четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Sport / PLANINARSKO DRUŠTVO “DELI JOVAN” NEGOTIN PLANINARENJE JE MELEM ZA DUŠU I ZDRAVO TELO

PLANINARSKO DRUŠTVO “DELI JOVAN” NEGOTIN PLANINARENJE JE MELEM ZA DUŠU I ZDRAVO TELO

Planinarsko društvo Deli Jovan iz Negotina nedavno je proslavilo 65. rođendan. Jedno je od najstarijih, ali i najuglednijih u Srbiji. Članovi društva skoro da ne propuštaju ni jednu zajedničku akciju, ali i sami organizuju svoje, koje su zahtevne, ali najpre rekreativne.
Godišnje imaju čak devet tradicionalnih akcija, od kojih posebno ističu Zimski uspon na Veliki krš kod Bora, Pozdrav proleću na Brđanki kod Aleksinca, Najveselija akcija na rajačkim rivnicama, Noćni uspon na Rtanj…
Skoro je bila je impresivna akcija Rtanj za mlade sa sokobanjske strane. Bilo je više od 360 planinara od toga polovina dece od 4 do 15 god. Puštali su zmajeva na vrhu. Kažu vreme je išlo na ruku, pa su bili oduševljeni pogledom. Desno Boljevac, Lukovo put za Paraćin… Pogled levo Sokobanja, kotlina i put ka Aleksincu, u izmaglici Jastrebac.
Kada smo već kod proslava, nedavno su članovi društva Deli Jovan upriličili feštu za svoju članicu Miru Ivanc, u želji da obeleže pedesetogodišnjicu njenog dolaska u Negotin.
Tako su organizovali akciju pod duhovitim nazivom Razbijanje malera Jabukovac – Bobot. Prijavljeno je više od trideset članova. Vredni domaćin iz Jabukovca Dragiša obezbedio je stolove, klupe, pokosio livadu. Obišli su vodopad na Skočkoj reci, pećinu Vaka sa stalaktitima i stalagmitima u povoju, zlatnim lusterom i rekom, ledeni izvor Bobot u kome su hladili piće. Bio je posebno lep dan.
Slavljenica Mira priča nam oduševljeno: – Uz iće i piće, pesmu proslavljeno je mojih prvih 50 godina u Negotinu i Krajini. Proslavu sledećih 50 obećao je Neša Šumadija čije se izvanredno vino pilo.
Ništa ne traje duže od privremenog. Došla sam 1969, na 4 godine, a ostala pola veka. Nisam volela Negotin i Prahovo. Uvek je povratak od nekud bio bolan, uz suze i par dana aklimatizacije.
U planinarskom društvu Deli Jovan sam od 2014. godine. U početku nerado. Između urbanog i „divljeg“ birala sam urbano. A onda, vremenom priroda osvoji, pobedi. Prija i mišićima i zglobovima i plućima i mozgu. Melem za dušu i telo. Zar ima nekog kome se neće dopasti Stara planina, Topli do sa crvenim stenama napakovanim kao sendvič, kanjon Temstice – srpski Kolorado i prelepi vodopadi ili Uvac, a onda Beli izvorac i Valja prerast u opštini Majdanpek.
To oplemenjuje čoveka i vodi ga uvek u nove akcije u nove doživljaje, kaže Mira Ivanc koja je među najaktivnijim članovima ovog uzornog planinarskog društva.
Dodajmo da Društvo, čiji je predsednik Boban Đorđević ima preko 60 aktivnih članova. Imaju desetak mladih i 5 malih članova do 10 godina. Sarađuju sa celom Srbijom, ali nekako najviše se komšijama iz planinarskog udruženja Vrh Kladovo.
Opština Negotin im iz budžeta dodeljuje sredstva za održavanje i obeležavanje staza, kada je i prevoz besplatan i za organizovano planirano učešće na regionalnim akcijama. Ostalo ovi zaljubljenici u prirodu i planinarenje pokrivaju iz sopstvenog džepa.
Mi im želimo puno novih akcija i lepo vreme kuda god krenuli na planinarenje.

Takođe pogledajte i ...

549544 474896249195030 468607664 n copy copy

PREMINUO NEGOTINSKI SPORTSKI NOVINAR LJUBIŠA OBRADOVIĆ

U Negotinu je, posle kraće i teške bolesti, 16.juna 2013. preminuo sportski novinar i košarkaški …