недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Naši u svetu / “DANI SRBIJE I SRPSKE U AUSTRIJI“

“DANI SRBIJE I SRPSKE U AUSTRIJI“

Zajednica srpskih klubova u Beču radi na pripremi velike prezentacije Srbije i Republike Srpske u glavnom gradu Austrije.
Zajednica srpskih klubova u saradnji sa Ambasadom Srbije i Predstavništvom Republike Srpske u Austriji, a pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Vlade Republike Srpske, organizovaće ove godine manifestaciju „Dani Srbije i Srpske u Austriji“.
– Od 4. oktobra do 4. novembra organizovaćemo više od 10 manifestacija privrednog i kulturnog karaktera.
Ovo je prvi put da neko u glavnom gradu Austrije organizuje ovako značajnu manifestaciju. Želja nam je da Banja Luka i Novi Sad predstave svoje turističke ponude, ali i privredne potencijale. Naravno upriličili smo i gostovanje vrhunskih umetnika, predstave i koncerte. Ovo je za nas veoma značajan poduhvat, jer želimo da domćinima predstavimo Srbiju i Republiku Srpsku u najboljem svetlu i na taj način i mi damo svoj doprinos njihovom ekonomskom prosperitetu, ali i daljem razvoju međusobnih odnosa, – obelodanio je za medije Borislav Kapetanović, predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču .
Pokrovitelji Dana Srbije i Republike Srpske u Beču biće Željka Cvijanović, predsednica Srpske, Vlada RS i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Zajednica će, u saradnji sa Ambasadom Srbije i Predstavništvom RS, sprovesti ovaj projekat u delo.
Svečano otvaranje planirano je za 4. oktobar u prestižnom zdanju Kursalon Hübner ,Johannesgasse 33, 1010 Wien , sa početkom u 19.30 časova uz prisustvo zvaničnika Srbije, RS i Austrije.
Tokom Dana Srbije i RS predstaviće se Novi Sad i Banjaluka, koji će Austrijancima i našim građanima približiti svoju turističku i privrednu ponudu. Od kulturnih dešavanja već je dogovoreno da će u realizaciji projekta učestvovati Atelje 212 iz Beograda, Narodno pozorište Republike Srpske, Banjalučka filharmonija, Opera Narodnog pozorišta iz Beograda i mnogi istaknuti umetnici iz Srbije i RS.
Planiran je i zajednički koncert kulturno-umetničkih društava „Veselin Masleša“ iz Banjaluke i Vila iz Novog Sada.
Detaljan program manifestacije i zvaničan poziv Zajednica srpskih klubova uputiće u prvoj nedelji septembra.

Takođe pogledajte i ...

SVETOSAVSKI BAL U BEČKOM HOFBURGU OKUPIO GOTOVO 1.500 GOSTIJU