четвртак , 20 јуна 2024
Početna / Некатегоризовано / NOVE PROSTORIJE ZA JOŠ BLISTAVIJU BUDUĆNOST

NOVE PROSTORIJE ZA JOŠ BLISTAVIJU BUDUĆNOST

KUD “Stevan Mokranjac” iz Beča u petak uveče je svečano otvorio svoje nove prostorije u kojima namerava da nastavi sa svojim aktivnostima na očuvanju tradicije I kulture naših predaka.

Predsednik Društva Goran Oprić rekao je da će se od danas oriti pesma I igre pod novim krovom.

On je kazao da se KUD „Stevan Mokranjac“ u 15 godina postojanja u više navrata selio, i da nove prostorije treba da omoguće još uspešniji rad.

Oprić se zahvalio svima koji su pomogli da se osposobe prostorije, koje su veoma funkcionalne, i mnogo lešpe od prethodnih.

Predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić ukazao je na značaj samoinicijative, koja je doprinela da KUD „Stevan Mokranjac“ dobije nove prostorije, ali i koja je bitna da se dobije veće razumevanje od austrijskih vlasti i bolja saradnja sa vlastima u matici.

Predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović istakao je da je „Mokranjac“ uvek išao uzlaznom putanjom, izrazivši uverenje da će nove prostorije biti odskočna daska da bude još reprezentativniji predstavnik Srba u Austriji.

Predsednik Skupštine opštine Negotin Damir Rakić naglasio je da je saradnja sa bečkim društvom veoma bitna jer ono radi na očuvanju naše tradicije i kulture, ali i promovisanju Srbije u svetu.

U multimedijalnom prikazu navedeno je da je KUD „Stevan Mokranjac“ osnovan 1998.godine, i da je tada prve nastupe organizovao sa svega šest parova, a da danas, 15 godina kasnije, broji više od 150 članova.

U video-prikazu prisutni su mogli videti i brojne uspehe KUD „Stevan Mokranjac“ koji je dobitnih zlatne plakete na Evropskoj smotri 2008., 2010., 2011. I 2012..

U programu, kroz koji su vodili Borko Ivanković i Nevena Crnogorac, nastupili su mešoviti hor društva, kao i harmonikaš Željko Grujić, violinistkinja Violeta Marinović i pevač Duško Oprić.

Svečanom otvaranju novih prostorija na adresi Arthaberplatz 3, u 10 .bečkom okrugu, prisustvovali su predstavnici austrijskih institucija, kao i srpskih klubova.

Nove prostorije prevashodno su namenjene održavanju proba folklornih ansambala, druženju članova i negovanju kulturne baštine i običaja iz otadžbine.

Klub je dobitnik brojnih priznanja i plaketa na Evropskim smotrama i drugim takmičenjima. Ovo društvo je veoma zapaženo po izuzetnom umetničkom kvalitetu. Takodje, može da se pohvali i izuzetno bogatom lepezom autentičnih narodnih nošnji.

Mokranjac nove prostorije 13

Mokranjac nove prostorije 2

Mokranjac nove prostorije 3

Mokranjac nove prostorije 4

Mokranjac nove prostorije 5

Mokranjac nove prostorije 6

Mokranjac nove prostorije 7

Mokranjac nove prostorije 8

Mokranjac nove prostorije 9

Mokranjac nove prostorije 10

Mokranjac nove prostorije 11

Mokranjac nove prostorije 12

Mokranjac nove prostorije 1

Mokranjac nove prostorije 14

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI