четвртак , 22 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / BEČKA OPŠTINA OTAKRING KAO PRIMER DOBROG SUŽIVOTA

BEČKA OPŠTINA OTAKRING KAO PRIMER DOBROG SUŽIVOTA

Posle sastanka sa sveštenikom novog pravoslavnog hrama na Otakringu Jovanom Alimpićem, predstavnici opštine Otakring predvođeni Francom Prokopom, pozvali su nedavno na sastanak i samog arhijerejskog namesnika, Preosvećenog Vladiku Andreja Čilerdžića, kako bi mu poželeli dobrodošlicu i razmotrili neophodne pojedinosti oko obnove hrama i svega gde opština sa svojim instrumentima može da doprinese.

Vladika je naglasio da je nakon dodeljivanja hrama na Otakringu i omogućavanja uslova za veliki broj vernika, ove i okolnih opština, jasno da crkvene vlasti i austrijsko društvo očekuju lojalnost i još intenzivniju inkluziju, kao signale zahvalnosti od strane srpske zajednice za ukazano poverenje.

“ Bogu hvala, već prilikom prve liturgije u novom hramu, kada sam se se nosio mišlju da otkažemo službe u ostalim hramovima u Beču kako bi iole ispunili novi Hram vernicima, uverio sam se u suprotno – sve crkve su bile pune! Dakle, srpski pravoslavci u Beču pokazuju želju da intenziviraju duhovni život, a i sveštenstvo u Beču je svojim pristupom, ličnim primerom i otvorenošću u velikoj meri tome doprinelo. Utoliko više mi je drago da ste odvojili vreme za ovaj razgovor, kako bi vam preneli svoju zahvalnost, kao i da shvatamo da je na nama odgovornost za dalje korake. Na ovaj način najbolje ćemo prikazati da želimo da budemo deo modernog društva u Beču i da na zvaničnom mestu možemo da diskutujemo o svim temama vezano za obnovu odn. odgovarajuće izmene hrama koji nam je dodeljen“ rekao je on.

„Država je otac, crkva je majka – to su za nas dve najbitnije osnove društva i mi želimo da zajedno sa svim ostalim brojnim religijama doprinesemo izgradnji svesti modernog čoveka da smo jedno i možemo zajedno. Ovaj Hram će biti svedok naše iskrenosti da želimo da stvorimo mesto sa kojim se svi, ne samo srpsko-pravoslavni građani Beča, mogu identifikovati – zaključio je Episkop Andrej.

Posebno je navedeno da SPC oseća ogromnu zahvalnost austrijskoj vladi kako zbog dodeljenih finansijskih sredstava, ali mogućnosti da sveštenici budu legalno zaposleni u Austriji – što ne bi bilo izvodljivo da im nije omogućeno da rade kao nastavnici veronauke. Dakle, u Austriji postoji jedan model koji na nivou EU može služiti za primer, što ću i navesti na sledećem sastanku sveštenstva tog nivoa – dodao je Vladika Andrej.

Predsednik opštine Otakring Franc Prokop naveo je da ovo dobar znak zajedničkog suživota i zadatak da svako od nas daje i pruža značajan doprinos u tom smislu. To je jedan generalna slika ne samo ove Opštine, nego i Beča uopšte. Sama 16. opština je vrlo kompleksna i pokriva deo od čuvenog „girtla“ pa sve do bečke šume (Wienerwald), i možemo se pohvaliti da su mnoge aktivnosti opštine u svim njenim delovima doprinele onom što danas Otakring, u smislu suživota i međusobnog razumevanja, čini. Uz pomenuti „girtl“ upravo smo omogućili izgradnju i vrlo prostornog trga. Čuvena pijaca „Brunenmarkt“ odn četvrt koja po njoj nosi ime, koja je pre 10-11 godina sasvim drugačije izgledala, u saradnji sa svim građanima i privrednicima opštine i nezavisno od njihovog porekla ili društvenog statusa, danas ima sasvim novo ruho što je predmet ponosa naših žitelja. To je dalo neophodne impulse za dalji razvoj glavnih ulica kao što je Otakringerštrase, a tome je doprinelo i restruktuiranje čuvene pivnica „Otakring“ u otvoren areal koji služi i za okupljanje građana, sa kapacitetom do 3500 posetilaca. Sve do dvorca „Wilhelminenberg“, gde organizujemo šetnje i Božićne pijace, postigli smo paletu ponudu i usluga koja u Beču ima svoje mesto. Ta klima je stvorena kako sa predstavnicama religijskih zajednica, tako i udruženja koja se bave kulturom i jednostavno svim predstavnicima udruženog delovanja. U tom smislu, moram da naglasim angažovanje naših saradnika i današnjih sagovornika Zorana Aleksića, inače predsednika krovne organizacije srpskih klubova u Austriji i opštinskog poslanika Tomasa Brandštetera. Dakle, raduje nas Vaš dolazak  i mi pružamo ruku saradnje, kako bi savladali brojne zadatke koje simbioza mnogo kultura i religija na jednom mestu može da postavi-zaključio je Prokop.

