недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / PROSLAVA SVETOG SAVE U FELDKIRHU

PROSLAVA SVETOG SAVE U FELDKIRHU

Srpska pravoslavna crkva u pokrajini Forarlberg proslavila je u nedelju Savindan. Proslava je počela svečanim činom, svetom liturgijom u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Feldkirhu, koju je služio protojerej-stavrofor Mile Mijić, nadležni paroh, uz pojanje hramovnog hora „Sveta Petka“.

Posle nadahnute besede sveštenika Mile Mijića o značaju Svetog Save za srpski narod, pristupilo se činu rezanju slavskog kolača i blagosiljanje slavskog žita. Ovom svečanom činu i daljoj proslavi prisustvovali su i predstavnici rimokatoličke i evangelističke crkve, na čelu sa prelatom Herbert Spilerom, kao i brojni direktori državnih škola pokrajine Forarlberg.

F 4 resize copy copy copy

F 10 resize copy

F 4 resize copy copy

Ove godine kum školske slave bio je Rajko Ćopić iz Šlinsa sa porodicom, koji su pripremili bogatu trpezu ljubavi za sve učesnike i goste na svetosavskoj proslavi. Sledeće godine slavski domaćin biće Dalibor Balta iz Feldkirha sa porodicom.

Zatim je usledio bogati program koji je vodio Dalibor Balta, predsednik Crkvenog odbora, i u kome su učestvovali učenici pravoslavne veronauke u državnim školama pokrajine Forarlberg. Bilo je zanimljivo čuti i videti kako su deca, od najmlađih pa do školskih đaka, recitovala i govorila o srpskom prosvetitelju Svetom Savi, o veri pravoslavnoj, Bogu i otadžbini.

Posle prigodnog programa, na scenu su izašla deca iz KUD „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Feldkirha sa rukovodiocem Srđanom Krstićem, koji su još jednom potvrdili svoje umeće.

F 3 resize copy copy copy

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“