петак , 27 јануара 2023
Početna / Некатегоризовано / Kraljevački muzičari u Mariboru

Kraljevački muzičari u Mariboru


 Maribor, 2. septembar – Neverovatno veliki broj ljubitelja srpske muzike stigao je u nedelju 2. septembra pred »Županov oder« na Lentu u Mariboru, da uživa u srpskoj muzici.
Već više od pola godine na županovom odru na Lentu u Mariboru, pod Sunčanim satom  nastupaju muzičari iz celog sveta. Ljubitelji muzike iz Maribora posećivali su koncerte koji su se na županovom odru događali, međutim toliko ljubitelja muzike, koji su prve nedelje septembra meseca stigli na županov oder nije bilo nikada toliko koliko ih je došlo da slušaju stare tradicionalne srpske melodije koju su izvodili kraljevački muzičari. Udruženje građana »Prijateljstvo za nova vremena« iz Kraljeva zajednički sa gradonačelnikom Maribora Francom Kanglerom priredilo je veče srpske muzike za pamćenje. Franc Kangler je imao dobru ideju kad je odlučio da Mariborčanima u okviru evropskog mesta kulture 2012 na svom odru prijateljstva na Lentu dovede najbolje muzičare iz prijateljskih gradova Maribora.

Tako je u nedelju 2. septembra u grad na Dravi pozvao muzičare iz partnerskog grada Kraljeva. Njegovom pozivu se odazvalo udruženje građana »Prijateljstvo za nova vremena« iz Kraljeva koje je izabralo ekipu kraljevačkih vrsnih muzičara i dovelo ih u Maribor. Na prostoru pred »Starom trtom« nije bilo više nijednog praznog mesta. Sve su zauzeli ljubitelji srpskog melosa. Slobodan Stojanović, stalni posetilac ovih muzičkih susreta nije mogao da se načudi velikom broju posetilaca, koji su stigli na ovaj koncert. U šali je rekao da je ovo rekord i da bi bilo dobro da se prijavi za Ginisovu knjigu rekorda. Kraljevački muzičari su bili veoma veseli da je došao da ih sluša Paroh Savo Kosojević sa članovim crkvenog odbora iz Srpske pravoslavne opštine Maribor.

Najradosniji je bio Hadži Momir Bakračević, predsednik društva Prijateljstvo za nova vremena iz Kraljeva, koji se zahvalio Francu Kangleru, na pozivu i obećao da će ponovo sa nekim drugim muzičarima iz Kraljeva doći u grad pod Pohorjem. U imenu Mariborčana zahvalio se Kraljevčanima Andrej Verlič obećavši, da će ekipa mariborskih predstavnika ovih dana posetiti Kraljevo. Da je Županov oder prijateljstva veoma uspešan dokaz je i taj da su u Maribor stigli i predstavnici opštine Kraljevo na čelu sa Sretenom Jovanovićem, predsednikom Skupštine i Majom Mačužić, članom gradskog veća. Nastupili su sledeći kraljevački muzičari: Ratomir Đonović, Nikola Maksimović, Jovica Milutinović, Marko Maksimović, Olga Marković, Nikola Peković, Bojana Peković i Zoran Milojčević na usnoj harmonici. Zabeležimo i to da su mladi muzičari iz Kraljeva, pobednici najvećeg muzičkog takmičenja koji se ovih dana održao u Srbiji pod imenom: »Ja imam talenat«. Najviše aplauza publike dobili su dvoje mladih brat i sestra Nikola Peković na harmonici i Bojana Peković na guslama, koji su posle dužeg vremena zanemarivanja sviranja na gusli pokazali da su gusle muzički instrument, koji ponovo postaje popularan i pred kojom je budućnost. Veliko simpatija doživeo je Ratomir Đonović svirajući na fruli, koja se redko čuje u Sloveniji.

Tekst i foto: Rade Bakračević

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …