уторак , 30 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / KUD BRANKO RADIČEVIĆ BEČ – URUČENA PRIZNANJA NAJAKTIVNIJIM ČLANOVIMA I PRIJATELJIMA

KUD BRANKO RADIČEVIĆ BEČ – URUČENA PRIZNANJA NAJAKTIVNIJIM ČLANOVIMA I PRIJATELJIMA

Kulturno-umetničko društvo “Branko Radičević” iz Beča, svečanom akademijom, završilo je, u subotu uveče, proslavu 30 godina rada.
U svečanoj sali 23. bečkog okruga povodom jubileja priređen je bogat kulturni program, koji je bio svojevrsna prezentacija rada društva, a ujedno je to bila i prilika da se podele zahvalnice i plakete.
Svečana akademija počela je prikazivanjem filma o istoriji ansambla, koji je osnovan 1983. pri Zajednici jugoslovenskih klubova u Beču.
Davne 1983. klub je osnovan od strane Tonke i Rajka Čekića, a ime tada, najpre, foklornom ansamblu, dao je Zoran Anđelković.
Prvi predsednik, sa najdužim stažom, i ujedno inicijator osnivanja, bio je Milan Gizdavić.
On je istakao da je “Branko Radičević” najpre započeo rad sa svega šest parova.
Od samog početka društvo je negovalo srpsku kulturu, a članovi su čitali srpske knjige, učili recitacije, išli na Radne akcije. Inače, KUD Branko Radičević bio je i prvi koji je svojim kulturnim programom krenuo iz Austrije u obilazak otadžbine.
Aktuelni umetnički rukovodilac, koji se na toj funkciji nalazi već dve decenije, Borislav Kapetanović prisetio se da je u društvo došao na poziv Gizdavića.
“Cilj koji smo sebi postavljeni je postignut, a to je da okupimo što više naše dece, da uče srpski jezik i neguju našu kulturu”, objasnio je on. Takođe ansambl, kako je ukazao, poseduje i bogat program i nošnju, među kojoj ima i unikate od muzejske vrednosti, jer se radi o verodostojnim kopijama.
U KUD Branko Radičević rade četiri grupe – petlići, pripremni, srednji i izvođački ansambl.
Predsednik KUD Branko Radičević Miroslav Zaharić dodao je da je cilj rada društva i negovanje ćirilice, pisma koje naša deca ne treba da zaborave, pa se komunikacija između članova odvija samo na ovom srpskom pismu.
Prisutnima se obratio i ambasador Srbije u Austriji Pero Janković koji je naglasio da su klubovi i društva sprega naše kulture u inostranstvu te da zaslužuju svaku pohvalu i zahvalnost. On je ukazao da su društva prolazila kroz teške periode kada su i država i narod bili u teškom stanju, jer u to doba zasigurno nije bilo lako raditi.
Zaharić je, na svečanoj akademiji, uručio zahvalnice Ambasadi Srbije za dobru saradnju, kao i Savezu Srba u Austriji, odnosno njenom predsedniku Zoranu Aleksiću, koji je ocenio da je Branko Radičević oidličan primer kojim putem treba da idu nova društva.
Prvom predsedniku Milanu Gizdaviću dodeljena je funkcija počasnog predsednika, a najaktivnijim članovima uručene su zlatne i srebrne plakete. Igračima, koji su najduže članovi društva, uručene su plakete u znak zahvalnosti, a posthumno je dodeljena zlatna plaketa Nenadu Đukiću igraču koji je 2009.poginuo u saobraćajnoj nesreći.
Što se kulturnog programa tiče, koji su pratili i predstavnici austrijskih institucija sa kojima društvo ima dugogodišnju saradnju, na čemu se zahvalilo zahvalnicama, on je bio jedna vrsta preseka dosadašnjeg rada. Tako su se najmlađi predstavili Vlaškim igrama, srednji uzrast Igrama iz Vranja i Pčinja, a izvođački ansambl sa više koreografija sa kojima je osvajao titule prvaka Austrije i kojima je učestvovao na Evropskoj smotri. Predstavio se i orkestar društva, a talentovana Anđela Lukić sjajno je recitovala “Glas monahinje” Desanke Maksimović.

