уторак , 30 априла 2024
Početna / Некатегоризовано / ISTOČNA SRBIJA U AUSTRIJI

ISTOČNA SRBIJA U AUSTRIJI

Tradicionalni Međunarodni festival etno tradicije „Zlatna piramida“, koji okuplja mladost srpske dijaspore i prijatelja iz Evrope i Srbije, ove godine dobija novu dimenziju. Naime, organizatori su se potrudili da našim ljudima, pored nastupa više od 20 folklornih ansambala, prikažu i mogućnosti ulaganja i poslovanja u Srbiji. Ovog puta reč je o istočnom delu naše zemlje. Organizatori kažu da će prezentacija omogućiti brojnim posetiocima, da u organizaciji Regionalne agencija za razvoj istočne Srbije, da saznaju koje sve mogućnosti ulaganja i poslovanja imaju u delu Srbije, koji prednjači po broju, radnika na radu u inostranstvu.

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije – RARIS, rekao je za Vesti, Vladan Jeremić, direktor, osnovana je od strane svih lokalnih samouprava Borskog i Zaječarskog okruga, nekoliko firmi, NVO-a i Fakulteta kako bi se radila na razvoju istočne Srbije. Jedna od karakteristika istočne Srbije je i ta da je veliki procenat stanovništva na privremenom radu u inostranstvu i to pre svega u Austriji, odnosno Beču. Na veliku žalost kako dijaspore tako i matice, iskustvo i ekonomski potencijal naše dijaspore nije dovoljno iskorišćen. Jedan od osnovnih problema koji se javlja kod naših ljudi u dijaspori, kao potencijalnih investitora, je nedovoljna informisanost o mogućnostima i šansama za otpočinjanje i razvoj biznisa, uslovima poslovanja, kao i podršci koju pružaju lokalne samouprave i država.

Istočna Srbija je danas jedan od najbolje pripremljenih regiona za poslovanja i investiranje u Srbiji. Opštine regiona danas vide kao svoje prave partnere sve one zainteresovane poslovne ljude, investitore i firme koji žele da razviju svoje poslovne aktivnosti u našem regionu. Šta biste još istakli?

– Lokalne samouprave i druge relevantne institucije regiona su u poslednjih par godina značajno unapredile uslove za poslovanje i investiranje. Prvo sve opštine imaju posebne Kancelarije koja pomažu investitorima pri identifikaciji lokacije, prikupljanju potrebnih papira, dozvola i dokumentacije i početku poslovanja, a RARIS vodi bazu slobodnih investicionih lokacija i projekata, kako opštinskih tako i onih privatnih i takođe pruža pomoć opštinama u unapređenju uslova poslovanja. Većina opština ima i podsticajne mere za razvoj poslovanja i privlačenje investicija. RARIS i Regionalna privredna komora Zaječar mogu pružiti široku lepezu pomoći firmama u samom poslovanju.

Da li imate konkretan plan za bolju saradnju sa dijasporom?

– Mi smo pripremili Plan za uspostavljanje bolje saradnje sa dijasporom u Austriji. Ovaj plan treba da unapredi ovo stanje i pokuša da uspostavi dugoročni mehanizam saradnje regiona sa dijasporom. Cilj ovog Plana je uspostavljanje čvrstih i trajnih ekonomskih veza regiona sa dijasporom kroz podizanje nivoa preduzetničkog znanja i informisanosti dijaspore iz oblasti Istočne Srbije koje će dovesti do otpočinjanja privatnog biznisa u istočnoj Srbiji. Ideja je da se pokrenu aktivnosti koji će dovesti do stvaranja pozitivne klime za masovnije pokretanje biznisa u istočnoj Srbiji od strane dijaspore. Podršku ovom Planu su dali i učešće u njegovoj realizaciji su do sada najavili: SIEPA, Kancelarija za dijasporu, Ambasada Srbije u Beču, više klubova naših gradjana iz Beča i Projekat GIZ-KWD.

Tim povodom predstavnici RARIS-a su od 17-19 septembra već boravili u Beču i upoznali predstavnike naše dijaspore sa Planom i dogovorili njegovu realizaciju. Predstavnici RARIS-a su se susreli sa predstavnicima 6 klubova naših gradjana koji žive u Beču kao i sa predstavnicima Ambasade Srbije. Tom prilikom je dogovoreno da se u novembru održe dve prezentacije poslovnih mogućnosti istočne Srbije u Beču. Na njima će se predstaviti mogućnosti investiranja u region kao i podsticajne mere koje država i opštine regiona nude investitorima. Takodje je dogovoreno da se tokom naredne posete razgovara o tome na koji način uspostaviti dugoročnu saradnju izmedju matice i dijaspore, rekao je Vladan Jeremić.

Dodajmo da će prezentacija biti održana u petak 15. novembra sa početkom u 18, i u subotu 16. novembra u 13 časova. Biće to dve istovetne prezentacije mogućnosti poslovanja u istočnoj Srbiji, obe u hotelu Piramida (sala Evropa 5), Parkallee 2, 2334 Vösendorf.

Tekst i fotografije Gordana SpasićRARIS - PROMOCIJA ISTOČNE SRBIJE OSNOVNI CILJ

Takođe pogledajte i ...

U ORGANIZICI PROJEKTA “LINK UP! SRBIJA II“ I PRIVREDNE KOMORE SRBIJE, POD POKROVITELJSTVOM AUSTRIJSKE RAZVOJNE AGENCIJE- ADA – U BEČU USPEŠNO ODRŽANA „INVESTICIONA I POSLOVNA KONFERENCIJA ZA DIJASPORU“