субота , 25 маја 2024
Početna / Некатегоризовано / Fešta meštana Podvrške

Fešta meštana Podvrške

 

Podvrška je selo u opštini Kladovo, ušuškano pod vrhom Velike i Male Čuke, koje dominiraju Ključem, pa je svoje ime i dobila zbog svog položaja «pod vrhom». Na Velikoj Čuki nalaze se ostaci nekadašnjeg rimskog grada. Ne zna se kada je ovo selo zasnovano, ali se zna da je ono prethodno bilo u Seljištu. Poreklo današnjeg stanovništva takođe je nepoznato, ali se po pričanju starina zna da su im preci bili povratnici iz Vlaške. Kasnije u selo su se doseljavali stanovnici iz drugih mesta Timočke Krajine i Srbije.

Broj  meštana koji danas žive selu, je daleko manji od onih koji su se otisnuli u „beli svet“, i završili ratkani od Beša do Kopenhagena. Gde god da su danas srca im kucaju za zavičajem. Uvek su tu da prikupe finansijsku pomoć, kako bi pomogli rešavanju nekog seoskog problema, koji zadaje muke, onim koji u njemu žive, ali i njima, kada dođu u rodni kraj, jer ih tu pored odmora očekuju i razna veselja, od kojih su neka nadaleko poznata po svojoj raskoši. Ovog puta su se meštani Podvrške, koji žive i rade u Beču dogovorili da naprave feštu i da prikupljenim parama učine nesvakidašnji plemeniti gest. Organizatori Ljuba Stingić, poznati bečki ugostitelj, Siniša Sipljanović, Ljubiša Margitanović, Momir Popović, Iko Konstandinović, Dušan Stanimirović i Momčilo Stingić, predložili su da prikupljenim novcem finansiraju dolazak u glavni grad Austrije, dece iz Podvrške, koja u njemu, nisu do sada bila. No, ni deca sa nekadašnjom učiteljicom Milenom Marinović, nisu ostala dužna. Pripemili su svoj folklor i igrama, pesmom i prelepim nošnjama iz rodog kraja, razgalili srca svojim domaćinima. Svi prisutni u Sali su stajali ne bi li što bolje videli ili fotografisali nastup veselih mališana. U ime gostiju zahvalio se predsednik mesne zajednice Podvrška Dragan Marinović, nakon čega je u sali nastalo optenarodno veselje.

Za što lepše zajedničko druženje, njih tri stotine bio je zadužen orkestar čuvenog saksofoniste Žive Dinulovića, koji je goste zabavljao verovali ili ne do 7 sati izjutra.

 

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“