NAGRADE:
IGRACI I MUZICARI IGRACI PREKO 10 GODINA U KLUBU
ZLATNE PLAKETE
Cuskic Stana, Ristic Bojan, Ristic Bojana, Zecevic Sasa, Maksimovic Andjela, Stanisavljevic Milos, Savic Slobodan, Kurcubic Mikica, Nikolic Jelena, Djukic Sandra, Ristic Aleksandar, Rastovic Danijel, Marjanovic Tejana, Gajic Natasa i Kapetanovic Borislav

IGRACI I MUZICARI IZMEDJU 5 I 10 GODINA U KLUBU
SREBRNE PLAKETE
Gajic Bojan, Popovic Ivanm, Vasilic Slavisa, Maksimovic Dejan, Maksimovic Goran, Vasic Milan, Jovanovic Natasa, Rastoka Milena, Marinkovic Nenad, Basaric Mirjana, Basaric Marijana, Stojakovic Milica, Kapetanovic Nikola, Lukic Andjela, Ilic Darko, Maric Sara, Marko Aleksic, Jenic Maja, Drikic Stefan, Vojvodic Dragisa i Desanka, Mijic Vesna, Stojakovic Nikolaj, Alimanovic Ivana, Arkadijevic Marko, Bozic Jovana, Zecevic Tanja, Milosevic Ruzica, Kurcubic Dragan i Danijela, Artukovic Ana, Cakic Aleksandar, Drincic Lana, Marijanovic Tamara, Rosic Nemanja, Rosic Nevena, Stojakovic Ivana, Mihajlovic Milica, Ivan Stanimirovic, Simic Danijela, Stojkovic Sasa, Ilic Snezana, Sandic Savo, Ristic Marijana, Lazic Ilija, Jovanovic Nevena i Rastovic Danijela.
ZLATNA PLAKETA DUGOGODISNJIM ZASLUZNIM AKTIVISTIMA
Cuskic Bogdan, Cuskic Cvijeta, Basaric Milan, Zaharic Miroslav i Maksimovic Zeljka
SREBRNA PLAKETA – DUGOGODISNJIM ZASLUZNIM AKTIVISTIMA
Ristic Marko i Rastovic Bosko, Petkovic Dragutin, Todorovic Verica, Vrecic-Cokic Mileva, Basaric Anka i Lukic Sladjana
POCASNI PREDSEDNIK (MILAN GIZDAVIC)
POSTHUMNO (NENAD DJUKIC)
BECKI KLUBOVI , ZAJEDNICA , SAVEZ SRBA,
KLUBOVI VAN AUSTRIJE – DO 28 . 11 U BECU.
Klub Jedinstvo, SKUD Karadjordje, KUD Stevan Mokranjac, Savez Srba u Austriji i Zajednica srpskih klubova u Becu, KUD „Branko Radicevic „Darda, KUD „Stanko Paunovic“ Pancevo, SKUD „Krajisnici „ Halmstadt, KUD „Taban“ Budimpesta i „Mladost“ Pale
URKUNDE: Polizeikommissariat Favoriten, Peter Florianschütz, Integrationsbüro SPÖ Wien, MA 17 – Integration u. Diversität, Favoriten, BV Favoriten – Kulturkommission für die langjährige gute Zusammenarbeit
MEDIJI: Listu Kurir, Novine „Zavicaj“, Magazin „KOSMO“, Marketinskoj agenciji „Idea Pro“, Vesna i Ljubisa Dimitrijevic, listu „VESTI“
GOSTI KOREOGRAFI: Radojica Kuzmanovic, Dragan Micic, Dejan Trifunovic, Mirjana Neskovic, Zivan Jezerkic

ZAHVALNICA SPONZORI: Aleks Andrić, Firma“Rado Sport“, Firma „Djondovic Estrichverlegung“-Zoran Djondovic, Restoran „Balkan Ekspres“, Firma“ Dimmi“ i Firma“ZORAN REISEN“
ZAHVALNICE: Cvjetinovic Dalibor, Acimovac Miodrag, Paunovic Jelena i Igor Mijatovic za doprinos u razvoju ansamblaDSC 1617 resizeDSC 1603 resizeDSC 1621 resizeDSC 1626 resizeDSC 1639 resizeDSC 1666 resizeDSC 1669 resizeDSC 1675 resizeDSC 1677 resizeDSC 1699 resizeDSC 1706 resizeDSC 1708 resizeDSC 1709 resizeDSC 1717 resizeDSC 1722 resizeDSC 1724 resizeDSC 1734 resizeDSC 1738 resizeDSC 1749 resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“