петак , 12 августа 2022
Početna / Некатегоризовано / Izabrano novo opštinsko rukovodstvo

Izabrano novo opštinsko rukovodstvo

Mr Milan Uruković(SPS), diplomirani inženjer zaštite na radu i dosadašnji predsednik SO Negotin, izabran je za predsednika opštine Negotin, dok je Damir Rakić(DS-SPO „Za evropski Negotin“), diplomirani inženjer poljoprivrede, novi predsednik SO Negotin. Na predlog mr Milana Urukovića, za zamenika predsednika opštine izabran je Dragoljub Đorđević-Ibe(SPS), poljoprivrednik iz Miloševa, dok su za članove Opštinskog veća izabrani Ratomir Milosavljević, Vela Blagojević, Sanja Jović-Stošić, dr Dragiša Baraganović, Mile Ignjatović, Nenad Beganović, Dragan Milosavljević, Predrag Stamenković i Dragan Andrejević. Izbor novog opštinskog rukovodstva usledio je nakon ostavke dr Vlajka Đorđevića na funkciju predsednika opštine. Ostavku je 13. septembra na funkciju predsednika Skupštine opštine Negotin podneo i tadašnji predsednik mr Milan Uruković, kako bi, imajući u vidu novu skupštinsku većinu koju sada čine koalicije SPS-PUPS-JS sa 15 odbornika, DS-SPO“Za evropski Negotin“ (13) i URS-Vlaška stranka (5), bilo izabrano novo opštinsko rukovodstvo. Na tajnom glasanju mr Milan Uruković izabran je za predsednika opštine Negotin sa 40 glasova odbornika, Dragoljub Đorđević, za funkciju zamenika predsednika opštine dobio je 42 glasa, a Damir Rakić za funkciju predsednika SO Negotin 39 glasova.

– Na početku mandata, koji će trajati nešto više od godinu i po dana, hoću da naglasim da ću sa pozicije predsednika opštine Negotin i predsednika Opštinskog veća prvenstveno raditi na rešavanju životno važnih problema građana opštine Negotin. To je pre svega rešavanje pitanja nezaposlenosti i to kroz stvaranje povoljnijih uslova za privređivanje, stimulisanje poljoprivredne i prerađivačke proizvodnje, veće učešće u projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske Unije i drugih izvora. Zalagaću se za kvalitetnije uslove života građana opštine Negotin i to kroz unapređenje infrastrukture, rešavanje komunalnih problema, efikasniji rad Opštinske uprave, pravedniju socijalnu politiku, bolje uslove u obrazovanju. Obećavam bolju saradnju sa Vladom republike Srbije i svim republičkim institucijama. Insistiraću na većoj radnoj disciplini članova Opštinskog veća kojima će, kao i zaposlenima u Opštinskoj upravi i svim opštinskim institucijama, prioritet biti interesi opštine, a ne partijski interesi. Za sve pojedince koji vrše opstrukciju u svom poslu, ili svoje obaveze u opštinskim organima i institucijama, ne obavljaju kvalitetno, pouzdano i blagovremeno,  zahtevaću da budu smenjeni.

U kontekstu zaključka da je nezaposlenost najbolnija tačka građana opštine Negotin želim da istaknem da je Industrija hemijskih proizvoda Prahovo, nekadašnji stožer provrednog razvoja Negotina, jedan od retkih velikih industrijskih objekata koji je opstao i posle privatizacionih procesa u Srbiji.  Od strane novog vlasnika preduzeća „Đubriva“ u stečaju, Eliksirgrupe, koji ima nameru da otkupi i ostale prahovske celinei, imamo uveravanja da će da će 450 radnika biti zbrinuto, odnosno da će se novim ulaganjima otvoriti nova radna mesta za nezaposlene iz naše opštine.  U to nas uveravaju i veliki radovi na obnovi vitalnih delova fabrike „Đubriva“ i Fosforne kiseline koji su u toku kao i aktiviranje procesa proizvodnje. Oživljavanje velikih kolektiva, kao što je IHP Prahovo, za opštinu Negotin znači mnogo, jer povlači za sobom i druge oblasti delovanja u opštini, od trgovine do masovnijih kulturnih dešavanja, a sve kao posledica veće finansijske sigurnosti i kupovne moći velikog broja radnika. Namera nam je da se zajedno sa IHP Prahovo i HE „Đerdap 2“, u direktnom kontaktu sa zvaničnicima Evropske Unije, aktivnije uključimo u evropski projekat „Dunavska strategija“, i to kroz realizaciju projekata za obnovu luke Prahovo, uređenje priobalja i plovnog puta sa ciljem izgradnje turističkih kapaciteta i bolje valorizacije potencijala koje pruža velika reka, kao i rešavanje ekoloških problema. U tom cilju u narednom periodu biće pripremljena i kompletna tehnička dokumentacija za projekat „Dunavski biser“ kako bi imali priliku da ovim atraktivnim idejnim rešenjem uređenja priobalja Dunava kod Mihajlovca  konkurišemo kod inostranih donatora. Ovakve aktivnosti, kako očekujemo, stvoriće uslove za nova zapošljavanja, pa time i poboljšanje standarda naših građana. Agilniji nastup i apliciranje za sredstva inostranih finansijera, na kome ćemo posebno insistirati, je veliki zadatak koji nam može doneti boljitak u različitim oblastima.

