недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / NARODNO POZORIŠTE GOSTOVALO U BEČU

NARODNO POZORIŠTE GOSTOVALO U BEČU

Ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu gostovao je u nedelju uveče u bečkom pozorištu „Akcent“ sa predstavom „Kir Janja“, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Egona Savina.
Glumačka ekipa Predrag Ejdus, u naslovnoj ulozi Kir Janje – negativnog komičnog junaka kojem je strast prema novcu deformisala ljudski lik, Nada Blam (Juca), Milena Ñordjević (Katica), Lepomir Ivković (Mišić), Milenko Pavlov (Kir Dima), Srboljub Milin (Petar) i Jovo Bosnić (Pandur) oduševili su bečku publiku.
Predstava, koju je u Beču dovela Zajednica srpskih klubova, bila je rasprodata desetak dana pre njenog izvodjenja.
Ovo je bilo prvo gostovanje Narodnog pozorišta iz Beograda u organizaciji Zajednice srpskih klubova u Beču posle tri godine.
Inače „Kir Janja“ je premijerno izvedena još 25. decembra 1992. godine, dobila je niz značajnih nagrada.
Ovom predstavom Zajednica je završila ovogodišnju pozorišnu sezonu.
Od 2001. Zajednica srpskih klubova u Beču u glavni grad Austrije, više puta godišnje, dovodi pozorišta iz otadžbine. Do sada je bečka publika imala prilike da uživa u 67 predstava, a Narodno pozorište iz Beograda gostovalo je čak u devet navrata.
„Ovom predstavom učvršćujemo dobru saradnju sa nacionalnim pozorištem. Narodno pozorište će u narednoj godini otvoriti novu sezonu“, najavio je predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču Borislav Kapetanović. On je kazao da će Narodno pozorište 14.februara gostovati sa predstavom „Ogvoždjena“.
„Posebno me raduje što Narodno pozorište gostuje sa predstavama domaćih autora, što doprinosi našem cilju, a to je pre svega očuvanje srpskog jezika i kulture medju našom decom u Beču“, poručio je Kapetanović.
Direktor drame u Narodnom pozorištu Spasoje Milovanović ukazuje da pozorište po definiciji nije upućeno samo na matičnu scenu, već i na sve ona područja na kojima žive srpski gradjani. Prema njegovim rečima nacionalno pozorište ima kulturno-prosvetiteljsku ulogu,a gostovanja u dijaspori su veoma korisna za naše gradjane koji žive van zemlje.
Milovanović je zadovoljan kako publika u Beču reaguje na predstave Narodnog pozorišta, dodajući da se ovo pozorište razlikuje od ostalih koja dolaze, jer se radi o instituciji od nacionalnnog značaja.
Glumac Predrag Ejdus izrazio je veliko zadovoljstvo kako je bečka publika reagovala na predstavu „Kir Janja“, koju Narodno pozorište igra već duže od dve decenije.
On je dodao da je reakcija publike, koja je odlično pratila predstavu, veoma zanimljiva s obzirom da se radi o ljudima koji već duže žive van otadžbine, a u predstavi se koristi arhaični jezik.
Prema njegovim rečima u više navrata je bečka publika čak bolje pratila tok predstave nego u Beogradu.
„To znači da nisu izgubili kontakt sa domovinom“, konstatovao je Ejdus dodajući da je predstava veoma zanimljiva jer je uradjena na osnovu netradicionalnog tumačenja.
Takodje je kazao da je veoma važno što pozorišta iz Srbije gostuju po dijaspri, dodajući da je imao prilike da se u više navrata uveri da postoji i veliko interesovanje za predstavama.
Ejdus je kazao da se, kada je reč o publici, radi o ljudima koji su za vreme ratova napustili prostor bivše Jugoslavije, ljudi koji su i u domovini bili navikli na posetu pozorišta.
S tim u vezi je kazao da je važno da postoje entuzijasti koji organizuju gostovanja pozorišta, dodajući da od toga zasigurno nema zarade, ali je „sevap“ učiniti tako nešto za gradjane.
Predstavi je prisustvovao je ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković, koji je istakao maestralnu glumu umetnika iz Beograda.
Preduzetnik Zoran Kalabić oduševljen je predstavom, dodajući da treba podržati Zajednicu u njenim naporima da dovodi pozorišta iz domovine u Beč.
Kada je reč o samoj predstavi, prodavac nekretnina, ističe da ga pojedini klijenti i prijatelji podsećaju na „Kir Janju“.
ab121601bab121601d

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“