четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / Likovna kolonija „Eho muzike“

Likovna kolonija „Eho muzike“

Na 13. Likovnoj koloniji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, održanoj pod nazivom „Eho muzike“, u Rogljevu kod Negotina stvaralo je desetak umetnika iz Srbije i inostranstva. Radove umetnika sa ovogodišnje kolonije prva će videti negotinska publika, 15. septembra na tradicionalnoj izložbi, u okviru 47. Festivala umetničke muzike – Mokranjčevi dani. Za slikare iz Beograda, Miodraga Miška Petrovića i mr Mirjanu Živković, docenta na Fakultetu primenjenih umetnosti, učešće na Likovnoj koloniji negotinskog Doma kulture je bilo novo, vredno, iskustvo.

-Specifična po mnogo čemu, kolonija je zahvaljujući ambijentu Rogljeva i nadaleko poznatog krajinskog vinogorja, usaglasila afinitete umetnika raznih generacija, pa i teme koje smo birali – kaže Miodrag Petrović, koji je oslikao Rogljevačke pivnice, inspirisan njihovom lepotom i time se u karijeri slikara dugoj gotovo tri i po decenije vratio pejzažu. Mlada Milica Lazarević, diplomirani slikar iz Prokuplja na kolonijama učestvuje tek 2-3 godine, ali će ovu pamtiti, kako navodi, zbog ambijenta u kome su radili, prijatnih domaćina i kolega sa kojima je bilo zadovoljstvo družiti se i razmenjivati iskustva. Mr Perica Donkov, profesor Fakulteta umetnosti Univerziteta u Nišu je, takođe, oduševljen „Dunjinim konakom“, kućom porodice Đorđević u kojoj su odseli, njenom istorijom, vrednim i nasmejanim domaćinima ali i organizatorima kolonije iz Doma kulture. Uz Dušanku Botunjac, akademskog slikara iz Negotina, učesnik ovogodišnje Likovne kolonije „Eho muzike“ je bio i mladi slikar iz Meksika, Rablo Muñoz, što je ovoj manifestaciji dalo međunarodni karakter. Učesnici Kolonije negotinskog Doma kulture bili su i vajari Mile Simić iz Niša, Vera Stanarčević iz Beograda i umetnica iz grada domaćina, Isidora Živković, koji su stvarali skulpture od autentičnog materijala, kamena peščara, sa šireg prostora Krajine. U okviru ovogodišnje Likovne kolonije Doma kulture „Stevan Mokranjac“, u Rogljevu, od 28. jula do 5. avgusta, predavanja u okviru muzikološke radionice: „Muzika i vuzuelne umetnosti u različitim istorijskim epohama“, održala je mr Jelena Arnautović, muzikolog iz Beograda.

Kolonija je opravdala očekivanja organizatora i bila je veoma uspešna, kaže mr Milan Radosavljević, direktor Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Veliku podršku organizaciji kolonije i ove godine pružila je HE „Đerdap 2“, koja kao društveno odgovorno preduzeće već duže od jedne decenije pomaže njeno ali i održavanje muzičkog Festivala „Mokranjčevi dani.

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“