Zoran Aleksić se zahvalio na pozivu da prisustvuje ovom sastanku, ali i uopšte podršci i pozivu najvišeg predstavnika SPC u ovom delu Evrope:

Raduje me da su naši kontakti svrsishodni i da je prepoznato koliko doprinosimo opštem napretku našeg suživota. Bilo kao predsednik Saveza sa 70 udruženja  ili predstavnik najbrojnijeg udruženja u Beču koje je našlo svoje utočište upravo u ovoj opštini, ja nosim posebnu odgovornost. Posebno sam zadovolljan da je to upravo Otakring, gde smo naišli na veliko razumevanje i otvorenu saradnju. U tom smislu, želimo da podržimo i vaše napore i iskazane želje, da se raznolikost u suživot i dalje unapređuju. Posebno smo zadovoljni da je nov hram na Otakringu, jer znamo da u tom delu grada postoji veliki broj vernika, srpskih pravoslavaca, što se i u praksi pokazalo na prvoj održanoj, ali i svim sledećim liturgijama. Kako crkva, tako ni udruženja nisu u stanju da direktno okupe većinu ljudi kojima se tematski bave, ali je svakako moguće više ako se na tome zajedno radi. Mi se konstantno trudimo da uputimo signale crkvenim vlastima da su nekadašnja vremena sukoba interesa prošla i da tešnjoj saradnji ne stoji ništa na putu, te sam siguran da će kako sadašnjost, tako i bliska budućnost pokazati da će to biti od presudnog značaja na putu ka sabornosti kojoj težimo“ zaključio je Aleksić i dodao da će udruženja pokušati da samostalno organizuju darodavce u korist crkve, ali i dalje, kroz lično zalaganje pojedinaca, podsećajući da su on i Luka Marković, ispred referata socijaldemokratskog privrednog Saveza Beča pod nazivom „MI“ koji predvodi Darko Marković, predali skromnu pomoć na donatorskoj večeri pre nekoliko nedelja, što treba da bude primer i za mnoge druge interesne organizacije.

Opštinski poslanik Tomas Brandšteter izneo je da podrška religioznim strukturama nezavisno koje veroispovesti, a zbog same osnove socijaldemokratskog pokreta kojem pripada, nije stvar koja se bezuslovno podrazumeva, ali ima svoju težinu i da je doprinos takvih aktivnosti boljitku i razvoju nesumnjiv. U tom smislu, raduje ga i pozitivan odnos srpske pravoslavne crkve na tom putu i želja da se odnos gradi na sličnostima, dok se o razlikama diskutuje i nalazi forma suživota.

Otac Jovan Alimpić, koji je dragoceno iskustvo u izgradnji hrama bukvalno od temelja stekao u Salfeldenu (pokrajina Salcburg),  imaće veliku odgovornost da kooordinira nimalo jednostavne građevinske izmene sa vlastima u vezi dozvola, izvrsiocima na terenu i donatorima bez kojih to neće biti moguće. Tokom daljeg razgovora, otac Jovan  izneo je konkretne planove u pogledu građevinskih izmena, a gospođa arhitekt Verena Merkel, koja je zadužena za koordinaciju suživota i infrastrukture grada Beča, obećala je punu saradnju tokom tog procesa.

Na kraju razgovora, predsednik Prokop i Vladika Andrej razmenili su poklone na uspomenu na ovaj susret.Svi resizeDonacija Luka i ja resizeIMG 6138 resizeIMG 6141 resizeIMG 6145 resizeIMG 6151 resizePoklon resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“