петак , 2 јуна 2023
Početna / Некатегоризовано / GENERALNA PROBA BEČKIH DRUŠTAVA PRED SMOTRU

GENERALNA PROBA BEČKIH DRUŠTAVA PRED SMOTRU

w041401c resize

w041401a resize

w041401b resize

w041401e resize

w041401f resize

w041401g resize

w041401h resize

w041401i resize

w041401j resize

w041401l resize

w041401m resize

w041401n resize

w041401o resize

Kulturno-umetnička društva iz Beča održala su u subotu uveče generalnu probu pred Smotru kulturno-umetničkog stvaralštva Srba u Austriji, koja će iduće subote biti organizovana u Fezendorfu pokraj glavnog grada Austrije.
Na manifestaciji „Veče srpskog folklora“ foklori, kako srednji uzrast, tako i stariji, prikazali su koreografije sa kojima će se takmičiti za odlazak na Evropsku smotru koja se ove godine održava u Nišu.
U prepunoj Sali škole u Lengenfeldgase srednji uzrast KDU „Branko Radičević“ predstavio se igrama iz Gornje Pčinje koreografa Dejana Trifunovića.
Zatim su igrači SKUD „Karađorđe“ izveli igre iz okoline Leskovca koje je postavio koreograf Rajko Sikimić.
Srednji foklor KDU „Kolo“ predstavio se sa igrama iz Crne Trave, koreografija Jelice Vinkašević, a KUD „Bambi“ sa igrama iz Levča polja koreografija Vladana Radojkovića, dok je klub „Jedinstvo“ izveo koreografiju Vlade Miucića igre iz Bele Palanke.
Nakon kraće pauze u Sali je vlaldala napetost, pošto su na binu počeli da izlaze veliki uzrasti, koji se bore za odlazak u Niš.
Tako je KUD „Kolo“ izveo igre iz Bele Palanke, u koreografiji Dajane Kostić.
KUD „Branko Radičević“, izvođački ansambl, izveo je kolo iz Glamoča koreografa Borislava Kapetanovića.
KUD „Bambi“ premijerno je prikazao splet narodnih pesama i igre iz Gornje Pčinje u koreografiji Vladana Radojkovića, a KUD „Stevan Mokranjac“ izveo je igre iz Okoline Beograda u koreografiji Milorada Runja.
Samo izvođački ansambl SKUD „Karadorđe“ ove večeri nije izveo koreografiju sa kojom će nastupiti na Smotri, jer je veći broj igrača imao ranije zakazane obaveze.
Foklor ovog kluba izašao je na scenu sa igrama iz oblasti Visokog.
Inače ovo društvo za iduću subotu pripremilo je Đurđevdansku molitvu pod Midžorom, u koreografiji Velimira Agovskog.
Prema rečima predsednik društva Dejana Jovanovića radi se o jedinstvenoj koreografiji koja će zasigurno privući veliku pažnju.
Inače glavni zaključak poznavalaca foklora u Beču posle generalne probe pred Smotru bio je da sva društva imaju odličan kvalitet, da su odlično uvežbali koreografije i da poseduju prelepe nošnje.
Specijalni gosti „večeri foklora“, kojoj je prisustvovao i otpravnik poslova Ambasade Srbije u Austriji Goran Bradić, bio je KUD „Ras“ iz Novog Pazara, čiji su igrači izveli igre iz okoline Beograda, iz okoline Leskovca i Šopske igre.
KUD „Ras“ iz Novog Pazara“ bio je gost KUD „Stevan Mokranjac“ iz Beča sa kojim neguje već dugogodišnju saradnju.
Naime, ova dva kluba sarađuju još od 2006.godine, a gostovanja krunišu njihova druženja.

Takođe pogledajte i ...

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA

“VARNICA” DUNAVSKI BISER GVOZDENE KAPIJE BALKANA Ako ste odlučili da sebi poklonite predivan vikend, onda …