субота , 20 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / DRAŠKOVIĆEVA KOD SEBASTJANA KURCA

DRAŠKOVIĆEVA KOD SEBASTJANA KURCA

U susretu sa državnim sekretarom za integracije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom Slavka Drašković je istakla da je Srbiji od najvećeg značaja njena dijaspora.

– Veoma smo zadovoljni odnosom koji austrijska država ima i u onome što radi u odnosu na integraciju – objasnila je ona posle susreta sa državnim sekretarom i posebno ukazala da tako velika zajednica, kao što je srpska, nema dovoljno predstavnika u političkom životu Austrije i da postoji potreba da se srpska zajednica uključi što više, posebno imajući u vidu da je ovo izborna godina u Austriji.

Kad je reč o inicijativi iz srpske zajednice da dobije status manjine u Austriji, pošto ispunjava uslov da je više od 100 godina prisutna u ovoj zemlji, Draškovićeva je rekla da je to proces i da je u svojim razgovorima postavlja pitanje, ali da u rešavanju treba da učestvuju predstavnici srpske zajednice i austrijske države, a da će Srbija podržati inicijativu.

Draškovićeva je pozvala Kurca da poseti Srbiju kako bi dalje razvijali konkretne projekte u kojima će dijaspora imati veću ulogu.

Državni sekretar Kurc je rekao da u Austriji živi velika grupa Srba i Austrijanaca srpskog porekla, s kojim ima dobro partnerstvo. Što se tiče statusa manjine, on je objasnio da treba praviti razliku između autohtonih grupa u Austriji, a to su one koje su više od 100 godina ovde i pretežno žive lokalno u jednoj oblasti, u blizini granice, kao i grupe migranata, koja je zastupljena na celoj teritoriji zemlje.

– Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, da ih podržavamo – naglasio je Kurc i dodao da razmišljanja o statusu manjine dolaze od strane pojedinaca iz srpske zajednice i da nije to pitanje na koje se treba fokusirati, već na integraciju.

 Što se tiče učešća imigranata u političkom životu, Kurc je mišljenja da su oni još uvek nedovoljno predstavljeni, ali da je sve više mladih koji su politički aktivni.297339 012613s3 if copy copy copy copy

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“