Podsećam vas da su u ovom trenutku u toku projekti izgradnje fiskulturne sale u OŠ Branko Radfičević, vrednosti 20 miliona dinara,  izgradnje poljskih puteva, vrednosti blizu 30 miliona dinara, zatim projekat „Unapređenje kvaliteta vina i pozicioniranje vina istočne Srbije na srpskom tržištu“, vredan oko 27.000 evra kao i projekat „Ujedinjeni u razlikama“ vrednosti 55.000 evra. Očekujemo da će opština Negotinu oktobru 2012. godine, kao partnerska opština prekograničnoj opštini Turnu Severin zaključiti  ugovor o finansiranju 2 prekogranična projekta i to: „Razvoj prekograničnih aktivnosti u oblasti kulture i sporta (ukupne vrednosti 1,4 miliona evra) gde su za opštinu Negotin planirana sredstva u iznosu od 145.397 evra. Drugi je projekat „Unapređenje turističkih atrakcija u pograničnoj oblasti Drobeta ukupne vrednosti 306.220 evra, od čega su za opštinu Negotin planirana sredstva u iznosu od 58.000 evra. Kao što je poznato opština Negotin je u postupcima sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem i ruralno senzitivnih opština. U saradnji sa stalnom konferencijom gradova i opština pripremljen je nacrt  Strategije održivog razvoja opštine Negotin za period 2012-2021. godine i očekuje se njegovo skoro usvajanje. Takođe, u opštini je formiran Privredni Savet opštine Negotin, a u toku je priprema Plana kapitalnih investicija za period 2012. do 2016. godine. Ovi dokumeni biće od velikog značaja prilikom apliciranja projekata kod domaćih i inostranih fondova i njihove realizacije.  
Komunalna infrastruktura, kao jedan od značajnijih faktora za dolazak investitora i opstanak na ovim prostorima, takođe zauzima značajno mesto u našim planskim dokumentima. Želim da naglasim da će opština Negotin preduzeti sve mere za brzo rešavanje spora sa firmom „Topling“, a sa ciljem da tokom predstojeće grejne sezone obezbedimo kvalitetno grejanje za sve korisnike. Izgradnja azila za pse je zadatak koji ćemo u što hitnijem roku realizovati, kako bi ispunili našu zakonsku obavezu i konačno rešili veliki problem pasa lutalica.  U skladu sa najavljenim zakonskim rešenjima insistiraćemo da se što efikasnije reši i problem legalizacije bespravno izgrađenih objekata i to na način da građane poštedimo bespotrebnog čekanja i komplikovane procedure.

Kada je putna privreda u pitanju u ovom trenutku potpuno je izvesno da će do kraja godine biti rekonstruisan most u Kovilovu, a da će drugi oštećen most kod Crnomasnice biti završen naredne godine. Do kraja godine biće završena rehabilitacija, odnosno presvlačenje i sanacija pojedinih deonica opštinskih puteva u vrednosti od 25 miliona dinara. U planu je i završetak projekata rekonstrukcije gradskih ulica i trotoara kao i uređenje zgrade SO Negotin. Kao opština sa intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, a sa ciljem daljeg unapređenja ove, za nas izuzetno značajne privredne grane, za narednu godinu agrarni budžet znatno će biti uvećan (i do 70 odsto) u odnosu na ovogodišnji koji iznosi  25 miliona. Kao jedan od velikih infrastrukturnih projekata, u prilici sam da najavim, da će sledeće godine biti obavljena kompletna rekonstrukcija zelene pijace u centru grada i pripremljena tehnička dokumentacija za rekonstrukciju hale sportova i sportsko rekreativnog centra.   Insistiraćemo na komunalnom uređenju grada, čistijim i zelenijim javnim površinama, kvalitetnom vodosnabdevanju, odnosno kvalitetnijim uslovima života građana naše opštine. S obzirom na tešku ekonomsku situaciju velikog broja građana naše opštine, vodićemo humanu socijalnu politiku uz dvostruko više sredstava iz budžeta opštine predviđenih za socijalna davanja. Nastavićemo sa praksom pomoći roditeljima novorođene dece i pomoći za vantelesnu oplodnju, a do kraja godine nastojaćemo da realizujemo najavljenu pomoć u vidu besplatnog prevoza penzionera sa najnižim primanjima. Kao naš doprinos ulaganja u buduće generacije dupliraćemo iznos sredstava za materijalne troškove osnovnim školama. Mesne zajednice će imati priliku da realizuju infrastrukturne projekte veće vrednosti nego ove godine, a za tri mesne zajednice, uz pomoć Kancelarije za vere, biće izvojena sredstva za izgradnju crkava. 

Trudićemo se da nastavimo tradiciju Negotina kao kulturnog sedišta kroz organizovanje manifestacija koje su već zauzele visoko mesto na kulturnoj mapi Srbije, kao što su Mokranjčevi dani i Krajinski običaji, ali i ostale, ne manje bitne. Pozivam sve odbornike iz svih političkih opcija da daju svoj puni doprinos u radu opštinskog parlamenta i to za dobrobit svih građana i napredak opštine Negotin i zahvaljujem na poverenju koje ste mi ukazali.– istakao je mr Milan Uruković, predsednik opštine Negotin u svom prvom obraćanju sa skupštinske govornice, zahvalivši se odbornicima na poverenju i dr Vlajku Đorđeviću, dosadašnjem predsedniku opštine Negotini njegovom zameniku Branku Markoviću na saradnji.

Takođe pogledajte i ...

ПРВА СРПСКА РАТНИЦА – СОФИЈА ЈОВАНОВИЋ

PRVA SRPSKA RATNICA – HEROINA SOFIJA JOVANOVIĆ: “AKO POSUSTANEM ILI SE UPLAŠIM ZADATKA UBIJTE ME” …