четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / LANETU PRIJATELJI ULEPŠALI SLAVLJE

LANETU PRIJATELJI ULEPŠALI SLAVLJE

Kulutnro umetničko društvo Lane iz Kirhdrofa u Gornjoj Austriji pripada mlađim srpskim udruženjima, ali itekako uspešnim i aktivnim, kada je, pogotovo reč o čuvanju srpskih običaja i tradicije na ovim prostorima. Tako su i ovog puta imali razloga da u goste pozovu brojne prijatelje širom Alpske Republike, kako bi zajednički dočarali brojnim gostima bogatstvo kulture naše matice.
U sali narodne dvorane u mestu Adlvang, na tradicionalnu proslavu osnivanja KUD Lane, došlo je pet kulturno – umetničlkih društava. Bio je tu Bosiljak iz Velsa, Knez Lazar iz Gmundena, Nikola Tesla iz Linca, Vuk Karadžić iz Štajera i Božuri iz Licena u pokrajini Štajerska.
Svi su imali širok repertoar, počev od folklronih sekcija pa do recitacija. Pljuštali su aplauzi gostiju smeštenih za stolovima prepune sale, a bilo je i nagada za članove društava.  Tako je recimo predsedniku srpskog kluba Nikola Tesla iz Linca, Radenku Driniću uručen tradicionalne narodni instrument, gusle.
Proslavu su otvorile spletom pesama „Super mame“, kako zovu pevačko društvo Nikole Tesle, sastavljene od dama čija su deca inače članovi folklorne sekcije ovogo udurženja. Ova neobična grupa je izazvala salve aplauza na čelu sa Danicom Jovanović Dacom. Iz istog kluba su nastupila i deca sa koreografijama „Posavina“,„Sumadija“i„Vlaske igre“pod vodstvom koreografa Mirjane Jotanovic i Rajka Ćetkovica.
Zatim su se ređali folklori kako domaćina tako i gostiju iz Gmundena, Licena, Velsa i Štajera. Domaćini su beskrajno zadovoljni odzivom kako prijatelja iz drugih uduženja tako i svojim članovima. Zato su svima poslali reči zahvalnosti uz nadu da će ovakvih susreta biti još više i češće. 
Za dobro raspoloženje brojinih gostiju posle natupa kulturno umetničkih durštava,  se pobrinuo pevač Jovo. Bila je organizovana i tombola uz veoma vredne nagrade poput sedmodnevnog letovanaj za familiju u Hrvatskoj. Druga nagrada je bilo pečeno prase,dok su trećeplasirani dobili gajbu piva.SLIKA C SUPER MAME Dame iz kluba Nikole Tesle su izmamile brojne aplauze

SLIKA B PUNA TRPEZA I SALA Doma in se odli no pripremio za brojne goste

SLIKA D FOLKLORASI NA SCENI U Kirhdorfu su vidjene brojne koreografije

Untitled-1

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“