmaj” iz Solenaua Dragan Radulović istakao je da mnogo znači što deca ponovo mogu da učestvuju na ovakvoj manifestaciji.
“Oduvek su želela da učestvuju, a mi smo im dali priliku od osnivanja da učestvuju na svim smotrama, kako na austrijskoj, tako i evropskoj. Nakon dve godine prekida, mnogo su se uželeli bine, druženja, sticanja novih prijatelja”, rekao je Radulović.
Predsednik Saveza Srba u Austriji Darko Jurišić rekao je da mnogo znači što omladina želi da igra i neguje srpsku tradiciju.
“Nadamo se da smo konačno pobedili zlo. Ovo je pravi praznik kulture i raduje me što se toliko klubova odazvalo”, rekao je Jurišić.
Predsednica Zajednice srpskih klubova u Donjoj Austriji Ranka Savić Čergić rekla je da je važno da ponovo ima okupljanja naših društava u Austriji.
Dodala je, međutim, da mnogi još nisu spremni za Smotru, jer nisu imali dovoljno vremena za uvežbavanje, pa je Donja Autrija zastupljena sa svega dva kluba, ali da je svakako značajno da ponovo zaživi tradicija Smotri i druženja u folklor.
Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović rekao je da je ova Smotra nastavak uspešne saradnja sa dijasporom, podrške klubovima i folkloru.
Naglasio je da Republika Srpska uvek uz svoj narod u dijaspori, te da se raduje budućoj saradnji sa asocijacijom folklora, uz podsećanje da je pri Ministarstvu za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS pokrenut poseban sektor za dijasporu.
Počasni gosti na Smotri bili su ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, Johane Mikl-Lajtner poslanik u Skupštini i izaslanik guvernerke Donje Austrije, Gerhard Šredinger, Gudrun Kugler poslanica OVP, Karin Bajer gradonačelnica Švehata, Kurt Šticenbeher poslanik u bečkoj skupštini i izaslanik gradonačlenika Beča Mihaela Ludviga, Tomas Brandšteter predstavnik SPO Otakring, Vera Edelmajer članica gradske vlasti Švehata, David Štokinger šef SPO u Švehatu.
Arno Gujon je predstavnicima srpskih klubova u Austriji rekao da je svestan da motivisati ljude da se bave plemenitim stvarima, u koje svakako spada i folklor, traži mnogo energije i volje, te da se vidi da oni to rade srcem – bave se decom i odraslima, vode svoja društva, i zahvaljujući njima događaji poput Smotre mogu da se održavaju i da imaju uspeha.
“Samo napred”, poručio im je Gujon i dodao da Uprava na čijem je čelu, preko konkursa podržava društva, možda ne u meri kojoj zaslužuju i onoliko koliko bi on želeo, ali ta sredstva svakako znači podršku matice.
“Vi radite težak posao, dobrovoljno, a uspešno svih ovih godina. Na nama je da to prepoznamo, pohvalimo i podržimo”, rekao je Gujon.
Žiri je, pored plaketa, dodelio i četiri specijalne nagrade, u različitim kategorijama. Tako je Specijalna nagrada za narodnu nošnju prilagođenu mlađem uzrastu pripala KSZS Salcburg, a Specijalna nagrada za najbolje žensko pevanje u koreografiji društvu “Jovan Jovanović Zmaj”, iz Feldkirha.
Specijalna nagrada za najbolji muzički aranžman otišla je u ruke kulturno-umetničkom društvu “Ostrog” iz Linca, a Miljana Samardžić iz bečkog “Bambija” je dobitnica Specijalne nagrade za najbolju vokalnu solistkinju.

Takođe pogledajte i ...

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33. ROĐENDAN

“TEKIJANKA” SVEČANO PROSLAVILA 33.ROĐENDAN Domaći porodični trgovinski lanac Tekijanka proslavila je krajem februara 33. rođendan. …