четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Vesti / DAN DUNAVA KUSJAK 2019

DAN DUNAVA KUSJAK 2019

DAN DUNAVA KUSJAK 2019

Ovogodišnja manifestacija “Dan Dunava” okupila je u nedelju veliki broj posetilaca koji su imali priliku da uživaju u brojnim sadržajima koji je pripremila negotinska Turistička organizacija. Obeležavanje “Dana Dunava” održano je u okviru programa “Negotinsko leto”.
„ Opština Negotin je pripremila bogat letnji program za sve generacije. Posebnu pažnju posvetili smo aktivnostima za najmlađe ali i programima namenjenim starijima. Drago mi je što možemo da se družimo tokom dana, uz brojne aktivnosti koje su pripremili organizatori uz podršku Ministarstva, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Opštine Negotin. Najbolji letnji provod je pored reke ili na vodi i verujem da će ovaj dan na Dunavu svima prijati i ostati u lepom sećanju“ rekla je otvarajući manifestaciju Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu, informisanje i turizam.
Tropske temperature nisu sprečile posetioce da uživaju u streličarstvu, zahvaljujući članovima Odreda vitezova “Beli zmajevi” koji su deci i starijima rado demonstrirali kako se pravilno izvodi ova drevna i elitna srednjevekovna veština.
I ove godine nije izostala ni Kusjačka regata sa katamaranom, kanuima, čamcima i drugim plovilima, od Mihajlovca do Kusjaka, kao ni jednočasovne besplatne vožnje katamaranoim za koje je vladalo veliko interesovanje. Pehar i zahvalnice za najveseliju posadu ponela je ekipa “Trša i drugari”.
Održano je i tradicionalno takmičenje mladih ribolovaca do 14 godina starosti. Prvo mesto u kategoriji devojčica pripalo je Jovani Radulović sa ulovom od 515 grama, dok su drugo i treće mesto osvojile sestre Dunja i Vanja Petković koje su upecale 468, odnosno 408 grama ribe.
U kategoriji dečaka najuspešniji je Luka Živković sa 636 grama ulovljene ribe. Drugo mesto je osvojio Lazar Popović sa 450, a treće Mateja Trokić sa 327 grama ribe.
Više od 74 kilograma somovine “palo” je na prvom lovu ove dunavske grabljivice na bućku na Kusjaku, u okviru manifestacije “Dan Dunava”. Titulu najboljih ponela je ekipa u sastavu: Dragiša Bordejević – Božidar Popstojić koja je ulovila 24 kilograma i 640 grama somovine. Njima je pripala i titula za najvećeg ulovljenog soma teškog 7,98 kilograma.
Drugo mesto pripalo je Miroslavu Lučiću i Igoru Dudoku za ulov od 14,4 kilograma, a treće Ljubiši Đorđeviću i Dušanu Colanoviću za 13 kilograma i 380 grama somovine.
Najveće interesovanje je, kao i ranijih godina, bilo za pripremu najbolje riblje čorbe i titulu pobednika Kusjačkog kotlića za koju se nadmetalo čak 16 ekipa.
Žiri koga su činili ugostitelj Svetozar Toza Andrić i dugogodišnji učesnici i pobednici više takvih takmičenja Dejan Jakovljević i Mirko Krčmarević titulu najbolje dodelili su ekipi “Portikla” koju čine Gvozden Golubović, Ivan Genčić i Miloš Spnu. Drugo mesto osvojili su “Lisci” Uroša Ilića, a treće “Dupljane-Negotin” Slaviše Bibića.
Na takmičenju veslača najuspešnija je bila ekipa “Mrkovci” Miloš Đorđević i Stefan Mašić koja je u uzbudljivom finalu savladala tim “Old school” u sastavu: Ivan Marjanović i Goran Nikolovski. Treće mesto je osvojio dvojac Miloš Stojadinović – Nikola Apostolski.
Za dobro raspoloženje na ovoj manifestaciji, koju organizuje Turistička organizacija opštine Negotin uz pomoć OO SR “Timok” iz Negotina, Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Danube Day i Opštine Negotin, pobrinula se grupa “Lead” domaćim i svetskim pop-rok hitovima i ansambl “KontrAkord” biserima našeg starogradskog melosa.

Takođe pogledajte i ...

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ URUČIO ODLIKOVANJA ZASLUŽNIM POJEDINCIMA I INSTITUCIJAMA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI SRBIJE