понедељак , 22 јула 2024
Početna / Некатегоризовано / KUD „STEVAN MOKRANJAC“ BEČ – GODINA ZA PAMĆENJE

KUD „STEVAN MOKRANJAC“ BEČ – GODINA ZA PAMĆENJE

Kulturno-umetnmičko društvo „Stevan Mokranjac“ održalo je redovnu godišnju skupštinu na kojoj je konstatovano da je protekla godina nadmašila sva očekivanja i da je bila više nego uspešna. Predsedništvo, na čelu sa predsednikom Goranom Oprićem, konstatovalo je da su u prošloj jubilarnoj, to jest 15-oj godini postojanja kluba postignuti najbolji rezultati.

Tako je „Stevan Mokranjac“ osvojio prvo mesto na Evropskoj smotri foklora, bio je prvak Austrije, kod dečijih ansambla. Takođe, kako je rečeno formirana je škola foklora za mališane od 4 do 7 godina starosti, i aktivirana je foklorna sekcija veterana.

Početkom ove godine Zajednica srpskih klubova u Beču dodelila je, na osnovu uspeha, KUD „Stevan Mokranjac“ zlatnu plaketu za najuspešniji klub u glavnom gradu Austrije. Inače prošle godine, na Sretenje, KUD „Stevan Mokranjac“ zvanično je ušao u nove, veoma funkcionalne, prostorije, kojim se može ponositi.

Blagajnik Ivan Brčina je izneo finansijsko stanje kluba, konstatujući da je pozitivno. Na kraju je objavljen i plan aktivnosti za ovu godinu u kojem su predvižđena mnoga gostovanja i nastupa, kako u Austriji, tako i u Srbiji, Francuskoj, Švedskoj, Švajcarskoj, Nemačkoj i Tunisu.

KUD „Stevan Mokranjac“ i dalje vrši upis novih članova svakog dana, te uprava ističe da su dobrodošli svi ljudi dobre volje, kao i oni koji žele da naprave prve korake u svetu folklora.

Za foklor su zaduženi koreograf Milorad Runjo i umetnički rukovodsioci igračkih ansambala Maja Kostić, Vladimir Mijucić i Velibor Todić, a uz pratnju veoma mladog ali izuzetno perspektivnog i kvalitetnog korepetitora Radeta Miloševića.

Na sastanku pohvaljeni su i roditelji, uz ocenu da su oni zaslužni za uspeh, kao i svi članovi društva i uprava koja se uhvatila u koštac sa svim zadacima, koje je uspešno, korak po korak rešavala.

Isto tako zahvalnost je iskazana i sponzorima KUD-a, koji su prepoznali prave vrednosti i odlučili da pomognu, a posebno je pomenuta i medijska podrška lista „Vesti“.

Na kraju sastanka je poručeno da će društvo nastaviti i ove godine vredno da radi, kako bi ponovilo veoma uspešne rezultate.

Inače KUD „Stevan Mokranjac“ sledeći nastup ima na zajedničkom koncertu sa udruženjem „Etno tradicija“ iz Beča 22.februara u svečanoj Sali škole u 12.okrugu, Langenfeldgase 13-15.

Na tom koncertu u goste dolaze KUD „Mladost“Leoberdsdorf, KUD „Nikola Tesla“ Linc, KUD „Žika Popović“ iz Ranovca(opština Petrovac na Mlavi), KUD „Mladost“iz Dubočke (opština Petrovac na Mlavi), kao i KUD „Dvorovi“ iz Dvorova kod Bijeljine.ab013001aab013001bab013001c

Takođe pogledajte i ...

NJEGOVA SVETOST PATRIJARH PORFIRIJE U NEGOTINU: ŽIVIMO U MILOSRĐU, U PRAŠTANJU, U NEOSUĐIVANJU, U NEOPTUŽIVANJU, PRE SVEGA ŽIVIMO U SMIRENJU, U SVESTI DA SMO SAMO PROLAZNI LJUDI