понедељак , 25 септембра 2023
Početna / Некатегоризовано / Pomoć za realizaciju srpske kuće u Pragu

Pomoć za realizaciju srpske kuće u Pragu

Srpsko udruženje Sv. Sava, udruženje srpske manjine u Češkoj republici i Srpski kultutrni centar u Pragu od opštini grada Praga dobili su pod najam objekat – samostalnu zgradu od pet spratova u samom centru grada (4oo m od Narodnog muzeja i Vaclavovog trga) za svoje potrebe i realizaciju aktivnosti. Namera nam je da u ovoj zgradi koja ima 1432 m2 uredimo pravu Srpski kuću u kojoj će svako ko dođe u Prag, bio Srbin ili stranac, moći da se upozna sa srpskom kulturom, istorijom i tradicijom ali i turističkim i privrednim moguć-nostima Srbije. U Srpskoj kući pored izložbene sale, sale za predavanja, kino-kluba, srpskog kluba, redakcije časopisa Srpska reč, koji izlazi na srpskom već osmu godinu, biće smeštena i velika Srpska biblioteka od 20 000 knjiga i 500 CD koja će biti dostupna javnosti.

Postojanje ovakve institucije u srcu srednje Evrope doprineće očuvanju viševekovnih prijateljskih veza sa majoritnim društvom a srpsku dijasporu i njeno delovanje na ovim prostorima će još više ojačati. Iz ovog kratkog termina do otvaranja je naznačeno da objekat koji nam je dat na korišćenje na neograničeno vreme ne zahteva veliku investiciju i složenu rekonstrukciju za njegovo prilagođavanje našim potrebama. Po procenama stručnih lica suma od 85 evra po kvadratu bila bi dovoljna za adaptaciju. Razume se da ćemo pokušati da nađemo i druge mogućnosti za definitivno oformljivanje Srpske kuće, da ćemo i sami deo sredstava uložiti i ulagati (za najamninu, opremu biblioteke, kancelarija, sala, kluba), ali ipak na samom startu nam je ovakva pomoć neophodna.

Stoga smo odlučili da se obratimo svoj našoj braći i sestrama u svetu koji bi nam – svako prema svojim mogućnostima i željama – pomogao u definitivnoj realizaciji srpske kuće u Pragu i Češkoj republici. Spisak donatora ćemo posebno objaviti a na ulazu u zgradu planiramo da postavimo ploču sa imenima 10 najvećih donatora koji će pomoći njenoj realizaciji. Donatore ćemo sa otvorenim srcem pozvati na samo otvaranje koje – kako smo već pomenuli – želimo da realizujemo 15. novembra ove godine.

I najmanji novčani prilog biće nam od velike koristi a dočekaćemo sa dubokom zahvalnošću.

Priloge možete slati na račun:

naziv računa: Srbské kulturní centrum

broj računa: 253227959/0300

IBAN: CZ56 0300 0000 0002 5322 7959

BIC: CEKOCZPP

Svakom donatoru izdaćemo potvrdu – ugovor o donaciji u onoj formi koju bude zahtevao.

 sa zahvalnošću,

za članove srpske manjine u Češkoj republici

 Mgr. Branka Radojković Kubeš
delegat Skupštine dijaspore republike Srbije za Češku, Slovačku, Poljsku, Estoniju, Litvaniju i Litvu, predsednica

kontaktna adresa: Žitná 16, Praha 2, 120 00 Česká republika, tel. 420 777 965 151 –

naziv računa: Srbské kulturní centrum broj računa: 253227959/0300 –

IBAN: CZ56 0300 0000 0002 5322 7959 –

BIC: CEKOCZPP

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …