петак , 19 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / KUD „STEVAN MOKRANJAC“ – NA SEMINARU UMETNIČKI RUKOVODIOCI IZ VIŠE ZEMALJA

KUD „STEVAN MOKRANJAC“ – NA SEMINARU UMETNIČKI RUKOVODIOCI IZ VIŠE ZEMALJA

KUD „Stevan Mokranjac“ organizovao je proteklog vikenda, po četvrti put za redom, seminar za umetničke rukovodioce kulturno umetničkih društava, koji je i ove godine okupio učesnike iz više zemalja sveta. Tako je među oko 50 učesnika bilo umetničkih rukovodioca, i onih koji su na putu da to postanu iz Austrije, Nemačke, Švajcarske i čak iz dalekih SAD. Naime, kao i protekla tri puta i ovaj put seminar je pohađao Majkl Malić iz društva „Šumadija“ iz Milvokija.

U prostorijama jednog od najuspešnijih društava u Austriji predavači su bili Gordana Roganović, etnomuzikolog za tradicionalne pesme, Slobodanka Rac, koreograf koja je polaznicima pokazala srpske igre iz Bačke, kao i Zvezdan Đurić, koreograf, koji je preneo srpske igre iz Gnjilana.

Najeminentniji stručnjaci tokom tri dana preneli su svoje znanje na mlade talente, koji će stečeno preneti u svoja društva.

Svi polaznici dobili su sertifikate i imaju pravo da igre koje su im prenete postave u svojim ansamblima. Organizatori su se potrudili da ovaj seminar ostane u sećanju učesnicima. Pored stručnog znanja, kroz druženja do sitnih jutarnjih sati, stekla su se nova prijateljstva, koja će povezati i mnoga društva.

„Organizacija je bila odlična, a domaćini su nas izvrsno dočekali“, rekao je predsednik društva „Nova generacija“ iz nemačkog Šendorfa Mika Milovanović. On je u Beč doputovao sa devet svojih članova i po prvi put je učestvovao na ovom seminaru. Milovanović je najavio da namerava i iduće godine da dođe na seminar, koji će KUD „Stevan Mokranjac“ održati u slično vreme. On je kazao da je tokom boravka u Beču stekao nove prijatelje i da je dogovorio saradnju sa bečkim društvom.

Poslednjeg dana seminara, u nedelju, KUD „Stevan Mokranjac“ priredio je posebno iznenađenje. Menadžer društva Dragan Kalinović pripremio je gulaš, koji je pobrao pohvale svih učesnika.1375183 10201805600800400 1169108115 nw111103bw111103a

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …