недеља , 25 фебруара 2024
Početna / Некатегоризовано / VELIČANSTVENA PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA

VELIČANSTVENA PROSLAVA VELIKOG JUBILEJA

Svečana sala Tehničke škole u Lengefeldgase u Beču, bila je prošle subote premala da primi sve koji su želeli da prisustvuju, veličanstvenom koncertu, kojim je Kulturno umetničko društvo Bambi proslavilo 40. rođendan. Veliki broj prisutnih je stajao, iako je više od 400 uspelo da dođe do stolica. I nisu zažalili. Ono što su devojke i mladići iz Srbije i oni iz Austrije, prikazali, je jednom rečju bilo izuzetno. Prelepe nošnje najrazličitijih bajkovitih boja, igra dovedena do savršenstva, na trenutke baletska, ozarena deca radosna što nastupaju, prvi ansambli koji ne dodiruju tlo u igri, raspevani glasovi.

Koga čovek u oduševljenju prvo da pohvali?  Aleksandru Milovanović, koja ima anđeoski glas i trio Bambija ili novu grupu Pastiri vremena. Izvanredne goste Kud Izvor iz Laznice, Kud Aca Obradović iz Bavaništa, Kud Resava iz Stenjevca, Kud Vlastimir Pavlović Carevac iz Smoljinca, Barili iz Braunaua, Krajišnik iz Vilhelmburga, Kragujevački iz Matesburga, ili Kolo iz Beča i četvorogodišnjeg Nenada Nikolića koji je jednostavno šarmom i igrom na prvom nastupu osvojio celu salu. Pre svih ipak slavljenika Bambi čija su sva šetiri ansambla briljirala i bili kao šlag na rođendanskoj torti. Od najmlađih do članova prvog ansambla, svi su se trudili da budu više nego dobri. I imalo je zašto.

Pre tačno 40 godina Radiša Filipović-Memeš i Ljubiša Stevanović, sa prijateljima osnovali su prvi srpski klub u Beču. Kulturno-sportsko društvo Bambi iz Požarevca nastalo je spajanjem dva udruženja koja su nekad okupljala mahom iseljenike sa teritorije centralne i jugoistočne Srbije. Naime, 1970. godine osnovan je klub „Požarevac“, a već 1973 „Bambi Region Požarevac“. Kao suosnivači i stožeri Zajednice srpskih klubova u Beču, te kasnije Saveza Srba u Austriji,ovi klubovi su privukli i okupili veliki broj naših zemljaka, i ostvarivali značajne rezultate pre svega u domenu sporta.

Konkretnim akcijama i razvojem aktivnosti, 1984. godine došlo je do ujedinjenja u današnje kulturno-sportsko društvo „Bambi“. Danas, „KSD“ Bambi broji 300 aktivnih članova, mahom iz Beča i poreklom iz svih delova Srbije i Republike Srpske, ali i Hrvatske i Makedonije.

Kao i pre 40. godina, i danas je najveći broj članova poreklom iz Podunavlja i Pomoravlja, a posebno žitnice Stiga, odakle u Beču živi i radi oko 40.000 ljudi (podaci iz Srbije). Aktivnosti na polju kulture, sporta, integracije i antiasimilacije su izražene, ali postoji jedan segment na koji će „Bambi“ u budućnosti obratiti posebnu pažnju.

– Pored pojačanih aktivnosti na nivou kulturne razmene, višejezičnosti, prava žena i školstva, najveći prioritet biće optimiranje postojećih prostorija kluba i nalaženje dodatnog prostora za probe naša 4 folklorna ansambla. Pored tog cilja koji do kraja godine težimo da ostvarimo, postoji i već dugogodišnja želja članova, ali i mnogi naših zemljaka koji klub posećuju zbog želje za druženjem, da u okviru postojećeg dela lokala realizujemo i „Bambi Caffe“, kao svojevrsno mesto za dnevno okupljanje, druženje i podelu sadržaja iz matice. Naš motiv je veliki, mogućnosti još veće, a uspesi iza nas i 40 godina tradicije su još veća obaveza da uložimo maksimum u očuvanje i proširenje, koje bi imalo koristi za sve ljude srpskog porekla, bez obzira na teritoriju sa koje dolaze“ – za medije tvrdi predsednik „Bambija“ Milan Popović.

Posebno želimo da istaknemo obraćanja Gorana Bradića Goran Bradić, zamenika ambasadora Republike Srbije u Austriji,  i Radiše Filipovića Memeša.

Bradić je biranim rečima pohvalio rad srpskih klubova u Beču i njihov veliki doprinos u posebno lepom predstavljanju Srbije domaćinima, ukazajući da je Bambi u proteklim decenijama bio među onima koji su to najbolje činili. Nemerljiv je značaj svega što deca i roditelji čine za svoju državu.

Radiša Filipović Memeš je emotivno govorio o prohujalim vremenima i samopregornom radu svih koji su bili u Bambiju i završio očima punih suza, da nije verovao kolika će mu danas biti porodica. Prisutni su ga nagradili velikim aplauzom odajući mu priznanje za sve što su on, Ljubiša Stevanović i prijatelji učinili za Bambi.

Kako je najavljeno, 15. januara iduće godine biće održana svečana akademija na kojoj će KUD Bambi najzaslužnijim članovima i prijateljuma kluba dodeliti zaslužana priznanja.

Kroz četvoročasovni program koji će se dugo pamtiti, odlično su vodili Aleksandra Milovanović i Zoran Aleksić predsednik Saveza Srba u Austriji.Bambi 1 resizeBambi 2 resizeBambi 3 resizeBambi 4 resizeBambi 5 resizeBambi 6 resizeBambi 7 resizeBambi 8 resizeBambi 9 resizeAca Obradović resizeBarili Braunau resizeCarevac2 resizeCarevac resizeGrupa pastiri vremena resizeIMG 9197 resizeIMG 9227 resizeIMG 9229 resizeIMG 9234 resizeIMG 9237 resizeIMG 9241 resizeIMG 9248 resizeIMG 9250 resizeIMG 9252 resizeIMG 9257 resizeIMG 9259 resizeIMG 9262 resizeIMG 9264 resizeIMG 9265 resizeIMG 9268 resizeIMG 9275 resizeIMG 9275 resizeIMG 9283 resizeIzvor resizeKolo Beč Bosilegradsko krajište resizeKolo Beč i četvorogodišnji Nenad Nikolić 1 resizeKolo Beč i četvorogodišnji Nenad Nikolić 2 resizeKolo Beč resizeKragujevački resizeKud Aca Obradović Bavanište resizeKud Aca Obradović resizeKUD Izvor Laznica resizeKud Krajišnik Vilhelmburg resizeKud Resava Stenjevac resizeKud Vlastimir Pavlović Carevac iz Smoljinca resizeLjubiša Stevanović Goran Bradić i Radiša Filipović-Memeš resizeRadiša resizeResava resizeVokalni trio Bambi resize

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“