субота , 28 маја 2022
Početna / Некатегоризовано / AUSTRIJSKO SRPSKA ŽENSKA INICIJATIVA JAČA VEZE DVE ZEMLJE

AUSTRIJSKO SRPSKA ŽENSKA INICIJATIVA JAČA VEZE DVE ZEMLJE

Austrijsko srpska ženska inicijativa (OeIF) održala je nedavno svoje prvo zvanično predstavljanje u  raskošnom salonu Valtraud Brikmiler u prvom bečkom okrugu.
Dve nedelje nakon osnivanja, predsednica ovog  društva Ranka Čergić Savić predstavila je prisutnima upravu  u kojoj se na mestu generalnog sekretara nalazi Renate David i na mestu blagajnika Una Jakić.
Ranka Čergić Savić se ovom prilikom zahvalila na podršci i gostoprimstvu Valtraud Brikmiler, uglednoj Austrijanki, velikoj prijateljici Srba,  koja je u svom salonu ugostila do sada brojne ugledne zvaničnike Srbije, ambasadore, pisce i predstavnike srpske kraljevske porodice.
Ona je ovom prilikom podsetila da Austrijsko srpska inicijativa žena svoje korene pronalazi u organizaciji Kola srpskih sestara osnovanoj još početkom dvadesetog veka  sa ciljem humanitarnog, pedagoškog i kulturnog rada i upisanoj zlatnim slovima u srpsku istoriju.
„Naš angažman za austrijsko srpske teme , humanitarni rad, kao i teme koje se odnose na decu, zanimanja, kulturu i mnogo toga doveli su do osnivanja prvog društva Austrijsko srpske inicijative žena u Beču uz povezanost sa ostalim austrijskim pokrajinama“, istakla je Ranka Čergić dodavši da se time nastavja vekovna tradicija austrijsko srpskog prijateljstva.
Kako je objasnila, ovo udruženje će se baviti pitanjima žena, ekonomije, integracije, obrazovanja, vaspitanja, zdravlja i kulture. Takodje će raditi na bilateralnim humanitarnim i društveno politickim projektima.
„Austrijsko srpska ženska inicijativa je apolitička radna zajednica na nivou „people to people. Putem ženskih mreža i prijateljstava treba da se pomogne u održivom negovanju i učvrššćivanju bilateralnih veza izmedju Austrije i Srbije na svim područjima“, istakla je ona.
Novoosnovano društvo je pozdravio i predsednik Saveza Srba u Austriji Zoran Aleksić  pohvalivši osnivanje ovakvog ženskog udruženja, koje na jedinstven način obuhvata važne teme delovanja i obećavši podršku u radu kako savetom tako i delima.
On je ovom prilikom predstavio i  Rezoluciju za bolji suživot i sprečavanje asimilacije, koju ovo novoosnovano udruženje takodje podržava.
Istovremeno je prisutne u ime Ambasade Republike Srbije u Austriji pozdravila Sanja Šajn ataše za kulturu i štampu poželevši im uspeh u radu.
Predstavljanju novosnovanog udruženja prisustvovala je i advokat Silvija Franek,čija se advokatska kancelarija bavi porodičnim pitanjima, zatim Gabrijela Šuc ispred inicijative „Rehab“, Zorica Vujić iz SPKD „Prosvjeta“, Danijela Lazanić iz organizacije „Srbi za Srbe“ , Mirel Tomas iz udruženja Bečkih poeta kao i Mihaela Dirnbaher iz udruženja „NL40“.
Nakon zvaničnog predstavljanja  u neformalnim razgovorima razgovaralo se mogućim vidovima saradnje i budućnosti.
ab061601a

ab061601bVeče su  svakako učinili prijatnijim i muzičari Miroslav i Aleksandar Jankeh i Risto Nikolić.

Takođe pogledajte i ...

Kodiranje auto ključeva